• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Mixture & Alligation

Model Questions

 

1. In what ratio must rice at Rs.7.30 per kg be mixed with rice at Rs.9.20 per kg so that the mixture be worth Rs.8 per kg?

1) 5 : 7               2) 12 : 7                    3) 7 : 5                   4) 17 : 13                  5) 10 : 7

Explanation:

Ans: 2

 

2. If a car travels a distance of 240 km in 6 hours, partly at a speed of 60 kmph and partly at 30 kmph. Then find the time it travels at 60 kmph?

1) 2 hrs              2) 4 hrs                   3) 3 hrs                  4) 2.5 hrs             5) 3.5 hrs

Explanation:

Ans: 1

 

3. How many kgs. of wheat costing Rs.4.50 per kg must be mixed with 45 kg of rice costing Rs.6.40 per kg so that 30% gain may be obtained by selling the mixture at Rs.7.80 per kg?

1) 10 kg                 2) 12 kg                   3) 15 kg              4) 9 kg             5) 11 kg

Explanation:

Ans: 2

 

4. The cost of type 1 rice is Rs.12 per kg and type 2 rice is Rs.16 per kg. If both type 1 and type 2 are mixed in the ratio 3 : 2 then the  price per kg of the mixture variety of rice is...

1) Rs.12         2) Rs.13.6            3) Rs.12.6              4) Rs.14             5) Rs.14.6

Explanation:

Ans: 2

 

5. In a mixture of 30 L, the ratio of milk and water is 3 : 2. If the ratio of the milk and water is to be 1 : 2, then the amount of water to be further added must be.....

1) 20 L              2) 24 L                3) 38 L               4) 18 L            5) 30 L

Explanation:

Ans: 2

 

6. 400g of sugar solution has 30% sugar in it. How much sugar should be added to make it 50% in the solution?

1) 140 g                 2) 165 g                  3) 170 g                  4) 160 g              5) 180 g

Explanation:

Ans: 4

 

7. A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is........

1) 400 kg               2) 600 kg             3) 560 kg                 4) 640 kg             5) 550 kg

Explanation:

Ans: 2

 

8. The ratio of expenditure and savings is 3 : 2. If the income increases by 15% and the savings increases by 6%, then by how much percent should his expenditure increases?

1) 25               2) 21               3) 12               4) 24          5) 20

Explanation:

Ans: 2

 

9. In what proportion water must be added to milk to gain 20% by selling it at the cost price?

1) 1 : 5            2) 2 : 5               3) 1 : 2                4) 2 : 3           5) 1 : 6

Explanation:

Ans: 1

 

10. The average weight of boys in a class is 30 kg and the average weight of girls in the same class is 20 kg. If the average weight of the whole class is 23.25 kg, what could be the possible strength of boys and girls respectively in the same class?
1) 14 and 16                   2) 13 and 27

3) 17 and 27                  4) 18 and 27

5) 15 and 24 

Explanation:

Ans: 2

 

11. Equal quantities of three mixtures of milk and water are mixed in the ratio 1 : 2, 2 : 3 and 3 : 4. The ratio of water and milk in the mixture is.....

1) 193 : 122             2) 97 : 102             3) 115 : 201            4) 147 : 185               5) 122 : 89

Explanation:

Ans: 1

 

12. A mixture has milk and water in the ratio 4 : 1. When 50% of the mixture is taken out and replaced by 24 liters of water then the ratio of milk to water in the mixture becomes 1 : 1. Find initial quantity of mixture.

1) 80 liters              2) 45 liters                 3) 70 liters                   4) 60 liters             5) 75 liters

Explanation:

Ans: 1

 

13. In a container, the ratio of milk and water 3 : 2. In another container, the ratio of milk and water is 7 : 3. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water 19 : 11?

1) 2 : 1             2) 3 : 2               3) 5 : 2              4) 4 : 1               5) 2 : 3

Explanation:

Ans: 1

 

14. A container contains a mixture of milk and water in which water is 24%. 50% of the mixture is takenout in which water is 78 litre less than the milk. Find the remaining quantity of milk in that container

1) 171 lit                 2) 152 lit              3) 133 lit                4) 108 lit                5) 114 lit

Explanation:

Ans: 5

 

15. A container contains 40 litres of milk. from this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much Milk is now contained by the container?

1) 26.34 lit.              2) 27.36 lit.              3) 28 Lit

4) 29.16 lit              5) 25.64 lit

Explanation: 

Ans: 4

 

16. 4 liters are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is per formed two more times the ratio of quantity of wine now left in cask to that of the mixture is 8 : 125. How much wine did the cask hold originally? (approx)

1) 6 lit                       2) 6.66 lit               3) 7.4 lit

4) 6.8 lit                     5) 7.77 lit

Explanation:

Ans: 2

 

17. A container contains a mixture of two liquids A and B in the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the container is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the container initially?

1) 10                  2) 25                    3) 21                4) 20            5) 30

Explanation:

Ans: 3

Posted Date : 16-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌