• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Seating Arrangement

Directions (Qs. 1 - 5): Study the following information carefully and answer the questions given below. Seven persons viz. M, N, O, P, Q, R, and S are sitting in a straight-line facing North. Each one belongs to different countries – Australia, Russia, China, Brazil, France, Germany, and Japan but not necessarily in the same order. N sits third to the right of M. Neither N nor M sits at any extreme ends. Only one person sits between M and the one who belongs to Germany. As many persons sit to the left of the one who belongs to Germany as right of the one who belongs to France. The one who belongs to Japan sits to the right of S. More than two persons are sitting between Q and R. R sits immediate right of the one who belongs to Russia. Neither Q nor R belongs to Germany. Only one person sits between Q and the one who belongs to China. P belongs to Australia. Either S or N likes China. 

1. Q belongs to ..... 

A) Japan     

B) France     

C) China 

D) Brazil   

 E) Russia

2. How many persons sit between M and the one who belongs to Japan? 

A) Two       

B) Three       

C) Four 

D) One      

E) More than four 

3. Who among the following person belongs to Germany? 

A) M       

B) P      

C) O    

D) N       

E) S 

4. Who amongst the following persons sit at the extreme ends of the line? 

A) Q, The one belongs to Japan 

B) R, The one belongs to France 

C) P, The one belongs to Russia 

D) O, The one belongs to Australia 

E) R, The one belongs to Australia 

5. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and hence form a group. Find out the one that does not belong to that group. 

A) Q – France 

B) N – China 

C) R – Germany 

D) S – Brazil 

E) M – Australia 

Directions (Qs. 6 - 10): Study the following information carefully and answer the questions given below. Certain numbers of persons are sitting in a straight line and facing North direction. The information about some of them is given. R sits second to the right of H. Four persons are sitting between H and D. V sits third to the left of D. As many persons are sitting between V and H as between H and S. K sits second to the left of G. Two persons are sitting between G and R. Only one person sits to the left of V. Only one person sits between G and Q, who does not sit immediate to R. The number of persons are sitting between H and K is one more than the number of persons are sitting to the right of S. 

6. How many persons are sitting in a row? 

A) 18   B) 20   C) 17   D) 19   E) 21

7. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and hence form a group. Find out the one that does not belong to that group.

A) Q – K      B) S – R     C) G – H    D) D – K       E) V – H 

8. Who amongst the following person sits exactly middle of the line? 

A) K             

B) R             

C) H    

D) S              

E) G 

9. How many persons sit to the right of K? 

A) Nine         

B) Seven         

C) Ten 

D) Eight       

E) Six 

10. Which of the following statement is/ are TRUE? 

A) G is second to the left of S. 

B) Five persons are sitting between V and H. 

C) R sits to the left of K. 

D) Both A and C E) All are true

Key ; 1-D  2-B  3-C  4-E  5-A  6-D  7-C   8-C   9-E  10-C
 

Posted Date : 29-02-2024

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.