• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Tables

* Skip questions that need more calculations.
* Try to find out the trend of the graph so that some questions can be answered without calculations.
Directions (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer the questions that follow.
Following table gives the distribution of House Loans (in Rs.Crores) by five banks A, B, C, D and E.


1. In which of the following banks the distribution of loans continuously increase over the years?
1) B      2) A      3) D       4) C      5) None
Ans: 5(None)

2. What was the approximate percentage increase in distribution of loans of all the banks together from 2011 to 2012?
Ans: 10%

3. If the minimum target in 2010 was 20% of the total distribution of loans in 2009, how many banks reached the target?
Ans: 3
Explanation:
Total distribution of loans in 2009 = 113
20% of 113 = 22.6
only A, B and C are above this figure.

 

4. The distribution of loans by E and C in 2013 was same as the distribution of loans by B in the year?
Ans: 2014
Explanation:
E and C together in 2013 = 41 + 18 = 59
∴ In 2014, B's distribution of loans is 59

5. In which year was the distribution of loans of all banks put together the least, compared to the average distribution of loans over the years?
Ans: 2009
Explanation: Without comparing with the average, it is obvious that whichever the year the total is lowest, that is the answer. In 2009 it is lowest.
Directions (Q. 6-10): Study the following table to answer the given questions.
Following table gives the number of books of different price ranges bought in different months for a library.

6. In which month was maximum number of books bought?
Ans: November

7. For which price range was maximum number of books bought for the given months together?
Ans: Rs.1000 - Rs.1999
Explanation:
> 5000; 60 + 90 + 5 + 20 + 25 + 65 = 265
4000 - 5000; 120 + 400 + 60 + 125 + 300 + 350 = 1355
3000 - 3999; 50 + 150 + 80 + 115 + 160 + 220 = 775
2000 - 2999; 250 + 300 + 100 + 210 + 130 + 350 = 1340
1000 - 1999; 140 + 360 + 220 + 225 + 175 + 400 = 1520
500 - 999; 220 + 200 + 25 + 400 + 75 + 520 = 1440
< 500; 75 + 125 + 110 + 180 + 50 + 45 = 585
∴ 1000 − 1999 range is having the highest number of books

8. How much is the difference in the number of books bought in September and November?
1) 845     2) 775     3) 1020     4) 1310     5) None of these
Ans: 5(None of these)
Explanation:
Number of books bought in September = 25 + 300 + 160 + 130 + 175 + 75 + 50 = 915
Number of books bought in November = 65 + 350 + 220 + 350 + 400 + 520 + 45 = 1950
... The difference is 1950 − 915 = 1035

 

9. The number of books of price range Rs.3000 - Rs.3999 bought in May is approximately what percent that of the books of the same range in November?
Ans: 35%

10. What is the respective ratio of books of price range Rs.500 - Rs.999 bought in July to that of January?
Ans: 20 : 11
Explanation: Required ratio = 400 : 220  20 : 11
Directions (Q. 11-15): Study the given table carefully to answer the following questions.
Following table gives the number of ball bearings (in crores) manufactured by Six Companies over the years


 

11. What is the approximate percent decrease in the number of ball bearings manufactured by Company C in the year 2011, from the previous year?
Ans: 11%

12. What is the total number of ball bearings manufactured by all companies together in the year 2012?
     1) 2351000000      2) 225100000      3) 23510000000      4) 2251000000      5) None of these
Ans: 5(None of these)
Explanation: Total = 48.3 + 24.5 + 49.3 + 44.3 + 36.4 + 33.8 = 236.6 Crores

 

13. What is the respective ratio of number of ball bearing manufactured by Company B in the year 2008 to those manufactured by Company D in the year 2009?
Ans: 23 : 21
Explanation: Required Ratio = 43.7 : 39.9 = 23 : 21

 

14. Number of ball bearings manufactured by Company E in the year 2012 is approximately what percent of the total number of ball bearings manufactured by it in all the years together?
Ans: 15%

15. How many more ball bearings need to be manufactured by Company B in the year 2013 to make the ratio between the number of ball bearings manufactured by Company B to those manufactured by Company E in the year 2013, 41 : 43 respectively?
Ans: 24000000

 

Directions (Q.16-20): Study the following table and answer the questions below that.
The Following table shows the result of the boys and girls in an exam of three subjects in a college.

16. How many students have passed in the exam?
Ans: 2169
Explanation: Number of students passed = 1147 + 1022 = 2169

 

17. What is the ratio of total number of boys who have failed to the total number of girls who have failed?
1) 21 : 17     2) 10 : 7     3) 27 : 19      4) 21 : 19     5) None of these
Ans: 5(None of these)
Explanation:
Required Ratio = 142 + 80 + 5 : 164 + 30 + 10  227 : 204

18. What is the overall passing percentage approximately?
Ans: 85%

19. The total number of boys who have passed in all the three subjects is what percent of total number of students appeared the exam (rounded off to two digits after decimal)?
Ans: 44.11%

 

20. What is the respective ratio between the number of girls who failed in two subjects and the number of boys who failed in three subjects?
1) 1 : 6     2) 3 : 4     3) 3 : 8     4) 5 : 1     5) None of these
Ans: 5(None of these)
Explanation: Required Ratio = 30 : 5 = 6 : 1

Posted Date : 07-02-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌