• facebook
  • whatsapp
  • telegram

PROFIT AND LOSS

1. If a man reduces the selling price of a fan from 400 to 380, his loss increases by 20%. What is the cost price (in Rs.) of the fan?
Ans: 500

 

2. Anjali collects antique stamps. She purchased two but found that she needed to raise money urgently, so she sold them for Rs. 8000 each. On one she made 20% & on the other she lost 20%. How much did she gain or lose in the entire transaction?
Ans: 666.67


3. The cost price of 21 articles is equal to the selling price of 18 articles, profit percentage is?

Ans: 16.67%

 

4. A dealer professes to sell his goods at cost price and uses an 880 gm weight instead of a kg. What is his percentage of gain?
Ans: 13.63%

 

5. A shopkeeper sells two items at the same price. If he sells one of them at a profit of 10% and the other at a loss of 10%, find the percentage profit/loss.
Ans: 1% loss 


6. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is...
Ans:  16 


7. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?
Ans: Rs.1190 


8. Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is....
Ans:  44% 


9. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price (in Rs.) must that plot be sold in order to gain 15%?
Ans:  25300

 

10. To make a profit of 20% the selling price of the goods is Rs. 240. The cost price (in Rs.) of the good is...
Ans: 200 


11. If the ratio of the cost price and the selling price of an article be 4 : 5, then the percentage of profit is:
Ans: 25%


12. Arun sold two TV sets for Rs.6000 each. On one he gained 20% and on the other he lost 20%. Loss or gain of Arun in the whole transaction is ....
Ans: 4% Loss 


13. A man buys a fan for Rs. 1000 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the fan?
Ans:  Rs.850 


14. If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is..
Ans: 50% 


15. By selling an article at Rs.800, a shopkeeper makes a profit of 25%. At what price should he sell the article so as to make a loss of 25%?
Ans:  480 


16. A shopkeeper earns a profit of 21% after selling a book at 21% discount on the printed price. The ratio of the cost price and selling price of the book is....
Ans: 100 : 121


17. If selling price of 75 articles is equal to the cost price of 60 articles, then the approximate loss or gain percent is...
Ans: Loss of 20% 


18. By selling an article for Rs.640, a person loses 15% of its selling price. At what price (in Rs.) should he sell it to gain 15% on its cost price?
Ans:  846.4


19. An article is marked 27% above its cost price. If x% discount is allowed on the marked price and still there is a profit of 6.68%, then what is the value of x?
Ans: 16 

Explanations

1. 20% loss = Rs. 20
So, Total loss (100%) = Rs .100
Cost price = Selling price + loss =
400 + 100 = Rs.500

So, Total S.P = 96%
(If we take Cost price as 100%)
So, 96 % = 16000

Going by Options only x = 16 fits the equation.


7. Take Cost price = 100% = Rs.1400
Selling Price = 85%(1400) = 1190
8. 6 (C.P) = 5
C.P of one article = Rs. 5/ 6
5 (S.P) = 6
S.P of one article = Rs. 6/ 5

9. Let us Take C.P. = 100%
So , S.P. = 85 % (at 15% loss) = Rs.18700

10. Let us Take C.P = 100%
S.P. = 120% (at 20% profit ) = Rs. 240

Previous Year Questions
(SSC CGL - 2020)

1. A shopkeeper sold two items. The selling price of the first item equals the cost price of the second item. He sold the first item at a profit of 20%, and the second item at a loss of 10%. What is the overall profit/loss percent?


Ans:  B


2. Hari suffered a loss of 8% by selling an article. If he had sold it for Rs. 300 more, he would have made a profit of 4%. Find his CP (in Rs.)?
Ans:  2500

 

3. A shopkeeper sold an article for Rs.455 at a loss (in Rs.). If he sells it for Rs.490, then he would gain an amount four times the loss. At what price (in Rs.) should he sell the article to gain 25%?
Ans:  577.50 


4. A trader bought two articles for Rs.490. He sold one at a loss of 20% and the other at a profit of 16%. If the selling price of both articles is same, then the cost price (in Rs.) of the article sold at 20% loss is:
Ans: 290 


5. Radha bought a fridge and a washing machine together for Rs.57300. She sold the fridge at a profit of 15% and washing machine at a loss of 24% and sold at the same price. The cost price of the washing machine (in Rs.) is:
Ans:  34500 


6. A shopkeeper bought 20 kg of sugar at Rs.45 per kg. 25 kg of sugar at Rs.50 per kg and 35 kg of sugar at Rs.40 per kg. He spent a sum of Rs.450 on transportation and other expenses. He mixed all the three types of sugar and sold all the stock at Rs.52.5 per kg. His profit percent in the entire transaction is..
Ans:  5% 


7. The marked price of an article is Rs.1500. A shopkeeper sells it by giving at 20% discount on its marked price. If the cost price
of the article is Rs.991, then the profit (inRs.) is...
Ans:  209

Posted Date : 16-04-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌