• facebook
  • whatsapp
  • telegram

DATA INTERPRETATION PIE CHART

Directions (Q.1-5): Study the following graph carefully and answer the questions accordingly. Following graph shows the percentage profit of two companies A and B over the Years:

1. If the income of company 'B' in 2006 was 45 lakhs, what was the expenditure in that year?
Ans: 33.33 lakh
Explanation:
 P% = 35, Income = 45 lakh
 
 ⇒  E = 33.33 lakh
Shortcut:
  Expenditure is always 100%, Profit = 35%
  Income = 135%
  Given Income is 45 lakh
  If 135% = 45 lakh

2. If the expenditure of the company 'A' in 2008 was 25 lakhs, what was the income of that company in that year?
Ans:  40 lakh
Explanation:
       P% = 60,
      Expenditure = 100%, Income = 160%
       Given, Expenditure = 25 lakh
       If 100% = 25 lakhs,
       


3. The percentage profit of company 'B' in 2009 was the same as the percentage profit of company 'A' in which of the following years?
Ans: 2007

 

4. In which of the following years was the ratio of income to expenditure of company A, the minimum?
Ans: 2005
Explanation:
Ratio is minimum when the profit percent is minimum. 

 

5. If the income of Company 'B' in 2007 was same as the income of company 'A' in 2004 and expenditure of company 'B' in 2007 was 30 lakhs, then what was the approximate expenditure of company 'A' in 2004?
Ans: 33 lakh
Explanation:
In 2007, Company B's Expenditure
                                 = 30 lakh, Profit % = 55%

Directions (Q.6-10): Study the information given below and answer the questions that follow.
a) In a class of 80 students, girls and boys are in the ratio 3:5. The students can speak only English or only Hindi or both English and Hindi.
b) The number of boys and the number of girls who can speak only Hindi is equal and each of them is 40% of the total number of girls.
c) 10% of the girls can speak both the languages and 58% of the boys can speak only English.
6. How many girls can speak only English?
Ans: 15
Explanation: 

         

7. Find the number of boys who can speak only Hindi.
Ans: 12     
8. What percentage students can speak only Hindi?
Ans: 30%
Explanation:  


9. How many girls can speak either Hindi or English, but not both?
Ans: 27 
Explanation: 15 + 12 = 27
10. What is the ratio of the number of boys who can speak both the languages to the number of girls who can speak both the languages?
Ans: 3:1
Explanation: 9:3 = 3:1
            
Directions (Q.11-15): Study the following table carefully to answer the questions that follow. Following table gives the production of Televisions of six companies A, B, C, D, E and F over the years.

11. During the year 2008, which company had the highest percentage of production over its total production for all the years together?
Ans: D
Explanation:
               

12. What is the ratio of the total production of companies A, C and E together in 2007 to the total production of companies B, C and F together in 2006?
Ans: 55:56
Explanation: 2007 A, C and E = 96 + 112 + 122 = 330
                       2006 B, C and F = 112 + 90 + 134 = 336
                       Required ratio = 330:336  55:56
13. What is the percentage increase in production of company B from 2007 to 2011?
Ans: 77.5
Explanation: 

14. During which year company D had the lowest percentage of production over the total production of all the companies together?
Ans: 2009

15. The total production of companies A, D and F together in 2008 is how much more / less than total production of these companies together in 2010?
Ans: None of these
Explanation:
                      2008     55 + 142 + 120 = 317
                      2011      138 + 93 + 40 = 271
                                    317000 − 271000 = 46000 less

Posted Date : 07-02-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌