• facebook
  • whatsapp
  • telegram

TABLES

TABLES:
        Data is given in rows and columns. A row is a series of cells going horizontally across the table. A column is a series of cells going vertically or up and down the table.

 

Directions (1- 5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:

Number of students (in thousands) passed out from five different colleges during six different years

1. What was the respective ratio between the number of students passed out from college-P in the year 2008 and number of students passed out from college-S in the year 2006?
Ans: 19 : 21
Exp: Required ratio = 11.4 : 12.6
                                    = 19 : 21
2. Number of students passed out from college-R in the year 2008 was approximately what percentage of the total number of students passed out from college-T in the years 2006, 2007 and 2009 together?
Ans: 28
Exp: Total number of students passed out from college T in 2006, 2007 and 2009 together
                            = (13.7 + 14.9 + 11.8) thousand
                            = 40.4 thousand
 ∴  Required percentage 
                         

 
3. What was the average number of students passed out from all the colleges together in the years 2007?
Ans: 11,500
Exp: Average number of students passed out from all the colleges together in 2007
                      


4. In which college was the number of students passed out in the year 2008 second highest?
Ans: T
Exp: College T = 16.3 thousand

5. In which college the number of the students passed out continuously increased during the year
2005 to 2010?
      (1) Only R and T       (2) Only Q       (3) Only P       (4) Only Q and T       (5) None
Ans: 5 (None)

 

Directions(6 - 10): Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Number of Teachers in various Universities (Males & Females) 
 and percentage of PhDs amongst them

  


6. What is the average number of female teachers in all the Universities together?
Ans: 106
Exp:

7. What is the total number of non-PhD male teachers from University A and C together?
Ans: 218
Exp:

8. What is the respective ratio of the non-PhD male teachers from University D to the non PhD female teachers from the same University?
Ans: 7 : 1
Exp:
    

9. What is the difference between the number of female PhD teachers from University E and male non-PhD teachers from the same University?
Ans: 168
Exp:
         


10. The number of PhD teachers in University B (both males and females) is approximately what percent of the total number of teachers in the University? (both males and females)
Ans: 64

Directions (11 – 15): Study the following table carefully to answer the questions that follow.

Number of flights (in hundreds) cancelled in five different States during six different years


11. What was the respective ratio between the number of flights cancelled in Rajasthan in the year 2006 and number of flights cancelled in West Bengal in the year 2009?
Ans: 1 : 30
Exp: Required ratio => 0.2 : 6
                                    => 2 : 60
                                    => 1: 30
12. What was the average number of flights cancelled in all the states together in the year 2008?
Ans: 238 
         


13. What is the difference between the number of flights cancelled in Assam in the year 2007 and the total number of flights cancelled in Rajasthan in the years 2005, 2007 and 2008 together?
Ans: 200
Exp: Number of flights cancelled in Assam in 2007 = 270
 Number of flights cancelled in Rajasthan in 2005, 2007 and 2008
                                                                                = (0.7 + 1.8 + 2.2) × 100 
                                                                                = 470
                                                  ∴ The difference =  470 - 270 = 200

14. In which state the number of flights cancelled continuously increased during the years 2004 to 2009?
Ans: West Bengal
Exp:
        It is obvious from the table that shows continuously increasing trend in West Bengal.

 

15. Number of flights cancelled in Haryana in the year 2004 was what per cent of the total number of flights cancelled in Punjab over all the years together?
Ans: 32
Exp:
        Total number of flights cancelled in Punjab over the years 
         = (1.4 + 1.3 + 0.5 + 2.7 + 1.4 + 2.7 ) × 100
         = 1,000
∴ Required percentage   

Directions (16-20): Study the following table carefully to answer the questions that follow:

  Percentage of Marks Obtained by Six Students in Five Different Subjects in A School 
  Examination

16. What is the approximate overall percentage of marks obtained by U in all the subjects together?
Ans: 71
Exp:

17. If in order to pass the examination a minimum of 109.5 marks are required in Science, how many students pass in the examination?
Ans: Three
Exp:

18. What are the average marks obtained by all the students together in Hindi?
Ans: 
Exp:

19. What is the average percentage of marks obtained by all the students together in English? (rounded to the nearest integer)
Ans: 65
Exp:

20. What are the total marks obtained by S in all the subjects together?
Ans: 317
Exp:

                                                   = 36 + 67 + 126 + 37 + 51
                                                   = 317

Directions (21-25): Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Number of candidates appearing for an interview for a post in various Banks and percentage of candidates qualifying

(PNB Management Trainee Exam. 28.11.2010)

21. The number of candidates who did not qualify in bank K was approximately what percent of the candidates who did not qualify in bank I?
Ans: 48 %

 

22. What was the respective ratio of the number of candidates who qualified in bank H to the number of candidates who qualified in bank L?
Ans: 5 : 8

 

23. What was the average number of candidates who appeared for the interview in bank H, J and L together?
Ans:  1900      
 

24. What was the difference between the number of candidates who qualified in banks I and J together and the number of candidates who did not qualify in the same banks?
Ans: 3,036

25. What was the total number of candidates qualifying in banks K, L and M together?
Ans: 1057
Exp:

Posted Date : 07-02-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌