• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Number Series  

Number series is a form of series in which  particular numbers are present in a particular order and missing numbers are to find out, nowadays number series is an important part of each and every government exams, especially in banks. It acquires a high alert.

 

Types

 

1. Addition series:

In this type of number series, specific numbers based on some pattern are added to get the next number.

Ex: 2, 6, 10, 14, 18, 22…..

 

2. Subtraction series:

In this type of number series, specific numbers based on some pattern are subtracted to get the next number.

Ex: 20, 17, 14, 11, 8…..

 

3. Multiplication series:

In this type of number series, specific numbers based on some pattern are multiplied to get the next number

Ex: 3, 9, 27…..

 

4. Division series: In this type of number series, specific numbers based on some pattern are divided to get the next number.

Ex: 216, 36, 6…..

 

5. Square series:

In this type of number series, each number is a perfect square of a particular number pattern.

Ex: 1, 4, 9, 16…..

 

6. Cube series:

In this type of number series, each number is a perfect cube of a particular number pattern.

Ex: 1, 8, 27, 64, 125…..

 

7. Fibonacci series:

In this type of number series, the next number is the addition of two previous numbers

Ex: 1, 2, 3, 5, 8, 13…..

 

8. Alternating series:

In this type of number series, successive terms increase and decrease alternatively, the possibilities of alternating series are it is the combination of two different series. Two different operations are performed on successive terms alternatively.

Ex: 15, 14, 19, 11, 23, 8, 27……

 

Model Questions

 

1. 117, 136, 154, 171, 187, ?

A) 202               B) 208                  C) 210               D) 212              E) 214

Sol: 117 + 19 = 136 
136 + 18 = 154
154 + 17 = 171
171 + 16 = 187
187 + 15 = 202

Ans: A

 

2. 5, 30, 150, ?, 1800, 3600

A) 520             B) 600                  C) 560             D) 460             E) 420
Sol: 5 × 6 = 30
30 × 5 = 150
150 × 4 = 600
600 × 3 = 1800
1800 × 2 = 3600

Ans: B

 

3. 69120, ?, 864, 144, 36, 18

A) 5860           B) 5680             C) 4894            D) 5422         E) 6912

Sol: 69120 ÷ 10 = 6912
6912 ÷ 8 = 864
864 ÷ 6 = 144
144 ÷ 4 = 36
36 ÷ 2 = 18

Ans: E

 

4. 12, 18, 36, 90, 270, ?

A) 945              B) 245           C) 215           D) 285          E) 305

Sol: 12 × 1.5 = 18
18 × 2 = 36
36 × 2.5 = 90
90 × 3 = 270
270 × 3.5 = 945

Ans: A

 

5. 31, 43, 57, ?, 91, 111

A) 48                B) 1                C) 56              D) 73      E) 45

Sol: 31 + 12 = 43
43 + 14 = 57
57 + 16 = 73
73 + 18 = 91
91 + 20 = 111

Ans: D

 

6. ?, 39, 117, 351, 1053, 3159

A) 26             B) 11               C) 13          D) 14           E) 33

Sol: 13 + (13 × 2) = 39
39 + (39 × 2) = 117
117 + (117 × 2) = 351
351 + (351 × 2) = 1053
1053 + (1053 × 2) = 3159

Ans: C

 

7. 121, 134, 151, 170, 193, ?

A) 212             B) 216             C) 222                D) 227           E) 230

Sol: 121 + 13 = 134
134 + 17 = 151
151 + 19 = 170
170 + 23 = 193
193 + 29 = 222

Ans: C

 

8. 32, 80, ?, 840, 3360, 15120

A) 320             B) 360              C) 240                 D) 420          E) 480

Sol: 32 × 2.5 = 80
80 × 3 = 240
240 × 3.5 = 840
840 × 4 = 3360
3360 × 4.5 = 15120

Ans: C

 

9. 13, ?, 326, 522, 747,1003

A) 157              B) 997               C) 119              D) 127       E) 126

Sol: 13 + 144 (122) = 157
157 + 169 (132) = 326
326 + 196 (142) = 522
522 + 225 (152) = 747
747 + 256 (162) = 1003

Ans: A

 

10. 99, 96, 80, ?, −1341

A) −41               B) −48                  C) −45                  D) −63              E) −69

Sol: 99 − 31 = 96
96 − 42 = 80
80 − 53 = −45
− 45 − 64 = −1341

Ans: C

 

11. ?, 289, 169, 121, 49, 25

A) 324          B) 361          C) 256          D) 225        E) 144

Sol: 192 = 361
172 = 289
132 = 169
112 = 121
72 = 49
52 = 25

Ans: B

 

12. 15, 82, 151, ?, 295, 370

A) 222        B) 256             C) 268              D) 231       E) 280

Sol: 15 + 67 = 82
82 + 69 = 151
151 + 71 = 222
222 + 73 = 295
295 + 75 = 370

Ans: A

 

13. 21, 42, ?, 504, 2520, 15120

A) 111                B) 126              C) 117   D) 120             E) 109

Sol: 21 × 2 = 42
42 × 3 = 126
126 × 4 = 504
504 × 5 = 2520
2520 × 6 = 15120

Ans: B

 

14. 4826809, 371293, 28561, 2197, 169, ?

A) 13              B) 31                 C) 22              D) 40           E) 19

Sol: 

Ans: A

 

15. 29, 42, 57, 74, 93, ?

A) 120                 B) 114               C) 131   D) 135        E) 130

Sol: 9 × 3 + 2 = 29
10 × 4 + 2 = 42
11 × 5 + 2 = 57
12 × 6 + 2 = 74
13 × 7 + 2 = 93
14 × 8 + 2 = 114

Ans: B

 

242, 252, 260, 266, 270, ?

A) 343              B) 342             C) 272               D) 340         E) 344

Sol: 22 × 11 = 242
21 × 12 = 252
20 × 13 = 260
19 × 14 = 266
18 × 15 = 270
17 × 16 = 272

Ans: C

 

10, 25, ?, 393.75, 2165.625, 14076.5625

A) 25.25                B) 45.5           C) 65                   D) 87.5          E) 85.5

Sol: 10 × 2.5 = 25
25 × 3.5 = 87.5
87.5 × 4.5 = 393.75
393.75 × 5.5 = 2165.625
2165.625 × 6.5 = 14076.5625

Ans: D

 

16, ?, 140, 630, 3465, 22522.5

A) 40                 B) 22              C) 52                D) 80           E) 83.5

Sol: 16 × 2.5 = 40
40 × 3.5 = 140.0
140 × 4.5 = 630.0
630 × 5.5 = 3465.0
3465 × 6.5 = 22522.5

Ans: A

 

50, 60, 75, 97.5, ?, 184.275

A) 125.25              B) 131.625                C) 130                   D) 141.625               E) 156

Sol: 50 × 1.2 = 60
60 × 1.25 = 75
75 × 1.3 = 97.5
97.5 × 1.35 = 131.625
131.625 × 1.4 = 184.275

Ans: B

 

1330, 1726, 2194, 2740, 3370, ?

A) 3110                B) 4090              C) 4160                 D) 4240              E) 3200

Sol: 113 − 11 = 1330
123 − 21 = 1726
133 − 31 = 2194
143 − 41 = 2740
153 − 51 = 3370
163 − 61 = 4090

Ans: B

Posted Date : 12-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌