• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Data Interpretation - Line Graphs

LINE GRAPHS:
    A line graph is a type of graph, which displays information as a series of data points connected by straight line segments or A graph that uses points connected by lines to show how something changes in value.
Directions (1-5) : Study the following graph carefully and answer the questions that follow.

1. What was the respective ratio between the number of girls enrolled in the school – C in the year 2007 and the total number of girls enrolled in school-A and school-B together in the same year?
Ans: 4 : 11
Explanation: Required ratio = 20 : (25 + 30) = 20 : 55 = 4 : 11
2. In which school was the difference between the number of girls enrolled in the year 2008 and 2004 minimum?
Ans: Both school-A and School-C
Explanation: School A (30 – 20) thousand = 10 thousand
                      School B  ( 25 – 15) thousand = 10 thousand
                      School C   (27.5 – 10) thousand = 17.5 thousand
3. What was the approximate average number of girls enrolled in the year 2006 in all the three schools together?
Ans: 20,800

4. Total number of girls enrolled in all the three schools in the year 2004 was what percentage of the number of girls enrolled in school-C in the year 2007?
(1) 220     (2) 210      (3) 45      (4) 145     (5) None of these
Ans: 5(None of these)
Explanation: Total number of girls admitted in 2004
                        = (20 + 15 + 10) thousand
                        = 45 thousand
Required percentage =  × 100 =  225
5. In which year was the total number of girls enrolled in all the three schools together second highest?
Ans: 2007
Explanation: Total number of girls :
        Year 2005  (25 + 22.5 + 15) thousand  =  16.5 thousand
        Year 2006  (27.5 + 20 + 15) thousand  =  62.5 thousand
        Year 2007  (30 + 25 + 20) thousand     =  70 thousand
        Year 2008  (30 + 25 + 20) thousand     =  75 thousand
        Year 2008  (30 + 27.5 + 25) thousand   =  82.5 thousand
Directions (6-10): Study the following graph carefully and answer the questions given below it.
Number of people working in various departments of two different organisations

6. What is the respective ratio of the number of people working in the IT department of organisation A and the number of people working in the Marketing department of organisation B?
Ans: 7 : 5
Explanation: Required ratio = 350 : 250 = 7 : 5
7. The number of people working in legal department of organisation A is approximately what percent of the total number of people working in that organisation?
Ans: 5
Explanation: Number of all people working in organization A
 = 150 + 75 + 300 + 225 + 325 + 350 = 1425

8. What is the total number of people working in organisation B?
 Ans: 1575
Explanation: Total number of people working in organization B
= (200 + 225 + 250 + 300 + 350 + 250) = 1575
9. What is the difference between the number of people working in HR. Legal and Marketing departments of organisation A and the number of people working in Accounts. Export and IT department of organisation B?
Ans: 375
Explanation: Required difference = (300 + 350 + 250) – (150 + 75 + 300)
                                                       = 900 – 525 
                                                       = 375
10. If 20% more than the existing number of people in the Exports department of organisation B, join the department, what will be the total number of people working in the Exports department of both the organisation (A and B) together?
Ans: 745
Explanation: New number of exporters in organization B

Required difference = 420 + 325
                                                         = 745
Directions (11-15): Study the following graph carefully to answer the questions that follow.
Precentage of Marks of three different Students in five different Classes
(In this Graph, 1 block = 2 Percentage)

11. What is the respective ratio between the percentage of marks of student-B in BSc. And student-C in class-X?
Ans: 7 : 6
Explanation: Required ratio = 70 : 60 = 7 : 6
12. Performance of which student has consistently decreased from class-XII to MPhil?
Ans: Only C
Explanation: It is obvious from the graph, as it shows downward trend for student C.
13. To get admission for PhD course one has to consistently score more than 60 per cent of marks in each of the five classes. Which student will be able to get admission for PhD course?
Ans: Only B
Explanation: Only B has scored more than 60 per cent of marks in each of the five classes.
14. Which one of the following sets of students got highest percentage of marks in MSc. and lowest percentage of marks in Class-X respectively?
Ans: B and C
Explanation: It is obvious from the graph. Student-B scored the highest marks in M.Sc and Student - C scored the lowest marks in Class X.
15. Percentage of which student increased from Class-X to MSc but decreased from MSc, to MPhil.?
Ans: Only B
Explanation: It is student B.
Direction (16-20): Study the following graph carefully to answe the questions:
Percent Profit Earned by Two Companies Over the years

16. In the income of company A in the year 2006 was 6.425 lakhs, what was its expenditure in that year?
Ans: 4.43 lakhs      
Explanation: 

17. If the expenditure of company A in the year 2005 was 3.6 lakhs, what was the amount of profit earned by it in that year?
Ans: 1.44 lakhs
Explanation: 

18. What is the approximate average percent profit earned by company A over all the years together?
Ans: 45

19. If in the year 2009 incomes of both the companies A and B were the same, what was the respective ratio of their expenditures in that year?
Ans: 16 : 15
Explanation: 


20. What is the percentage increase in percent profit of company B in the year 2008 from the previous year? (rounded off to two digits after decimal)
Ans: 17.65

Directions (21-25): Study the following graph carefully to answer the questions. Amounts invested (in thousands) by three people in schemes over the years.

21. What is the average amount invested in the year 2009 by all the three people together
Ans: 
Explanation: Required average amount invested in 2009

22. What is the percent decrease in the amount invested by C in the year 2007 from the previous year?
Ans: 12.5
Explanation: C’s investment in the year 2006 = 40 thousand
C’s investment in the year 2007 = 35 thousand
Per cent decrease  
23. What is the respective ratio of total amount invested by B in the years 2008 and 2010 together to the total amount invested by C in those two years together?
Ans: 7 : 8
Explanation: Required ratio = (25 + 45) : (40 + 40)= 70 : 80 = 7 : 8
24. The amount invested by A in the year 2006 is approximately what per cent of the total amount invested by him over all the years together?
Ans: 15
Explanation: A’s total investment = (30 + 35 + 45 + 35 + 40 + 50) thousand
= 235 thousand
Required percentage =   × 100 =15
25. What was the total amount invested by all the three people together in the year 2005?
 Ans: 1,00,000
Explanation: Total amount invested by all the three people in 2005
                         =  (30 + 25 + 45) thousand  = 1,00,000

 

     

         G.S Giridhar

Posted Date : 07-02-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌