• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SYLLOGISM-1

1. Statements:

No apple is orange

No banana is apple

Conclusions:

I. No orange is banana

II. All bananas are orange

A) If only conclusion I follows.

B) If only conclusion II follows.

C) If either conclusion I or conclusion II follows.

D) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

E) If both conclusion I and conclusion II follows

Thus, neither conclusion I nor conclusion II  follows

Ans: D


2. Statements:

All spoons are boxes.

All bottles are spoons.

Conclusions:

I. All bottles are boxes.

II. All boxes are spoons.

A) If only conclusion I follows.

B) If only conclusion II follows.

C) If either conclusion I or conclusion II follows.

D) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

E) If both conclusion I and conclusion II follows.

Hence, conclusion I follows.

But, conclusion II does not follow.

Ans: A


3. Statements:

Some pens are pencils.

All erasers are pencils.

Conclusions:

I. At least some pens are erasers.

II. Some pens are definitely not erasers.

A) If only conclusion I follows.

B) If only conclusion II follows.

C) If either conclusion I or conclusion II follows.

D) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

E) If both conclusion I and conclusion II follow.

Hence, either conclusion I nor conclusion II follows.

However, since they make a complementary pair, therefore, either conclusion I or conclusion II follows.

Ans: C


4. Statements:

All red are yellow.

No blue is a yellow.

Conclusions:

I. No red is a blue.

II. At least some yellow are red.

A) If only conclusion I follows.

B) If only conclusion II follows.

C) If either conclusion I or conclusion II follows.

D) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

E) If both conclusion I and conclusion II follow.

No yellow is blue.

Therefore all red are in yellow,

So No red is blue

Hence, conclusion I follows.

All red are yellow means some yellow are red.

It means, atleast some yellow are red.

Hence conclusion II follows.

Thus, both conclusion I and II follows.

Ans: E


5. Statements:

All glasses are mugs.

All bottles are glasses.

No water is a mug.

Conclusions:

I. At least some glasses are water.

II. No water is a bottle.

A) If only conclusion I follows.

B) If only conclusion II follows.

C) If either conclusion I or conclusion II follows.

D) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

E) If both conclusion I and conclusion II follows.

There is No relation between mug and water.

All glasses are in mug, so there is No relation between glass and water.

Hence conclusion I is not follows.

There is No relation between mug and water.

All bottles are in mug, so there is no relation between bottle and water.

Hence conclusion II is follows.

Ans: B


6. Statements:

Some photos are frames.

All photos are pictures.

Conclusions:

I. All frames are photos.

II. Atleast some frames are pictures.

A) Conclusion I follows.

B) Conclusion II follows.

C) Either conclusion I or conclusion II follows.

D) Both conclusion I and conclusion II follows.

E) Neither conclusions I nor II follows.

Some photos are frames, so some frames are photos.

Hence conclusion I does not follows.

Some photos are frames and all photos are pictures, so some pictures are frames.

Hence some frames are pictures.

Hence conclusion II follows.

Ans: B

7. Statements:

All parrots are swans.

All bats are parrots.

No owl is a swan.

Conclusions:

I. All bats are swans.

II. No parrot is an owl.

A) Conclusion I follows.

B) Conclusion II follows.

C) Either conclusion I or conclusion II follows.

D) Both conclusion I and conclusion II follows.

E) Neither conclusions I nor II follows.

All bats are parrots and all parrots are swans

So all bats are swans

Hence conclusion I follows.

No swans are owl and all parrots are swans 

So No parrot is an owl

Hence conclusion II follows.

Ans: D



8. Statements:

All months are year

All year are week

No month is day

Conclusions:

I. Some day are week

II. Some week are year.

A) Conclusion I follows.

B) Conclusion II follows.

C) Either conclusion I or conclusion II follows.

D) Both conclusion I and conclusion II follows.

E) Neither conclusions I nor II follows.

Clearly we can see from the venn diagram that no day is week.

Hence, Conclusion I doesn't follow.

All year are week, so some week is year 

Hence, conclusion II follows.

Ans: B


9. Statements:

No plant is a mountain.

Some mountains are rivers.

Conclusions:

I. No rivers is a mountain.

II. Some rivers are mountains.

A) Conclusion I follows.

B) Conclusion II follows.

C) Either conclusion I or conclusion II follows.

D) Both conclusion I and conclusion II follow.

E) Neither conclusions I nor II follows.

Some mountains are rivers is the given statement. So definitely some rivers are mountains. So conclusion I is not follows. 

Conclusion II is follows.

Ans: B


10. Statements:

All plants are trees

Some trees are jungles

Conclusions:

I. Some trees are plants.

II. All jungles are plants.

A) Conclusion I follows

B) Conclusion II follows

C) Either conclusion I or conclusion II follows

D) Both conclusion I and conclusion II follows

E) Neither conclusions I nor II follows

All plants are trees is the given statement , so definitely some trees are plants.

So conclusion I follows.

Some trees are jungles is the given statement.So we don’t know the relation between plant and jungle exactly. So conclusion II is not follows.

Ans: A

Posted Date : 02-08-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.