• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SIMPLE INTEREST

SOLVED EXAMPLES

Example 1 :
If the simple interest on Rs. 1500 increases by Rs. 30. When the time increases by ‘8’ years. Find the rate of interest per annum.
   (1) 0.5%       (2) 0.25%     (3) 0.75%     (4) 1.25%     (5) None of these
Sol. (2) Initially

 

Example 2 :
Rajiv took a loan at simple interest rate of 6% in the 1 year with an increase of 0.5% in each subsequent year. She paid interest of Rs. 3375 after 4 years. How much loan did she take.
   (1) 15800      (2) 12500    (3) 33250   (4) 15600    (5) None of these
Sol. (2) Total paid interest = 3375
              Rate = 6% and increasing by 0.5% every year.
              Let total taken amount = P

 

Example 3 :
Raju invested an amount Rs. 3000 at the simple interest rate 2 1/2 %of percent per annum and another amount at the simple interest rate 5% p.a. The total interest earned at the end of   year on the total amount invested scheme 3 1/2 % p.a. Find the total amount invested.
(1) 2000 (2) 4000 (3) 5000 (4) 3500   (5) None of these
Sol. (3)
     
   ⇒  15000 + 10x = 7x + 21000
  ⇒ 3x = 6000  ⇒ x = 2000
     Total x+ 3000 = 5000
Alternate Method :
   
     x1 and x2 are deposits
     ⇒ 3000 × 5 + 10 x2 = 21000 + 7x2
     ⇒  x2 = 2000
     Total = 3000 + x2
    3000 + 2000 = 5000

 

Example 4 :
Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 yrs at certain simple interest rate of interest. If the rate of interest is increased by 4. What amount will Rs. 800 become in 3 years.
  (1) 1020     (2) 1025     (3) 1052    (4) 1010   (5) None of these
Sol. (3) P = 800, A = 956
               SI = A – P = 956 – 800 = 156
               T = 3 Yrs
             
             New rate = 6.5 + 4 = 10.5%
           
            Amount = P + SI = 800 + 252 = 1052

 

Example 5 :
What annual payment will discharge a debt of Rs. 5600, due 5 years hence at  the rate of 6% simple interest.
    (1) 500       (2) 560     (3) 1000      (4) 750           (5) None of these
Sol. (3)

 

EXERCISE

1. Rakesh borrowed some money at the rate of 7% p.a. for the 1st 3 years, 9% p.a. for the next 6 years and 10% p.a. for the period beyond 9 years. If the total interest paid by him at the end of 15 years is Rs. 4050. How much money did he borrow.
A: 3000
Solution:
Let his deposit                 = 100
Interest for 1st 3 years    = 21
Interest for next 6 years = 54
Interest for last 6 years   = 60
                                           135
Total interest = 135
When interest ‘135’ deposit amount is Rs. 100.
Therefore when interest is 4050, deposited amount =

 

2. A certain sum is invested for certain time. It amounts to Rs. 60 at 6% per annum. But when invested 3% p.a. It amount to Rs. 30. Find the time.
A: Not possible
Solution:
Amount = P + SI :   Amount = P + SI
SI = 60 – P           :   SI = 30 – P

 

3. A sum was put at simple interest at a certain rate for 2 years. Had it been put at 5% higher rate, it would have fetched Rs. 125 more. Find the sum.
A: 1250
Solution:
    Let the sum = Rs. x
    Rate of interest = y%
     New rate of interest = (y + 5)%
    
        ⇒   10x = 12500
  ⇒   x = 1250
Alternate Method :

  Sum = Rs. 1250
  A = 125, T = 2, x = 5.

 

4. The simple interest on a sum of money will be Rs. 400 after 3 years. In the next 3 years, principal becomes 4 times. What will be the total interest at the end of the 6th year.
A: 2000
Solution:
    
    SI for next 3 years


    
     Total SI at the end of 6th year = 400 +1600 = 2000
Alternate Method :
Interest = (n + 1)x               n = 4, x = 400
               = (4 + 1)400
               = 5 × 400 = 2000.

5. Certain amount 10 times in 15 years. In how many years it become 28 times on simple interest?
A: 45 yrs
Solution:
   Let the S.I = A – P = 10 P – P = 9P
  
   R = 60%
   SI = 28P – P = 27 P

6. A sum of Rs. 2600 is lent out in 2 part in such a way that the interest on one part at 10% for 5 yrs is equal to that another part is 9% for 6 years the sum lent out at 10% is ?
A: 1350
Let the sum one part is Rs. ‘x’ at 10% in 5years
Another part is Rs. (2600 – x) at 9% in 6 years
From question

⇒ 50x = 2600 54
⇒ x = 1350

Alternate Method :
            2600
10%                        9%
5yr =50              6yr = 54
LCM of 50, 54 = 270
The ratio = 54 : 50

 

7. A certain sum of money amounted to Rs. 1020 at 9% in a time in which Rs. 720 amounted to Rs.880 at 4%. If the rate of interest is simple. Find the sum.
A: 680
Solution:

 

8. Rs. 7914 is divided into three parts in such away that the first part at 3% per annum after 8 years, the second part 4% per annum after ‘5’ years and third part at 6% per annum after ‘2’ years give amount find each part.
A: 2515, 2714, 2614
Solution:

9. Venu invested a sum of money at a certain rate of interest for a period of 4 years had he invested the same sum for a period of 6 years the total interest earned by him would have been fifty % more that the earlier interest amount. What was the ratio of interest percent per annum.
A: can’t be determined
Solution:

10. A certain sum of money at SI amounts to Rs.1012 in 2 1/2 % years and to Rs.1067.20 in 4 years. The rate of interest per annum is
A: 4%
Solution:

Posted Date : 06-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌