• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Mensuration - 3D  

3D shapes are solids that consists of 3 dimensions namely length, breadth, height.

Every 3D geometric shape occupies some space based on its dimensions and we can see so many 3D shapes all around us in our day to day life.

E.g.: cube, cuboid, cone, cylinder.

Volume and surface area related to solids.

Volume:

Space occupied by an object is called as the volume of that particular object.

It is always measured in cube unit like cube metre.

Surface Area:

Surface area of a solid body is the area of all its surfaces together.

Surface area is measured in square unit like square metre.

Surface Area:

► Surface area of a solid body is the area of all its surfaces together.

► Surface area is measured in square unit like square metre.

Model Questions

1. The ratio of height and radius of a cylinder is 3 : 1, respectively. If curved surface area of cylinder is 678 cm2, then find the height of cylinder.

a) 18 cm      b) 12 cm     c) 14 cm     d) 15 cm

Ans: a

 

2. What is the volume of a right circular cone whose height is 20 m and radius is one fourth of its height? [Use p = 3.14

a) 420 m3              b) 523 m3                  c) 540 m3             d) 660 m3

Ans: b

 

3. Find the radius of the solid hemisphere of volume 6,750 m3.

a) 12 m     b) 14 m     c) 15 m     d) 16 m

Ans: c

 

4. If the radius and height of a cylinder is decreased by 20% and 25%, respectively. Find the percentage decrease in the volume of the cylinder.

a) 52%     b) 46%      c) 54%       d) 58%

Ans: a

 

5. Find the cost of painting a solid cylindrical drum having radius 14 meters and height 20 meters at the rate of Rs.15 per square meter.

a) Rs.42,680                b) Rs.44,880               c) Rs.46,080            d) None of these

Ans: b

 

6. Breadth of the cuboidal box is half its length and one fifth its height. Find the lateral surface area of the cuboidal box if its volume is 58,320 cm2

a) 11,016 cm       b) 10,208 cm2          c) 9,720 cm2        d) None of these


Ans: c

 

7. A cone of radius 22 cm and height 33 cm is melted and casted in form of a cylinder of equal base, then find the height of cylinder.

a) 33 cm b) 22 cm c) 11 cm d) None

Ans: c

 

8. Find the cost of painting the total surface area of the hemisphere of radius 14 m at the rate of Rs.12.50/ m2.

a) Rs.23,100        b) Rs.21,140            c) Rs.22,220            d) None of these

Ans: a

 

9. If the ratio of the curved surface area of a cylinder to its total surface area is 1 : 3 respectively, then find the ratio of radius of cylinder to the height of cylinder.

a) 2 : 1 b) 3 : 2 c) 1 : 3 d) 2 : 3

Ans: a

Posted Date : 09-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌