• facebook
  • whatsapp
  • telegram

PUZZLES

PUZZLES

PUZZLES forms a major chunk of questions from the Reasoning Ability section. You will always find questions based on the seating arrangement and puzzles in Preliminary as well as in Main Examinations of various banking exams such as SBI PO, IBPS PO, SBI Clerk, IBPS Clerk, RRB PO, RRB Clerk, etc. In this article, I am going to provide you with some important tips for the Puzzles questions. As you all are well aware, at least 2-4 sets are asked from seating arrangement or puzzlebased questions in most of the banking exams. This topic is really important since the question is asked normally in a set of 5 questions and once you get the correct arrangement, you can easily score 5 marks from this part

Types of Puzzles:
* Basic arrangements
* Profession based
* Colour/ book/ subjects, etc.
* Scheduled puzzles
* Day based; Date based
* Month based
* Year based
* Date of birth based, etc.
* Floor Based
* Box puzzles

 

Model Questions

Directions (Qs.1-5): Answer the questions based on the information given below. Seven boxes A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other like a stack. Each of these boxes contains different number of pens among 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10. The bottommost box is numbered 1 and the topmost box is numbered 7. Boxes with prime number of pens are adjacent to each other. G is two boxes above the box with 7 pens. C is immediately above the box with 5 pens. F is immediately above B. D has 8 pens. A is three boxes above G. B has one pen more than E, which is box 1. F has more pens than G, which has more pens than A.

1. Which box is immediately below the box with 4 pens?
a) B            b) F            c) G            d) C            e) None of the above

 

2. How many boxes are above D?
a) Four       b) Two       c) One       d) Three          e) None of the above

 

3. G contains ........ pens.
a) 6            b) 7            c) 8            d) 9              e) None of the above

 

4. There are ...... boxes between B and E.
a) Two       b) One       c) Four       d) Three          e) None of the above

 

5. Total number of pens in E, B and A is .......
a) 19          b) 15          c) 23          d) 20              e) None of the above 
Explanation :

Position Box No.of Pens 
7 A 4
6 F 10
5 B 6
4 G 9
3 D 8
2 C 7
1 E 5

Ans: 1-b,   2-a,   3-d,   4-d,   5-b.
 

Directions (Qs.6-10): Read the following information carefully and answer the questions that follow. In a shop, 7 boxes of different fruits are kept. They are- Mango, Banana, Grapes, Pineapple, Watermelon, Papaya and Cherry. Each box has a number written on it from 1 to 7 but not necessarily in the same order. These boxes are arranged in a stack in ascending order with the lowest numbered box at the top. The number of boxes above Mango box is same as the number of boxes below the Watermelon box. Papaya is in box number 5. There are as many boxes above grapes as below it. Only three boxes are there in between Pineapple and Cherry. Banana is kept below Mango.

6. Choose the correct statement.
a) Cherry is kept in box 2
b) Banana is kept below Grapes
c) There is no box in between Mango and Watermelon
d) There is only two box below Papaya
e) None of these


7. Choose the odd one out.
a) Banana          b) Grapes          c) Papaya          d) Mango           e) Watermelon

 

8. Choose the incorrect pair.
a) 1 - Mango          b) 7 - Pineapple         c) 5 - Papaya           d) 4 - Grapes          e) 3 - Banana

 

9. How many boxes are there in between Cherry and Mango, if the box kept below Pineapple is Watermelon?
a) One       b) Two       c) Zero       d) Three          e) Cannot be determined

 

10. What is the number of boxes above Banana box?
a) One       b) Two       c) Zero       d) Three           e) Cannot be determined 
Explanation : 

 

Number Fruit
1 Mango
2 Pineapple/Cherry 
3 Banana 
4 Grapes
5 Papaya 
6 Pineapple/Cherry 
7 Watermelon

Ans:  6-d,   7-b,   8-b,   9-c,   10-b. 
 

Directions (Qs.11-15): Study the given information carefully and answer the following questions below. In an books shop, 8 boxes containing different books. History, Mathematics, Science, Geography, English, Sanskrit, Polity and Civics are kept one above the other but not necessarily in that order. The boxes are numbered 1 to 8 and arranged in ascending order i.e., the box which is numbered 1 is at the top. Box of Civics is immediately below box of Geography. Box of Science is immediately below box of Mathematics. There are three boxes between box of Mathematics and box of Geography. There are two boxes between box of History and box of Civics. Box of Mathematics is at topmost position whereas box of Polity is kept at bottommost position. There is only one box between box of Geography and box of English.

11. Which box is exactly between box of Geography book and box of English book?
a) Box of Mathematics book
b) Box of History book
c) Box of Civics book
d) Box of Sanskrit book
e) Box of Science book

 

12. How many boxes are kept between box of Science and Civics books?
a) 2        b) 6       c) 4         d) 1         e) 3

 

13. What is the position of box of Sanskrit book?
a) Immediately below box of Science book
b) Immediately above box of Geography book
c) At topmost position
d) At bottommost position
e) Between the box of Geography and English book

 

14. Which box is kept at the second last position?
a) Box of Science book               b) Box of History book
c) Box of Geography book          d) Box of English book
e) Box of Civics book

 

15. Which box is numbered 4?
a) Box of Sanskrit book           b) Box of History book
c) Box of Science book           d) Box of Geography book
e) Box of Civics book 
Explanation :

Box Number   Box of Books
1 Mathematics
2 Science
3 History
4 Sanskrit
5 Geography
6 Civics
7 English 
8 Polity

Ans: 11-c,   12-e,   13-b,   14-d,   15-a
 

Directions (Qs.16-20): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes A, B, C, D, F, G, H and E are placed one above the other but not necessarily in the same order. The bottom-most box is numbered 1, the immediate above box is numbered 2 so on until the topmost box is numbered 8. There are more than three boxes between C and G which are not kept on the top. H is kept neither on the top nor immediately next to the box C and G. A and D are kept next to each other. There is one box between F and A. There are more than three boxes between H and E. G is not kept on the odd number position. B is kept above A. Box C is not kept above H and G. 

16. Four of the following five are alike in a certain way and hence forms a group. Which of them does not belong to the group?
a) B D               b) A G               c) D H          d) F A               e) C D

 

17. Which among the following boxes is not placed between F and G box?
a) D             b) B             c) A             d) H         e) None of these

 

18. Which among the following statements is true?
a) E is kept above D           b) A is kept below G
c) E is kept immediately above B        d) None of these          
e) All of these

 

19. Which of the following boxes is kept between H and C?
a) B             b) D             c) F             d) E          e) None of the above

 

20. How many boxes are kept below box A?
a) One              b) Two              c) Three          d) Four             e) Can't say
Explanation :

Number of Box  Box Name 
8 E
7 B
6 G
5 D
4 A
3 H
2 F
1 C

Ans: 16-e,  17-b,  18-e,  19-c,  20-c
 

Box puzzles

The box-based arrangements different and new concept in puzzles. In this arrangements a given number of boxes are placed as one above another. It is different from floor-based puzzles as in floor-based arrangements the order of floors or sequence of floors is fixed such as generally ground floor number 1 and top will be highest one while but in box puzzles the boxes are arranged as one above the another on the shelves or according their positions but there is no sequence for their arrangements as they are arranged randomly one above another. In these puzzles along with boxes other elements also can be given in the data so according to give clues and conditions final arrangements be made boxes with other given elements.
 

Character Puzzles
In this type of questions, a figure or a matrix is given in which some numbers are filled according to a rule. A place is left blank. You have to find out a character (a number or a letter) from the given possible answers which may be filled in the blank space.

Model Questions

1. Which one will replace the question mark ?

A) 18             B) 20              C) 21             D) 19

Explanation: 1 + 2 + 3 + 4 = 10 and 1 + 3 + 5 + 8 = 17

Similarly, 1 + 4 + 6 + 9 = 20

Ans: B 

 

2. Which one will replace the question mark ?

A) 80              B) 114              C) 108              D) None of these

Explanation: (4 + 8) × 9 = 108
           (5 + 4) × 12 = 108

Ans: C 

 

3. Which one will replace the question mark?

A) 8             B) 14             C) 10             D) 6

Explanation: For first triangle,

10 - 4 = 6;    18 - 10 = 8;    18 - 4 = 14

For second triangle,

14 - 8 = 6;    22 - 14 = 8;    22 - 8 = 14

For third triangle, 11 - 5 = 6;    15 - 11 = 4;    15 - 5 = 10

Ans: C 

 

4. Which one will replace the question mark?

A) 11           B) 19           C) 15            D) 22

Explanation: (2 × 2 - 1) = 3

and (5 × 4 - 5) = 15;  (5 × 5 - 3) = 22

Ans: D 

 

5. Which one will replace the question mark ?

A) 1          B) 2          C) 3          D) 4

Explanation: (2)2 = 4; (8)2 = 64

          (5)2 = 25; (1)2 = 1

Ans: A 

 

6. Which one will replace the question mark ?

Explanation: (10 + 9 + 14 + 7)/2 = 20

and (11 + 16 + 10 + 13)/2 = 25

Therefore, (15 + ? + 12 + 10)/2 = 22

Hence 37 + ? = 44

? = 44 − 37 ⇒ ? = 7

Ans: B 

 

7. Which one will replace the question mark ?

A) 33            B) 38             C) 32            D) 37

Explanation: (5 × 6) + 2 = 32;    (7 × 6) + 2 = 44

            (7 × 5) + 2 = 37

Ans: D 

 

8. Which one will replace the question mark ?

A) 6          B) 7          C) 8          D) 9

Explanation: (5 + 3)/2 = 4 and (6 + 8)/2 = 7;

Therefore (8 + 4)/2 = 6

Ans: A 

 

9. Which one will replace the question mark ?

A) 14          B) 22          C) 32             D) 320

Explanation: (5 × 6 × 4)/10 = 12

and (6 × 7 × 5)/10 = 21

Therefore (4 x 8 x 10)/10 = 32

Ans: C

 

10. Which one will replace the question mark ?

A) 18           B) 90           C) 108           D) 28

Explanation: 13 + 15 = 28; 36 + 54 = 90

Therefore, 45 + 63 = 108

Ans: C

 

11. Which one will replace the question mark ?

A) 8          B) 9          C) 10          D) 11

Explanation: (3 × 4 - 8) = 4;    (2 × 5 - 4) = 6

        (4 × 5 - 9) = 11

Ans: D

 

12. Which one will replace the question mark ?

A) 60          B) 50          C) 25          D) 21

Explanation: 

? = 25

Ans: C 

 

13. Which one will replace the question mark ?

A) 47          B) 45          C) 37          D) 35

Explanation: (3 × 3) + (5 × 6) = 39

      and (4 × 4) + (5 × 7) = 51

Therefore, (3 × 4) + (5 × 5) = 37

Ans: C

 

14. Which one will replace the question mark ?

A) 262           B) 622           C) 631            D) 824

Explanation: (915 - 364) = 551

     (789 - 543) = 246

     (863 - 241) = 622

Ans: B

 

15. Which one will replace the question mark ?

A) 12          B) 13          C) 11          D) 10

Explanation: (4 × 8) + 1 = 33;   (5 × 9) + 1 = 46

Similarly, (7 × 11) + 1 = 78

Ans: C

 

16. Which one will replace the question mark ?

A) 20          B) 26          C) 25          D) 75

Explanation: (2)2 + (4)2 = 20;   (3)2 + (9)2 = 90

Therefore, (1)2 + (5)2 = 26

Ans: B

 

17. Which one will replace the question mark ?

A) 4            B) 6            C) 9            D) 8

Explanation: 3 × 5 × 4 = 60 and 5 × 7 × 4 = 140

Therefore, 4 × 4 × ? = 96

? = (96/16) = 6

Ans: B

 

18. Which one will replace the question mark ?

A) 2          B) 4          C) 6          D) 8

Explanation: (4 × 7) ÷ 4 = 7

       and (6 × 2) ÷ 3 = 4

Therefore, (6 × 2) ÷ 2 = 6

Ans: C

 

19. Which one will replace the question mark ?

A) 5            B) 6            C) 8            D) 9

Explanation: 93 - (27 + 3) = 63

79 - (38 + 4) = 37

Therefore, 67 - (16 + ?) = 42

? = 9

Ans: D
 

20. Which one will replace the question mark ?

A) 3          B) 2          C) 7          D) 6
Explanation: Putting the position of the letters in reverse order
P = 11, S = 8, V = 5 and Y = 2
Ans: B

 

21. Which one will replace the question mark ?

A) 9          B) 5            C) 7          D) 3
Explanation: 5 × 8 × 10 = 400 and 6 × 9 × 7 = 378
Therefore 5 × 7 × ? = 315 ? = 9
Ans: A

 

22. Which one will replace the question mark ?

A) 8          B) 32          C) 4          D) 16
Explanation: (16)2 = 256
Therefore, (2)2 = 4
Ans: C

 

23. Which one will replace the question mark ?

 

24. Which one will replace the question mark?

A) 25          B) 625          C) 125         D) 50
Explanation: All numbers are cubed, (7)3 = 343; (1)3 = 1; (3)3 = 27
Similarly, (5)3 = 125
Ans: C

 

25. Which one will replace the question mark ?

A) 9             B) 6             C) 15             D) 14
Explanation: (4 + 9 + 2) = (3 + 5 + 7) = (8 + 1 + 6)
Total in each case = 15
Ans: B

 

26. Which one will replace the question mark ?

Explanation: (15 + 12)/9 = 3 and (44 + 28)/9 = 8
Therefore, (64 + 53)/9 = 13
Ans: B

 

27. Which one will replace the question mark ?

A) 40           B) 38           C) 44           D) 39
Explanation: 9 + (2)2 = 13,
13 + (3)2 = 22,
22 + (4)2 = 38.
Ans: B

 

28. Which one will replace the question mark ?

A) 60           B) 46           C) 86           D) 75
Explanation: (30 - 24) × 8 = 48
and (23 - 12) × 8 = 88
Therefore, (92 - 86) × 8 = 48
Ans: C

 

29. Which one will replace the question mark ?

A) 75           B) 26           C) 25           D) 20
Explanation: (2)2 + (4)2 = 20
and (3)2 + (9)2 = 90
Therefore (1)2 + (5)2 = 26
Ans: B


30. Which one will replace the question mark ?

A) 18             B) 24            C) 36            D) 58
Explanation: (7 × 3) = 21 and (9 × 3) = 27
and (4 × 9) = 36 and (2 × 9) = 18
Therefore (9 × 6) = 54 and (4 × 6) = 24
Ans: B

 

31. Which one will replace the question mark ?

A) 60            B) 30            C) 20            D) 45
Explanation: (16 + 13) = (14 + 15)
and (28 + 12) = (10 + 30)
Therefore (29 + 16) = (15 + 30)  
Ans: B

 

32. Which one will replace the question mark ?

A) 15            B) 19            C) 20            D) 18
Explanation: (3 × 4) + 3 = 15
and (7 × 5) + 3 = 38
Therefore (3 × 5) + 3 = 18
Ans: D

 

33. Which one will replace the question mark ?

A) 11            B) 14            C) 10            D) 12
Explanation: (15 - 12) + (10 - 9) = 4
(28 - 12) + (16 - 20) = 12
Similarly, (23 - 11) + (15 - 16) = 11
Ans: A

 

34. Which one will replace the question mark ?

A) 0            B) 2            C) 11             D) 12
Explanation: (6 + 5) - (7 + 4) = 0
and (7 + 6) - (8 + 4) = 1
Therefore (11 + 2) - (2 + 0) = 11
Ans: C

 

35. Which one will replace the question mark ?

A) 8             B) 12            C) 16            D) 20
Explanation: (4 × 6) ÷ 3 = 8
(6 × 10) ÷ 5 = 12
(4 × 8) ÷ 2 = 16
Ans: C

 

36. Which one will replace the question mark ?

A) 3            B) 5            C) 4            D) 6
Explanation: (7 × 3) + 8 = 29
(4 × 3) + 7 = 19
(5 × ?) + 6 = 31
? = 5
Ans: B

 

37. Which one will replace the question mark ?

A) 94            B) 76            C) 16            D) 73
Explanation: (4)2 + (2)2 + (1)2 = 21
and (5)2 + (3)2 + (8)2 = 98
Therefore (6)2 + (7)2 + (3)2 = 94
Ans: A

 

38. Which one will replace the question mark ?

A) 262           B) 622          C) 631           D) 824
Explanation: 915 - 364 = 551
and 789 - 543 = 246
Similarly, 863 - 241 = 622
Ans: B

 

39. Which one will replace the question mark ?

A) 660            B) 670           C) 610            D) 690
Explanation: (1)2 + (5)2 + (4)2 + (3)2 = 51 × 10 = 510
and (3)2 + (4)2 + (6)2 + (2)2 = 65 × 10 = 650
Similarly (0)2 + (1)2 + (2)2 + (8)2 = 69 × 10 = 690
Ans: D

 

40. Which one will replace the question mark ?

A) 18            B) 12            C) 9            D) 6
Explanation: (12 + 18 + 30)/10 = 6
(16 + 24 + 40)/10 = 8
Similarly, (45 + 18 + 27)/10 = 9
Ans: C

 

41. Which one will replace the question mark ?

A) 45            B) 41            C) 32            D) 40
Explanation: (15 × 2 - 3) = 27,
(31 × 2 - 6) = 56,
and (45 × 2 - 9) = 81  
Ans: A


 

Posted Date : 01-07-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌