• facebook
  • whatsapp
  • telegram

DIRECTIONS

Directions (Qs. 1 - 5): Read the following information carefully and answer the questions given beside. Some dolls were placed as per the manner described here. Doll C was 23m to the West of doll B, which is 11m to the South of doll F. Doll E was 9m to the East of doll I. Doll D was 6m to the North of doll I. Doll M was 14m to the North of doll C, which is towards the South of doll E. Doll G was 6m to the North of doll F. Doll E and doll F were placed in a straight horizontal line.

1. Doll D is how much far (shortest) and in which direction from doll G?

A) 28m, North-West   B) 25m, East   C) 32m, West   D) 22m, East        E) None of these 

Explanation:

Doll D is 32m to the West of Doll G      

Ans: C

2. What is the position of doll M with respect to doll D?

A) North-West   B) South-East   C) South-West   D) South   E) Can't be determined

Explanation:

3. Find the odd one out.

A) B-F   B) C-E   C) E-M   D) I-D     E) G-C

Explanation: G-C is the odd one out because the common thing among rest dolls is that the second doll is in the North of the first doll. 

4. What is the shortest distance between doll G and E?

A) 22m B) √ 565m C) 28m D) Can't be determined     E) None of these

 Explanation: If we draw a imaginary line connecting G and E, the shortest distance would be GE.

Now, in triangle GEF, GF = 6m and EF = 23 (equals to CB)  (GE)2 = √(GF2 + EF2)  = √(36 + 529) = √ 565 m

The shortest distance between Doll G and E is √ 565 m.

Ans: B

5. Which of the following Doll is/ are placed towards the North-East of doll I?

A) M B) F C) G D) Both M and G E) All the above

Explanation: Dolls M and G both are towards the North-East of doll I.

Ans: D

Directions (Qs. 6 - 8): Study the following information carefully and answer the questions given below. A person starts at point R in North direction he walks 8km then he turn to his right side and walks 5km and then turn to his left side and walks 4km and then finally he turns towards East direction and stops at point S after walking 3km. 6. What is the total travelling distance from starting point to ending point?

A) 20m   B) 24m    C) 16m   D) 4√  13 m   E) None of these 

Explanation:

Total travelling distance from point R to point S is 8 + 5 + 4 + 3 = 20km.

Ans: A 

7. What is the direction of point S with respect to point R?

A) North B) North-East C) North-West D) South-West E) None of these

Explanation:

Direction of point S with respect to point R is North-East.

Ans: 

8. What is the shortest distance between point R and point S?

A) 20m B) 24m C) 16m D) 4√ 13 m E) None of these 

Shortest distance b/w point R and point S =√ 122 + 82  = √(144 + 64) = √ 208 km = √ 16 ×13     = 4√ 13 km

Ans: 

9. If A is 4m North of B and C is 4m East of B and C is 2m North of D, then A is in which direction with respect to D?

A) North    B) North-East     C) North-West     D) South-West    E) None of these

Explanation

A is in North-West direction with respect to D.

Ans: C

10. Hari starts in North direction and walks 2km then takes left turn and walks 4km and then takes a right turn and walks 2km and then takes a left turn and finally stops after walking 5km. Then finally Hari is in which direction?

A) North    B) East     C) West     D) South    E) None of these 

Explanation:

Finally Hari is in West direction

Ans: C

11. A person starts in East direction and walks 2m then takes a right turn and walks 3m and then takes a left turn and walks 4m then takes a left turn and stops after walking 5m. What is the direction of ending point direction with respect to starting point?

A) North    B) North-East    C) North-West    D) South-West    E) None of these

Explanation

Ans: B

Directions (Qs. 12 - 13): Aruna goes to the departmental store, which is to the North of her house, 5 km away by an auto. After the shopping she decides to visit her friend Akshara, hence turns to the right and reaches her friend’s house which is 7 km away. From there she visits a shop which is 5 km away, taking a right turn. Finally, she turns to the right and phones up to the house to send the car.

12. How far is Aruna from her house?

A) 6 km     B) 10 km     C) 12 km    D) 7 km    E) None of these

Explanation:

We can clearly observe that Aruna is 7 km to the East from her house.

Ans: D

13. In what direction should the driver take the car to pick up Aruna to bring her back?

A) West     B) East   C) South   D) North   E) None of these

Explanation: We can clearly observe that driver should take the car to the East to bring her back.

Ans: B

Direction (Q. 14): Read the following puzzle carefully and answer the questions given below:

C is 11 km East of B while Q is 12 km South of B. D is 4 km South of C and 6 km East of E. R is 8 km North of S. Road RE is 12 km in length. U is 8 km South of D. S, Q and U are on same road such that Q is somewhere between S and U. E is towards East of R.

14. Length of the line UQS is....

A) 12 km B) 18 km C)16 km D) 20 km E) None of these

Explanation:


7 + 5 + 6 = 18 km

Ans: B
 


 

Posted Date : 13-08-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.