• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Alphabetical Series

Directions (Qs. 1 - 3): Study the following series carefully and answer the questions given below.

D O # 5 7 M Y & 9 K S 7 $ A V 1 % 3 J G 2 I B E @ 4 F ^ 6

1. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?

A) One    B) Two   C) Three    D) Four     E) More than four

Explanation: O # 5, Y & 9, E @ 4, F ^ 6

Ans: D

2. Which of the following makes last element is exactly between first and second element?

A) #9S    B) V7Y   C) 2FE   D) B^J    E) $12

Explanation: 2FE

Ans: C

3. Based on the above series which will come in empty place in following below series?

D#M 7YK 9SA ...?...

A) $1J     B) 7A1      C) V%G    D) $VJ    E) $V3

Explanation: D#M, 7YK, 9SA,  $V3

Ans: E

Directions (Qs. 4 - 6): Study the following information carefully and answer the following questions.

2 9 @ 4 ! ∗ 6 4 ? 8 5 ~ 1 Σ 3 6 $ & 7 1 ϕ 9 4 ¥ 3 2 ^ 4 £ 2 9 # 8 √  7

4. If all the numbers are removed from the above series then which of the following is 13th from the left end?

A) √       B) #      C) £      D) ¥     E) ^

Explanation: @ ! ∗ ? ~ Σ $ & ϕ ¥ ^ £ # 

Ans: B 

5. How many symbols are there in the above series which is immediately followed by a perfect square number?

(consider 1 also a perfect square)

A) Five      B) Four     C) Two    D) Six    E) Three

Explanation: @ 4, ~ 1, ϕ 9, ^ 4

Ans: B 

6. Which of the following is 9th from the right of 23rd from the right end in the given arrangement?

A) ϕ B) 4      C) 1      D) 9      E) $

Explanation: 23 − 9 = 14 Fourteenth from right end 9 is 14th from right end

Ans: D

Directions (Qs. 7 - 9): These questions are based on the given five three-digit numbers. 435 378 287 875 652

7. Which of the following is the product of the first and the third digits of the third largest number?

A) 20     B) 24     C) 14     D) 12     E) 40

Explanation: 4 × 5, 3 × 8, 2 × 7, 8 × 5, 6 × 2 20,    24,     14,     40,     12 20 is 3rd largest number

Ans: A

8. If ‘1’ is subtracted from the first digit of each of these numbers and ‘1’ is added to the last digit of each of these numbers, in how many numbers will a digit appear twice?

A) One B) Two C) Three D) Four E) None

Explanation: 435    378    287    875    652 336    279    188 776    553 4 numbers appear twice

Ans: D

9. The sum of all the three digits of which of the given numbers is an odd number?

A) Both 435 and 875 B) Only 378 C) Both 287 and 652 D) Only 875 E) Only 435

Explanation: 4 + 3 + 5, 3 + 7 + 8, 2 + 8 + 7, 8 + 7 + 5, 6 + 5 + 2 12, 18, 17, 20, 13 both 287 & 652

Ans: C

Directions (Qs. 10 - 12): Study the following information carefully and answer the questions given below. GEV MOD CAP RAT KIL

10. If all consonants are changed to preceding letter and vowels are changed to succeeding letter in all the words, then how many letters will appear more than once?

A) Two B) None C) Three D) One E) More than three


Explanation: G E V    M O D    C A P    R A T    K I L F F U     L P U     B B O    Q R S   J J K 3 letter appear more than once

Ans: C

11. If all the letters are arranged as per alphabetical order (within the word) then how many letters (in the English alphabet series) are between the middle letter of first word from right end and first letter of second word from left end?

A) Seven B) Five C) Four D) Eight E) Six

Explanation: G E V    M O D    C A P    R A T    K I L E G V    D M O    A C P    A R T    I K L D E F G H I J K 6 letter are there is between the  D & K

Ans: E

12. If all the words are arranged in alphabetical order from left to right, which is second from the right end?

A) KIL    B) MOD   C) CAP   D) RAT   E) GEV

Explanation: G E V    M O D    C A P    R A T    K I L C A P    G E V     K I L     M O D R A T

Ans: B
 

Posted Date : 10-07-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.