• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Matrix

1. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘G’ can be represented by 00, 12 etc., and ‘T’ can be represented by 57, 66 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘PRICE’.

a) 55, 58, 57, 14, 34          b) 68, 75, 88, 04, 10           

c) 85, 89, 88, 20, 02          d) 97, 96, 99, 32, 01

Sol: ‘P’ can be represented as 55, 68, 78, 85, 97 ‘R’ can be represented as 58, 69, 75, 87, 96 ‘I’ can be represented as 56, 67, 79, 88, 99 ‘C’ can be represented as 04, 14, 20, 32, 44 ‘E’ can be represented as 02, 10, 22, 34, 43 Hence, option (b) is correct.

 Ans: b
 

2. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘E’ can be represented by ‘02’, ‘21’ etc., and ‘S’ can be represented by ‘58’, ‘87 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SPEED’.

a) 58, 56, 02, 12, 03              b) 87, 68, 21, 22, 23           

c) 95, 78, 02, 21, 31              d) 77, 96, 44, 30, 41

Sol: ‘S’ can be represented as 58, 67, 76, 87, 95 ‘P’ can be represented as 56, 68, 75, 89, 96 ‘E’ can be represented as 02, 12, 21, 30, 44 ‘E’ can be represented as 02, 12, 21, 30, 44 ‘D’ can be represented as 03, 10, 23, 31, 42 Hence, option (a) is correct. 

Ans: a


3. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘C’ can be represented by ‘01, ‘12’ etc., and ‘R’ can be represented by ‘58’, ‘69’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CRATE’.

a) 44, 95, 13, 87, 32         b) 30, 88, 14, 68, 02         

c) 24, 58, 33, 75, 42         d) 01, 57, 13, 56, 20

Sol: ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 30, 44 ‘R’ can be represented as 58, 69, 77, 88, 95 ‘A’ can be represented as 00, 13, 22, 33, 41 ‘T’ can be represented as 56, 68, 75, 87, 96 ‘E’ can be represented as 03, 14, 20, 31, 42 Hence, option (c) is correct.

Ans: c

4. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘T’ can be represented by ‘01’, ‘10’ etc., and ‘E’ can be represented by ‘56’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CRUSH’.

a) 78, 34, 13, 33, 69           b) 85, 12, 41, 02, 69           
c) 99, 00, 03, 21, 44           d) 66, 35, 02, 03, 75
Sol: ‘C’ can be represented as 57, 66, 78, 85, 99 ‘R’ can be represented as 00, 12, 23, 34, 41 ‘U’ can be represented as 03, 13, 24, 30, 42 ‘S’ can be represented as 02, 14, 20, 33, 44 ‘H’ can be represented as 58, 69, 75, 88, 96 Hence, option (a) is correct.
Ans: a

 

5. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘H’ can be represented as ‘01’, ‘10’ etc., and ‘P’ can be represented as ‘56’, ‘67’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GRISH’.

a) 43, 56, 13, 58, 01          b) 34, 57, 23, 76, 33           
c) 12, 75, 42, 75, 44          d) 20, 69, 31, 65, 01
Sol: ‘G’ can be represented as 02, 12, 20, 34, 43 ‘R’ can be represented as 57, 69, 75, 86, 99 ‘I’ can be represented as 04, 13, 24, 31, 42 ‘S’ can be represented as 58, 65, 76, 89, 97 ‘H’ can be represented as 01, 10, 22, 33, 44 Hence, option (d) is correct.

 

6. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘R’ can be represented as ‘02’, ‘11’ etc. and ‘B’ can be represented as ‘57’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SCARE’.

a) 20, 66, 76, 24, 87           b) 14, 79, 69, 30, 66         
c) 32, 85, 69, 10, 37           d) 41, 77, 99, 11, 65
Sol: ‘S’ can be represented as 03, 14, 20, 32, 41 ‘C’ can be represented as 56, 67, 79, 85, 98 ‘A’ can be represented as 55, 69, 76, 87, 99 ‘R’ can be represented as 02, 11, 24, 30, 43 ‘E’ can be represented as 58, 66, 77, 88, 95 Hence, option (b) is correct. 
Ans: b

 

7. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘A’ can represented as ‘00’, ‘11’ etc. and ‘P’ can be represented as ‘57’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SOCCER’. 

a) 87, 55, 01, 13, 31, 94         b) 66, 77, 03, 33, 77, 65           
c) 79, 69, 33, 01, 10, 78         d) 57, 99, 40, 01, 11, 58
Sol: ‘S’ can be represented as 58, 66, 79, 87, 95 ‘O’ can be represented as 55, 69, 77, 88, 99 ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 33, 40 ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 33, 40 ‘E’ can be represented as 03, 10, 21, 32, 44 ‘R’ can be represented as 59, 65, 78, 86, 97 Hence, option (c) is correct.
Ans: c

 

8. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘K’ can be represented as ‘00’, ‘13’ etc. and ‘A’ can be represented as ‘56’, ‘67’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘COLD’. 

a) 96, 03, 01, 68            b) 88, 24, 14, 86         
c) 57, 10, 33, 54            d) 75, 24, 14, 99
Sol: ‘C’ can be represented as 57, 69, 75, 88, 96
‘O’ can be represented as 03, 11, 24, 30, 42
‘L’ can be represented as 02, 14, 20, 33, 41
‘D’ can be represented as 55, 68, 76, 87, 99
Hence, option (d) is correct.
Ans: d

 

Directions (Qs. 1 - 5): A word is mentioned only by a group of numbers, as shown in one of the options. The number groups in the options are mentioned by two classes of letters as shown in Matrices given below. The number of rows & columns in Matrix I are from 0-4 & those in Matrix II are 5-9. A letter can be defined using the number of rows & then the number column. For example ‘A’ can be defined by 10, 02, 34 etc. & ‘L’ by 65, 76, 88 etc. Find the group of numbers for the given words from the given alternatives.

 

1. Find the group of numbers for the given word SOLD.

A) 41, 44, 21, 12           B) 96, 78, 86, 98 

C) 77, 13, 88, 12           D) 66, 23, 12, 24

Explanation: One of the groups of numbers for the given word is 77, 13, 88, 12.

Ans: C

 

2. Find the group of numbers for the given word DARE.

A) 69, 75, 98, 86            B) 12, 69, 14, 23

C) 24, 56, 75, 12            D) 12, 67, 24, 86

Explanation: One of the groups of numbers for the given word DARE is 12, 67, 24, 86.

Ans: D

 

3. Find the group of numbers for the given word ROAR.

A) 43, 12, 20, 14          B) 43, 44, 34, 42

C) 75, 98, 12, 23        D) 22, 67, 75, 12

Explanation: One of the groups of numbers for the given word ROAR is 43, 44, 34, 42.

Ans: B

 

4. Find the group of numbers for the given word RATE.

A) 24, 21, 85, 95         B) 96, 78, 86, 98

C) 22, 67, 75, 12          D) 12, 67, 24, 86

Explanation: One of the groups of numbers for the given word RATE is 24, 21, 85, 95.

Ans: A

 

5. Find the group of numbers for the given word TEST.

A) 22, 67, 75, 12           B) 41, 44, 21, 12

C) 75, 98, 12, 23            D) 96, 86, 77, 99

Explanation: One of the groups of numbers for the given word TEST is 96, 86, 77, 99.

Ans: D

 

Directions: (Qs. 6 - 10): A word is mentioned only by a group of numbers, as shown in one of the options. The number groups in the options are mentioned by two classes of letters as shown in Matrices given below. The number of rows & columns in Matrix I are from 1-4 & those in Matrix II are 5-9. A letter can be defined using the number of rows & then the number column. For example ‘A’ can be defined by 21, 13 etc. and ‘O’ by 65, 57 etc. Find the group of numbers for the given words from the given alternatives.

 

6. Find the group of numbers for the given word ROAST.

A) 21, 67, 24, 86, 42            B) 58, 65, 56, 77, 41

C) 75, 88, 12, 23, 34              D) 22, 67, 75, 12, 21

Explanation: One of the groups of numbers for the given word ROAST is 58, 65, 56, 77, 41

Ans: B

 

7. Find the group of numbers for the given word NORT.

A) 66, 67, 75, 12          B) 14, 44, 21, 12

C) 55, 88, 12, 23           D) 11, 65, 43, 23

Explanation: One of the groups of numbers for the given word NORT is 11, 65, 43, 23.

Ans: D

 

8. Find the group of numbers for the given word SOAR.

A) 55, 65, 75, 85            B) 96, 78, 86, 98

C) 22, 67, 75, 12             D) 12, 67, 24, 86

Explanation: One of the groups of numbers for the given word SOAR is 55, 65, 75, 85.

Ans: A

 

9. Find the group of numbers for the given word RANT.

A) 41, 44, 21, 12            B) 55, 78, 86, 68

C) 76, 87, 44, 14            D) 66, 23, 12, 24

Explanation: One of the groups of numbers for the given word RANT is 76, 87, 44, 14

Ans: C

 

10. Find the group of numbers for the given word TARN.

A) 22, 67, 75, 12           B) 41, 44, 21, 12

C) 75, 88, 12, 23           D) 41, 42, 43, 44

Explanation: One of the groups of numbers for the given word TARN is 41, 42, 43, 44.

Ans: D

 

Directions (Qs. 1 - 5): A word is mentioned only by a group of numbers, as shown in one of the options. The number groups in the options are mentioned by two classes of letters as shown in Matrices given below. The number of rows & columns in Matrix I are from 1-4 and those in Matrix II are 5-8. A letter can be defined using the number of rows & then the number of columns. For example ‘O’ can be defined by 12, 21 etc. & ‘H’ by 85, 76 etc. Find the group of numbers for the given words from the given alternatives.

 

1. Find the group of numbers for the given word TOMB.

A) 66, 75, 88, 86          B) 12, 68, 14, 23

C) 24, 56, 75, 12          D) 88, 21, 86, 11

Explanation: One of the groups of numbers for the given word TOMB is 88, 21, 86, 11

Ans: D

 

2. Find the group of numbers for the given word HALD.

A) 22, 67, 75, 12            B) 41, 44, 21, 12

C) 75, 88, 12, 23             D) 85, 56, 13, 14

Explanation: One of the groups of numbers for the given word HALD is 85, 56, 13, 14.

Ans: D

 

3. Find the group of numbers for the given word LOAD.

A) 24, 21, 77, 41             B) 67, 78, 86, 68

C) 12, 67, 75, 12            D) 21, 67, 24, 86

Explanation: One of the groups of numbers for the given word LOAD is 24, 21, 77, 41.

Ans: A

 

4. Find the group of numbers for the given word BOAT.

A) 21, 67, 24, 86            B) 11, 12, 65, 75

C) 75, 88, 12, 23             D) 22, 67, 75, 12

Explanation: One of the groups of numbers for the given word BOAT is 11, 12, 65, 75.

Ans: B

 

5. Find the group of numbers for the given word TOLD.

A) 41, 44, 21, 12            B) 77, 78, 86, 98

C) 75, 43, 24, 14            D) 66, 23, 12, 24

Explanation: One of the groups of numbers for the given word TOLD is 75, 43, 24, 14.

Ans: C

 

Directions (Qs. 1 - 5): A word is mentioned only by a group of numbers, as shown in one of the options. The number groups in the options are mentioned by two classes of letters as shown in Matrices given below. The number of rows & columns in Matrix I are from 0-4 & those in Matrix II are 5-9. A letter can be defined using the number of rows & then the number column. For example ‘K’ can be defined by 01, 14, 44 etc. & ‘O’ by 57, 88 ,97 etc. Find the group of numbers for the given words from the given alternatives.

 

1. Find the group of numbers for the given word PICK.

A) 14, 44, 21, 12               B) 69, 78, 86, 98

C) 98, 42, 41, 32                 D) 44, 23, 12, 24

Explanation: One of the groups of numbers for the given word PICK is 98, 42, 41, 32.

Ans: C

 

2. Find the group of numbers for the given word WIPE.

A) 76, 11, 98, 59               B) 69, 78, 86, 98

C) 12, 67, 75, 12                D) 21, 67, 24, 86

Explanation: One of the groups of numbers for the given word WIPE is 76, 11, 98, 59.

Ans: A

 

3. Find the group of numbers for the given word WORK.

A) 69, 67, 75, 12             B) 14, 44, 21, 12

C) 59, 98, 12, 23              D) 99, 88, 33, 44

Explanation: One of the groups of numbers for the given word WORK is 99, 88, 33, 44.

Ans: D

 

4. Find the group of numbers for the given word KITE.

A) 43, 12, 20, 14             B) 23, 42, 43, 59

C) 75, 98, 12, 23             D) 22, 67, 75, 12

Explanation: One of the groups of numbers for the given word KITE is 23, 42, 43, 59.

Ans: B

 

5. Find the group of numbers for the given word RIOT.

A) 69, 75, 98, 86            B) 12, 69, 14, 23

C) 24, 56, 75, 12             D) 96, 42, 97, 43

Explanation: One of the groups of numbers for the given word RIOT is 96, 42, 97, 43

Ans: D

 

Posted Date : 02-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌