• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ANALOGY AND CLASSIFICATION

 

ANALOGY

SOLVED EXAMPLES

Example 1 :

    ‘MORE’ is related to ‘EORM’ in the same way as ‘SULT’ is related to 

        (1) TIUS     (2) ISTU     (3) IUST     (4) TUIS    (5) None of these

Sol. (4) 

       

Similarly,

Example 2 :
 

‘ON’ is relation ‘OFF’ in the same way as ‘HOT’ is related to …..

        (1) Water         (2) Switch         (3) Tap         (4) Liquid         (5) None of these

Sol. (5) ‘On’ and ‘Off’ are antonymous to each other. Similarly, ‘Cold’ is antonym of ‘Hot’.
 

Example 3 :
 

ACF : GIL : : CEH : ?

        (1) ILN         (2) IKN         (3) IKM         (4) ILM         (5) None of these

Sol. (2)

          

Similarly,

 

Example 4 :
 

‘Radish’ is related ‘Root’ in the same way as ‘Rose’ is related to _____?

     (1) Garden      (2) Fragrance      (3) Thorn      (4) Flower      (5) None of these

Sol. (4) Radish is a modified form of root. Similarly, Rose is a flower.
 

Example 5 :
 

Which of the following is a must for a canteen?

     (1) Estables      (2) Music      (3) Tables-Chairs      (4) Waiter      (5) Manager

Sol. (1) Eatables are must for a canteen.
 

EXERCISE

1. ‘Day’ is related to ‘Night’ in the same way ‘White’ is related to ?

     (1) Black      (2) Colour      (3) Ray      (4) Red      (5) None of these

Ans: 1(Black)

Explanation: Day is antonym of Night. Similarly, Black is antonym of White.
 

2. ‘Mango’ is related to ‘Fruit’ in the same way as ‘Potato’ is related to - ?

     (1) Fruit      (2) Stem      (3) Flower      (4) Root      (5) None of these

Ans: 2(Stem)

Explanation: Mango is a fruit. Similarly, potato is a modified stem.  
 

3. ‘School’ is related to ‘Education’ in the same way as ‘Hospital’ is related to - ?

     (1) Treatment      (2) patient      (3) Doctor      (4) Nurse      (5) None of these

Ans: 1(Treatment)

Explanation: Education is provided in school. Similarly, treatment is given in hospital.
 

4. ‘26’ is related to ‘5’ in the same way as ‘65’ is related to …..

     (1) 7      (2) 9      (3) 8      (4) 6      (5) None of these

Ans:  3(8)

Explanation: 26 is one more than the square of 5.

               26 = (5)2 + 1

     Similarly, 65 = (8)2 + 1
 

5. ‘Cub’ is related to ‘Tiger’ in the same way as ‘Kitten’ is related to …..

     (1) Dog      (2) Cat      (3) Duck      (4) Swan      (5) None of these

Ans: 2(Cat)

Explanation: Here young one-animal relationship has been shown. Cube is baby of tiger. Similarly, kitten is baby of cat.
 

6. AF : CH : : KT : ?

     (1) MU      (2) LU      (3) LV      (4) MV      (5) None of these

Ans: 4(MV)

Explanation:

    

Similarly,

 

7. ‘MP’ is related to ‘KN’ in the same way as ‘DG’ is related to ____.

     (1) FI      (2) GJ      (3) HK      (4) BE      (5) None of these

Ans: 4(BE)

Explanation:

Similarly,

 

8. ‘Hospital’ is related to ‘Treatment’ in the same way as ‘School’ is related to –

     (1) Education      (2) Student      (3) Teacher      (4) Classroom      (5) Books

Ans: 1(Education)

Explanation: Treatment is provided in the hospital. Similarly, education is provided in the school.
 

9. A ‘Square’ is related to ‘Cube’ in the same way as a ‘Circle’ is related to –

     (1) Sphere      (2) Circumference      (3) Diameter      (4) Area      (5) None of these

Ans: 1(Sphere)

Explanation: A square is a two-dimensional figure consisting of sides whereas a cube is a three-dimensional figure. Similarly, circle is a two-dimensional figure and a sphere is a three

dimensional figure.
 

10. ‘Iron’ is related to ‘Solid’ in the same way as ‘Mercury’ is related to ____?

     (1) Solid      (2) Gas      (3) Liquid      (4) Vapour      (5) None of these

Ans: 3(Liquid)

Explanation: Iron is found in solid state. Similarly, mercury is found in liquid state.

 

CLASSIFICATION


SOLVED EXAMPLES

Example 1 :

Directions (Q. (a)-(d)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(a)       (1) Beetroot      (2) Radish       (3) Carrot       (4) Potato       (5) Cabbage

Ans: 5(Cabbage)

Explanation: Except cabbage all others are either modified roots or modified stems.
 

(b)       (1) See       (2) Hear       (3) Think       (4) Smell       (5) Taste

Ans: 3(Think)

Explanation: Think is different from the others
 

(c)       (1) Rectangle       (2) Triangle       (3) Square       (4) Polygon       (5) Circle

Ans: 5(Circle)

Explanation: Circle is different from others. All others are made up of straight lines.
 

(d)       (1) Rose       (2) Lily       (3) Lotus       (4) Marigold       (5) Apple

Ans: 5(Apple)

Explanation: Except apple all others are flowers.


Example 2 :

Directions (Q. (e)-(h)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(e)       (1) 47       (2) 27       (3) 17       (4) 37        (5) 67

Ans: 2(27)

Explanation: Except 27, all others are prime numbers.
 

(f)       (1) 12       (2) 24       (3) 84       (4) 48        (5) 36

Ans: 5(36)

Explanation: The number 36 is a perfect square
 

(g)       (1) 17       (2) 23       (3) 37       (4) 13        (5) 73

Ans: 2(23)

Explanation: The sum of digits is even number in case of all the numbers except in the case of 23.
 

(h)       (1) 13       (2) 37       (3) 73       (4) 53        (5) 39

Ans: 5(39)

Explanation: Except the number 39, all other numbers are prime numbers.
 

Example 3 :

Directions (Q. (i)-(j)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(i)       (1) MP       (2) AD       (3) IL       (4) QT       (5) FJ

Ans: 5(FJ)

Explanation:

     
 

(j)       (1) BD       (2) MO       (3) QS       (4) FI       (5) TV

Ans: 4(FI)

Explanation:


 

EXERCISE

Directions (Q. 1-6) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

1.   (1) Fruit       (2) Leaf       (3) Flower       (4) Tree       (5) Trunk

Ans: 4(Tree)

Explanation: All others are parts of a tree.
 

2.   (1) Table       (2) Chair       (3) Cupboard       (4) Bed       (5) Computer

Ans: 5(Computer)

Explanation: Computer is different from others. Computer is an electronic device. All others are different type of furniture.
 

3.  (1) March       (2) January       (3) July       (4) June       (5) May

Ans: 1(March)

Explanation: Except June all other months have 31 days.
 

4.  (1) Red       (2) Pink       (3) Green       (4) Violet       (5) yellow

Ans: 2(Pink)

Explanation: Except pink, all others are different colors of a rainbow.
 

5.   (1) Father       (2) Aunt       (3) Mother       (4) Uncle       (5) Niece

Ans: 5(Niece)

Explanation: Niece represents the next generation.
 

6.  (1) Desk       (2) BlackBoard       (3) Classroom       (4) Bench       (5) Chair

Ans: 3(Classroom)

Explanation: Classroom is different from others.

Directions (Q. 7-12) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

7.  (1) 119       (2) 123       (3) 143       (4) 137       (5) 149

Ans: 1(119)

Explanation: Except 119 all others are prime numbers
 

8.   (1) 108       (2) 126       (3) 153       (4) 207       (5) 102

Ans: 5(102)

Explanation: 108   1 + 0 + 8 = 9;

                       126  1 + 2 + 6 = 9;

                       153   1 + 5 + 3 = 9;

                       207  2 + 0 + 7 = 9;

                       102  1 + 0 + 2 = 3;

 

9.  (1) 56       (2) 35       (3) 49       (4) 42       (5) 51

Ans: 3(49)

Explanation: The number 49 is a perfect square.
 

10.  (1) 99       (2) 143       (3) 132       (4) 88       (5) 126

Ans: 5(126)

Explanation: Except 126, all other are multiples of 11.
 

11.   (1) 39       (2) 63       (3) 78       (4) 37       (5) None of these

Ans: 4(37)

Explanation: The number 37 is a Prime number.
 

12.   (1) 343       (2) 64       (3) 75       (4) 27       (5) 216

Ans: 3(75)

Explanation: Except 75 all others are perfect cubes; 

                       43 = 64, 73 = 343, 33 = 27, 63 = 216
 

Directions (Q. 13-15) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

13.   (1) MLJ       (2) WVT       (3) OMK       (4) JIG       (5) TSQ

Ans: 3(OMK)

Explanation:

14.   (1) BRQ       (2) FUT       (3) OXV       (4) DSR       (5) KZY

Ans: 3(OXV)

Explanation:

15.    (1) HJG       (2) PQN       (3) DEB       (4) TUR       (5) KLI

Ans: 1(HJG)

Explanation:

Posted Date : 03-05-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌