• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Mensuration

1. The height of a cylinder is 11 cm. and its curved surface is 919.6 cm2. Then the diameter of the base is...
A) 15.2 cm       B) 13.3 cm
C) 23.4 cm       D) 26.6 cm


2. 16 metallic spheres each have a radius of 4.5 cm. are melted and formed a metallic cylinder rod with radius 2.25 cm. What is the height (in cm) of the cylindrical rod?
A) 456    B) 358    C) 384    D) 356


3. The cost of building a fence around a circular field is Rs.6930 at the rate of Rs.22.5 per unit. What is the area (square units) of the circular field ?
A) 7546    B) 7688    C) 7568    D) 7896


4. The circumference of a circular playground is 231 meters. There is a 3.5 meter wide path around the ground. The area of the path (in sq.m) is...
A) 888    B) 876    C) 847    D) 878


5. The perimeter of a rectangular field is 350 meters. The ratio between the length and breadth of the field is 9 : 5. Find the area of the field (in sq.m).
A) 7268.25       B) 6989.25
C) 7121.25       D) 7031.25


6. A water tank in the form of a cuboid has its base 16 m long, 12 m wide and 8.5 m deep. Initially, the tank is full but later when water is taken out of it, the level of water in the tank reduces by 1.75 m. The volume of the water left in the tank is... (In sq.m)
A) 1090    B) 1198    C) 1296    D) 1234


7. The diameter of a toy wheel is 51.8 cm. What is the distance (in cm) travelled by it in 56 revolutions?
A) 10098.4       B) 911.68
C) 5678.4       D) 15789.4


8. Two cones have their heights in the ratio 5 : 8 and radii of their bases in the ratio 4 : 9. The ratio of their volumes is...
A) 17 : 91       B) 11 : 78
C) 10 : 81        D) 12 : 41


9. The sum of the radius and height of a cylinder is 35 cm. Its total surface area is 3234 cm2 . What is the volume of the cylinder? (In sq.cm)
A) 14563.542       B) 12568.678
C) 16789.678       D) 13786.542


10. The length, breadth and height of a cuboid are in the ratio 2 : 5 : 8 and its volume is 2160 cm3. The whole surface area (in sq.cm) of the cuboid is:
A) 1188    B) 1080    C) 1818    D) 1088

Previously Asked Questions


11. The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 1 the numerical values of the perimeter and the area of the rectangle are in the ratio 3 : 4. Find the length of rectangle.
A) 8   B) 6    C) 16    D) 4


12. The length of a rectangle is 2 cm more than its breadth. The perimeter of the rectangle is 20 cm then its area is ....
A) 20 cm2    B) 4 cm2
C) 24 cm2    D) 14 cm2


13. Find the area of equilateral triangle with side 12 cm.
A)  B) 
C)  D)


14. The area of a square is 28 cm3. Find the length of the diagonal.
A)  B)
C)  D) 


15. The area of an isosceles right angle triangle is 81 cm. Find the length of hypotenuse.
A) 16 cm B) 18 cm
C) 22 cm D) 14 cm


Key
1-D   2-C   3-A   4-C   5-D   6-C   7-B   8-C   9-D   10-A   11-A   12-C   13-B  14-C   15-B

 

Posted Date : 07-02-2024

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌