• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ALPHABETICAL SEQUENE

SOLVED EXAMPLES

1. What will come in the place of the question mark (?) in the following sequence? 
CONSEQUENCES      ONSEQUENCE      NSEQUENC                 ?                 EQUE
    (1) SEQUE    (2) EQUEN     (3) SEQUENC    (4) SEQUEN      (5) NONE OF THESE
Sol. (4)

2. What should come in place of the question mark (?) in the following series?
AC FH KM PR ?
    (1) UW         (2) VX       (3) VW       (4) TV       (5) None of these
Sol. (1)

3.  What will come in the place of the question mark (?) in the following sequence?
AI, BJ, CK, ?
    (1) DL       (2) DM      (3) GH       (4) LM       (5) None of these
Sol. (1)

          
4. What will come in place of the question mark(?) in the following series of English alphabet?
AE CG EI GK ?
    (1) MI        (2) M        (3) HM        (4) IL        (5) None of these
Sol. (2)

Example 5:
 

Which of the following will come in place of the question mark (?) In the alpha order given below?
AB ABC BC BCD CD CD ?
     (1) D        (2) E      (3) C      (4) F      (5) None of these
Sol. (2) AB, ABC
              BC, BCD
             CD, CDE
             

 

EXERCISE
 

1. What will come next in the following letter series? AACACEACEGACEGIACEGI
A: K
Sol.

2. What will com …. E of question mark (?) in the alpha order given below? CBAACBAABCBAABCCBAAB?
A: C
Sol.

3. The following groups of alphabets form a certain pattern with regard to their positions in the English alphabetic series. Based upon the pattern, which of the following five alternatives shall replace the question mark? AD, FC, HK, MJ, ?
A: OR
Sol

 

4. Find the next term in the series T, R, P, N, L, ?, ?
A: J, H
Sol.

5. What will come next in the following series?
    Ababcdbcdabcdedabcdefabed
A: c
Sol.

6. What should come next in the following letter series?
    AABABCABCDANBDABCDEABCDEF
A: G
Sol.

 

7. Find the next term in the series AZ, GT, MN, ?, YB
A: SH
Sol.

8. Find the next term in the series GH, JL, NQ, SW, YD, ?
A: FL
Sol.

 

9. What should come next in the following letter series?
HGFEDCBABHGFEDCBAHFEDCBAH
Sol. HGFEDCBAH; GFEDCBAH; FEDCBAH; ed.........7.......

 

10. Find the next term in the series BMX, DNW, FOU, ?
A: HPT
Sol.

 

ALPHABETS

In the previous articles, we discussed in the detail the hierarchy in which a candidate should attempt in the examinations to ensure maximum marks in less time. The next topic in that hierarchy is "problems on Alphabets". Individual questions each of 1 mark will be given from this topic particularly in the prelims. There is every chance of getting 2 to 3 questions from this topic. In this article, we are going to discuss those models that are important for prelims examination.

Model Questions

1. How many such pairs of letters are there in the word ‘DIRECTION’ each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions), as there are between them in the English alphabetical series?
1) Two               2) Four               3) Three         4) Five               5) More than Five
Explanation: 

Ans:1

 

2. How many such pairs of letters are there in the word ‘STATEMENT’ each of which has as many letters between them in t he word (in both forward and backward directions), as there are between them in the English alphabetical series?
1) None              2) Two               3) One            4) Three             5) More than three
Explanation: 

Ans:4

 

3. How many such pairs of digits are there in the number ‘596748392’ both in forward and backward directions, each of which has as many digits between them in the number as in the arithmetic numerals?
1) Two               2) Four                3) One              4) Three            5) More than four
Explanation:


There are six such pairs
Ans:5

 

4. How many such pairs of digits are there in the number ‘815472639’ both in forward and backward directions, each of which has as many digits between them in the number as in the arithmetic numerals?
1) Three               2) Six                3) Four            4) five            5) More than Six
Explanation: 

There are six such pairs.  
Ans:2

 

5. How many meaningful English words can be made with the letters ‘ATE’ using each letter only once in each word?
1) One                2) Two               3) None          4) Three              5) More than three
Explanation: EAT, ATE and TEA are the three words that can be formed with these letters.
Ans:4

 

6. How many meaningful English words can be made with the letters ‘AELM’ using each letter only once in each word?
1) One                 2) Two               3) None         4) Three              5) More than three
Explanation: MALE, MEAL, LAME, MELA and ALME are the words that can be formed.
Ans:5

 

7. How many meaningful English words can be made with the letters ‘GHIRT’ using each letter only once in each word?
1) None               2) Two               3) One          4) Three              5) More than three
Explanation: RIGHT is the only word that can be formed.
Ans: 3 |

 

8. How many meaningful English words can be formed with the second, fourth, sixth and seventh letters of the word ‘IMPERATIVE’?
1) None               2) One               3) Two           4) Three              5) More than three
|Explanation: The letters are A, E, M and T. MEAT, TEAM, TAME and MATE are the four words that can be formed.
Ans: 5

 

9. How many meaningful English words can be formed with the first, sixth, seventh and eleventhletters of the word ‘ENVIRONMENT’?
1) 1         2) 3        3) 2        4) 5        5) 4
Explanation: The letters are E, O, N and T. NOTE and TONE are the two words that can be formed.
Ans:3

 

10. If only one meaningful English word can be formed with the fifth, seventh, eleventh and twelth letters of the word ‘ACQUAINTANCE’ which will be second letter from the right of the word so formed? If more than one such word can be formed, mark your answer as Y. If no such word can be formed, mark your answer as X.
1) O         2) A         3) L         4) Y         5) X
Explanation: The letters are A, N, C and E. CANE and ACNE are the two words that can be formed.
Ans: 4

 

11. If Only one meaningful English word can be formed with the first, sixth, seventh and tenth letters of the word ‘BENEVOLENT’, which will be the third letter from the left of the word so formed. If two words can be formed mark ‘Y’ as your answer if more than two words can be formed then mark ‘X’ as your answer. If no word can be formed mark ‘Z’ as your answer?
1)   X           2) Y             3) Z             4) O            5) L
Explanation: The letters are B, T, O and L. BOLT and BLOT are the two words that can be formed.
Ans:2

 

12. If all letters of the word ‘PREVIOUS’ are arranged as per the English alphabetical series. Then a meaningful English word (starting with S) is formed with the first, third, fifth and sixth alphabets of the word so formed, which of the following will be the third letter of the word from left?
1) R            2) S            3) O            4) E           5) No meaningful word can be formed
Explanation: P R E V I O U S, letters are arranged in alphabetical order E I O P R S U V. The letters are E O R and S. SORE is the word that can be formed, R is the third letter from the left.
Ans:1

 

13. If all the letters in the word GOVERNMENT are rearranged as they appear in the English alphabets, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
1) None                2) Two                3) One          4) Three               5) Four

 

14. How will the word ‘VOGUE’ be written as, if all its letters are arranged in alphabetical order and then each letter is replaced by its previous letter in the English alphabetical series?
1) FHPVW        2) DFNTU         3) DFPTU          4) EFNTU         5) DHPTU 

Ans: 2

 

15. If all the vowels of the word ‘PERCEPTION’ are substituted with next letter of the English alphabetical series and each consonant is substituted with the letter preceding it and then all the letters are arranged in alphabetical order, which of the following would be the fourth letter from the right?
1) N        2) O        3) P        4) Q        5) S

Ans:2

 

16. The letters in the word ‘INTRACTABLE’ all consonants are first arranged alphabatically and then all vowels are arranged alphabatically then which letter will be third to the right of eighth letter from the right?
1) W                     2) S                     3) X             4) T                 5) None of these 

Ans:4

 

17. If in the word ‘DEVELOPMENT’, all the vowels are first arranged alphabetically and then all the consonants are arranged alphabetically and then all the vowels replaced by the next letter and all the consonants are replaced by previous letter from English alphabet, which letter will be third from the right end?
1) U        2) S        3) L        4) O        5) M 

 

18. If the letters of the word ‘PUBLISHED’ are arranged in reverse alphabetical order from left to right, then which letter will be fourth letter from left end?
1) P         2) S         3) L         4) H         5) D 



Ans: 3

 

19. If each vowel of the word ‘DEPARTMENT’ is changed to the next letter in English alphabetical series and consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series, then how many alphabets will appear twice in the new arrangement?
1) None                 2) Two                 3) One             4) Three                5) More than three 

Ans:2

 

20. If the letters of the word ‘REQUIREMENT’ are arranged in alphabetical order, which letter will come at the exactly middle position?
1) I        2) R        3) Q        4) N        5) M 

Ans:4

 

21. Suppose the first and second letters in the word ‘ADMINISTRATIVELY’ were interchanged also the third and fourth letters, the fifth and sixth so on. Find out the twelth letter from right end?
1) N        2) T        3) I        4) S        5) M 


22. If two is added to each even digit and two is subtracted from each odd digit in the number 729436526 and then in the new number thus formed all digits are arranged in ascending order, which of the following will be third from the right?
1) 3         2) 8         3) 4         4) 7         5) 5 

Posted Date : 26-06-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌