• facebook
  • whatsapp
  • telegram

PARA JUMBLES (or) Jumbled Sentences

Para jumbles are known by many names. They are also called jumbled sentences or paragraph jumbles or rearrangement of sentences. In such types of questions, you are given a list of sentences and you would be told to arrange them in a way so that they form a meaningful paragraph.

 

Directions (Qs. 1 - 15): Sentences of a paragraph are given below in jumbled order.
Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph.
1. P. There was once a hare who was friends with a tortoise.
Q. So he took a nap while the tortoise kept on going.
R. One day, he challenged the tortoise to a race.
S. Seeing how slow the tortoise was going, the hare thought he'd win this easily.
A) PQRS    B) PRSQ    C) QRSP     D)SRPQ

Ans: B


2. P. On his way home, he crossed a river and saw another dog who also had a bone in its mouth.
Q. Once there was a dog who wandered the streets night and day in search of food.
R. He wanted that bone for himself too.
S. One day, he found a big juicy bone and he immediately grabbed it between his mouth and took it home.
A) PRQS     B) PQRS      C) QPSR      D) QSPR

Ans: D


3. P. Finally, he saw a pot half-filled with water.
Q. He then saw pebbles on the ground and one by one, he put them in the pot until the water rose to the brim.
R. He tried to drink from it but his beak wasn’t long enough to reach the water inside.
S. After flying a long distance, a thirsty crow was wandering the forest in search of water.
A) SPRQ     B) PQRS     C) SRPQ     D) PRQS

Ans: A

 

4. P. So he lay down underneath the tree and waited for the fruits to fall off.
Q. There was a boy named John who was so lazy, he couldn’t even bother to change his clothes.
R. One day, he saw that the apple tree in their yard was full of fruits.
S. He wanted to eat some apples but he was too lazy to climb the tree and take the fruits.
A) QSPR     B) PRSQ     C) QRSP     D) SRPQ

Ans: C


5. P. But no matter how high he jumped, he couldn’t reach for it. So he told himself that it was probably sour and left.
Q. That night, he had to sleep on an empty stomach.
R. After seeing the round, juicy grapes hanging in a bunch, the fox drooled.
S. Once there was a hungry fox who stumbled upon a vineyard.
A) SRPQ     B) PSQR     C) SPQR     D) RPSQ

Ans: A


6. P. In the summer, the ant works hard to fill his storage with food.
Q. When winter came, the ant was lying cozily in his home surrounded by the food he stored during the summer.
R. The ant and the grasshopper were good friends.
S. While the grasshopper was enjoying the fine weather and playing all day.
A) RSPQ     B) RQSP     C) RPQS     D) RPSQ

Ans: D


7. P. There was once a shepherd boy who liked to play tricks.
Q. The people who heard rushed over to help him.
R. But they were disappointed when they saw that there was no wolf and the boy was laughing at them.
S. One day, while he was watching over the herd, the boy decided to play a trick and cried “wolf! wolf!”.
A) PQRS     B) PSQR     C) SPQR     D) QPSR

Ans: B


8. P. He was always picked on because he didn’t look like the rest of them.
Q. The story revolves around a duckling who from the moment of his birth has always felt different from his siblings.
R. Most of us have probably heard of this story as this is one of the most popular fairy tales in the world.
S. One day, he had enough and ran away from the pond he grew up in.
A) RSPQ    B) RPQS    C) RQPS     D) RQSP

Ans: C


9. P. One day, he couldn’t take it anymore and ran away to the forest to escape.
Q. Although he’s scared, the slave mustered his courage and took out the thorn in the lion’s paw.
R. There he chanced upon a lion who couldn’t walk because of the thorn in its paw.
S. There was once a slave who was treated cruelly by his master.
A) SRPQ     B) SPRQ    C) QRSP     D) PQRS

Ans: B


10. P. The ants, with their size, could do nothing but cry.
Q. There was once a proud elephant who always bullied smaller animals.
R. He would go to the anthill near his home and spray water at the ants.
S. The elephant just laughed and threatened the ants that he would crush them to death.
A) QRPS      B) SPRQ     C) SPQR     D) QRSP

Ans: A


11. P. A tortoise was resting under a tree, on which a bird had built its nest.
Q. I think my house, which is my shell, is much better than your pathetic nest”.
R. What’s worse is that you had to build it yourself.
S. The tortoise spoke to the bird mockingly, “What a shabby home you have! It is made of broken twigs, it has no roof, and looks crude.
A) PQSR       B) QSPR      C) SRPQ      D) PSRQ

Ans: D


12. P. But one day, the friends fought and each cow went to graze in a different direction.
Q. They grazed together and stayed together, because of which no tigers or lions were able to kill them for food.
R. They were good friends and did everything together.
S. Four cows lived in a forest near a meadow.
A) PQRS     B) QPSR      C) SRPQ     D) SRQP

Ans: D


13. P. They partied all night before their exams and planned to skip the test by lying to the professor.
Q. So they went to the dean and told him that they had been to a wedding the previous night and on their way back, they had a flat tire.
R. They continued to say that they had to push the car all the way back, as they didn’t have a spare tire and hence, were not in a position to write the exam.
S. There were four friends who hated studying.
A) SPQR      B) PSQR     C) SRPQ       D) QPSR

Ans: A


14. P. He talked at length about the different people he met and his amazing feats that got him fame and praise from people everywhere.
Q. He even went on to say that there were witnesses who would vouch for his words.
R. A man came back from a tour and boasted about his adventurous journeys.
S. He went on to say that he went to the Rhodes where he had leaped to such distances that no man could ever match his feat.
A) RQSP      B) RPSQ      C) SPQR      D) PRQS

Ans: B


15. P. The baby asked, “Mother, why do we have humps?”
Q. One day, a camel and her baby were chatting.
R. The mother replied, “Our humps are for storing water so that we can survive in the desert”.
S. “Oh”, said the child
A) QPRS         B) QSPR       C) QSRP       D) RPSQ

Ans: A

Some more ...

1. P. The neighbour was cunning, though, and refused to let the farmer take water from the well.
Q. The distraught farmer didn’t know what to do.
R. On asking why, he replied, “I sold the well to you, not the water”, and walked away.
S. A farmer looking for a source of water for his farm bought a well from his neighbour.
A) SRPQ       B) QPSR      C) RPQS       D) SPRQ

Ans: D


2. P. Most days, the kids wouldn’t even get enough to eat from what Sudama got as alms.
Q. He led the life of a poor Brahmin man, living in a small hut with his wife and kids.
R. Lord Krishna and Sudama were childhood friends.
S. While Krishna thrived and prospered, Sudama didn’t.
A) RSQP        B) RPQS       C) SRPQ       D) SPRQ

Ans: A


3. P. He peeped inside the house and found the farmer and his family feasting on lamb roast.
Q. “Aha!”, he thought.
R. Later that week, the wolf came back to the farm hoping to find some food.
S. One day a wolf was chased away from a farm for trying to steal some of the sheep for food.
A) SRPQ       B) SPRQ        C) QPRS       D) QRPS

Ans: A


4. P. His mother scolds him for walking sideways and asks him to walk forward by pointing his toes out front.
Q. One day, a young crab and his mother were on the beach, spending some time together.
R. The young crab gets up to move, but it can only walk sideways.
S. The young crab responds, “I would like to walk forward mom, but I do not know how to”.
A) PQRS       B) SPRQ       C) QPRS       D) QRPS

Ans: D


5. P. She loved gardening too and was very proud of her garden.
Q. A young woman inherited a beautiful garden from her grandmother.
R. She ordered it and planted it at the base of the stonewall in her backyard.
S. One day, she saw a very beautiful plant in a catalog and wanted that for her garden.
A) QRPS      B) SRPQ     C) QPSR    D) RPQS

Ans: C


6. P. A dog and her pups lived on a farm, where there was a well.
Q. One of the pups wondered why they shouldn’t go to the well and decided to explore it.
R. He went to the well. Climbed up the wall and peeked inside.
S. The mother dog told the pups, do not go near the well or play around it.
A) PSQR      B) QPRS      C) QSPR       D) PQRS

Ans: A


7. P. When he became angry, he would just say anything that came to his mind and hurt people.
Q. The first few days the boy hammered so many nails that he emptied half the bag.
R. There was once a young boy who had problems controlling his temper.
S. So his father gave him a bag of nails and a hammer and said, “Every time you get angry, hammer one nail into the fence in our backyard”.
A) QRSP       B) RPSQ       C) RSPQ        D) QPSR

Ans: B


8. P. His heart almost skipped a beat, as he got worried that his classmates would see that and make fun of him.
Q. Susie was carrying a bowl of goldfish.
R. He quickly wanted to do something, and saw the teacher and his classmate Susie walking towards him.
S. A nine-year-old boy was sitting at his desk in class, when suddenly, his pants felt wet, and there was a puddle at his feet.
A) QPSR      B) SQRP       C) SPRQ        D) PRQS

Ans: C


9. P. They walked into the woods, and the old man showed the boy a small sapling and asked him to pull it out.
Q. The old man met the man’s son and took him out for a stroll
R. A wealthy businessman was worried about his son’s bad habits.
S. He sought counsel from a wise, old man.
A) PQRS       B) RSQP       C) SPRQ        D) RSPQ

Ans: B


10. P. They lived with their two young ones, which they took good care of.
Q. Two parrots built a nest in a banyan tree.
R. One day, when their parents were away, the young parrots were taken by a cruel hunter.
S. The mother and the father parrot went out to gather food in the morning and came back home by evening.
A) QPSR     B) SPQR       C) PQRS       D) SQPR

Ans: A

 

Some more ...

Directions (Qs. 1 - 19): Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph.

1. P. Meanwhile Rahul, collected some old clothes, put a layer of sheer cotton on top and made his way to the fair.
Q. Akhil and Rahul lived in neighbouring villages.
R. Once, a fair was held nearby and they set off from their homes hoping to do some business there.
S. Akhil filled his sack with cheap cotton, overlaid it with a layer of fine wool, and set off for the fair.
A) QPSR    B) QRPS    C) QRSP    D) RQPS

 

2. P. The princess too became quite fond of him and would wait for him to come.
Q. Whenever he could slip away from the heavens he would take human form and go down to the princess to spend some time with her.
R. One day the Sun decided to send her a blood-red ruby as a token of his love for her.
S. The Sun, while going on his daily rounds saw a princess and fell in love with her.
A) SPQR    B) SQPR    C) SPRQ    D) SRPQ

 

3. P. Furthermore, being the acquirer is far more appealing than being the prey; better to be the butcher than the cattle.
Q. A takeover may keep activist hedge funds off the management’s back for a while longer.
R. It is easy to understand why an executive opts for a deal.
S. Buying another business looks like decisive action, and is a lot easier than coming up with a new, best selling product.
A) RSPQ    B) RPSQ    C) RQSP    D) SRPQ

 

4. P. keeping in view the distress situation in both States in a season of deficit rainfall.
Q. Emotions often trump reason.
R. Nothing else can explain the mindless violence in Karnataka and Tamil Nadu over the Supreme Court order asking the former to release water to the latter,
S. The Cauvery water dispute is turning out to be less about water and irrigation and more about linguistic chauvinism and regional identity.

A) SRPQ    B) QSRP    C) QPSR    D) SQRP

 

5. P. The New Year is a time for resolutions.
Q. Past experience has taught us that certain accomplishments are beyond attainment.
R. The same old favourites recur year in and year out with monotonous regularity.
S. Mentally at least, most of us could compile formidable lists of do’s and don’ts.

A) QPRS B) PRSQ C) PQRS D) PSRQ

 

6. P. This was awaited for the simple reason that finding a place on it would save an educational institution from the clutches of a dreaded regulator.
Q. The government has announced a list of ‘Institutes of Eminence’ (IoE) among India’s institutions of higher education.
R. but in the case of higher education in India the opposite seems to have been the case.
S. Regulators are meant to ensure that we have a socially desirable outcome,

A) SRQP    B) QPSR    C) QRSP    D) SPQR

 

7. P. These areas of Delhi have served as the “lungs” of the city. However, the project reports overlook these qualities.
Q. Over the last few days, Delhi residents have been protesting against the government’s approval for felling over 14,000 trees in South Delhi.
R. Faced with severe criticism, the National Buildings Construction Corporation, tasked with redeveloping half a dozen South Delhi colonies, on Monday assured the Delhi High Court that no trees would be cut for the project till July 4, which is temporary relief.
S. Many of the trees proposed to be felled are mature, local, fruit-bearing ones that provide clean air, shade and water recharge to humans and are homes to many birds.

A) SPRQ    B) QRSP    C) PQRS    D) QRPS 

 

8. P. Between September 2017 and April 2018, as per a CSO report, the economy added 4.1 million new jobs in the formal sector.
Q. The CSO release defines jobs as ones that provide at least one government financed (or mandated) social security benefit such as Employees’ Provident Fund (EPF), National Pension Scheme, or Employees’ State Insurance Scheme.
R. NITI Aayog and official economists have also put out similar estimates since early this year,
S. inviting widespread scepticism among knowledgeable people.

A) PQSR    B) QPSR    C) PQRS    D) RPSQ

 

9. P. Many such bosses may get a call every week or so from an investment banker eager to offer the kind of deal that is sure to boost profits.
Q. In the first three quarters of 2017, just over $2.5 trillion worth of transactions were agreed globally, according to Dealogic, a data provider.
R. When you are the chief executive of a public company, the temptation to opt for a merger or acquisition is great indeed.
S. Plenty of those calls are proving fruitful.

A) RSQP    B) PRSQ    C) PRQS    D) RPSQ

 

10. P. India has increasingly become a hotspot for global investments not just in the listed equity & fixed income markets, but in the unlisted/ private market space as well.
Q. India remains among the top three investment destinations for global investors looking at emerging markets.
R. In the last three years alone, offshore long-term investment flows into India through the FII/ FDI route is nearly $150 billion, one of the strongest ever witnessed.
S. The Indian scouting tiger is on the prowl again.

A) SQRP B) SPRQ C) PRSQ D) PQSR

 

11. P. But if one allows ambition to drive one to attempt things which are beyond one’s own personal capacity, then unhappiness will result.
Q. This rule of always trying to do things as well as one can do them has an important bearing upon the problem of ambition.
R. No man or woman should be without ambition, which is the inspiration of activity.
S. If one imagines that one can do everything better than other people, then envy and jealousy, those twin monsters, will come to sadden one’s days.

A) PRQS    B) QRPS    C) QPSR    D) PSRQ

 

12. P. During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face.
Q. They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath.
R. The one who got slapped was hurt, but without saying anything, wrote in the sand: “TODAY MY BEST FRIEND SLAPPED ME IN THE FACE.”
S. A story tells that two friends were walking through the desert.

A) SRQP B) SPRQ C) QPSR D) QRPS

 

13. P. the boom has bypassed many rural areas and farmer distress and suicides have made newspaper headlines.
Q. Political ploys initially hailed as masterstrokes often end up as flops.
R. The Rs.60,000 crore farm loan waiver announced in the budget writes off 100% of overdues of small and marginal farmers holding upto two hectares, and 25% of overdues of larger farmers.
S. While India has enjoyed 8%-9% GDP growth for the past few years,

A) QSRP    B) QRSP    C) QPSR    D) PSRQ

 

14. P. The resolution had also demanded the immediate withdrawal of its troops.
Q. Eleven of the council's 15 members voted in favour of the motion.
R. China, India and the UAE abstained.
S. Russia on Friday vetoed a UN Security Council resolution that deplored "in the strongest terms" the country's "aggression" against Ukraine.

A) SPQR B) SPRQ C) PQSR D) QRSP

 

15. P. The tough resolution was expectedly vetoed by Russia, 11 countries supported it with India, UAE and China choosing to abstain from the vote.
Q. Although China has also abstained from the vote, there is a sharp contrast between the explanation of the vote by India and Beijing.
R. India’s decision to abstain from the UNSC resolution on Ukraine strikes a balance between national interest and its core belief.
S. Both have supported Ukraine for sovereignty and territorial integrity, but China has virtually defended the Russian action.

A) PQRS    B) QRSP    C) RPQS    D) RPSQ

 

16. P. One such instance is captured in this video that shows a dog named Magnus.
Q. There is a chance that this video will leave you very happy.
R. Teaching new things to your pet is not something easy.
S. Also, at times while doing so, the furry creatures end up doing such things that may leave you chuckling and saying aww.

A) RSPQ    B) RPQS    C) SQPR    D) SPRQ

 

17. P. India on Saturday reported 11,499 fresh COVID-19 infections in the last 24 hours, said the Ministry of Health and Family Welfare.
Q. The ministry informed that 23,598 fresh recoveries from Coronavirus were logged in the last 24 hours thereby increasing the total recoveries to 4,22,70,482 in India.
R. The daily positivity rate stood at 1.01 percent while the weekly positivity rate is 1.36 percent.
S. Active cases stand at 1,21,881 which account for 0.28 percent of the total cases.

A) SPRQ    B) QRSP    C) PSRQ    D) RPQS

 

18. P. “The car was at high speed and rammed into a truck which was ahead of it. The victim was driving the car and died on the spot,” the police said.
Q. According to the police, the incident occurred around 2 am when P Ramvendar Goud (31) was on his way from Shamshabad towards Tukkuguda on the ORR stretch.
R. A case was registered and the body was shifted to the mortuary.
S. A Sub-inspector working with the Mahbubnagar Railway Police died after his car crashed into a lorry on the Outer Ring Road at Shamshabad last night.

A) RPSQ    B) QRPS    C) PQSR    D) SQPR

 

19. P. Another major intervention was the distribution of essential food and non-food items through the Public Distribution System (PDS).
Q. It introduced Aasara pensions to help vulnerable groups to live life with dignity.
R. The Telangana government has prioritised social security programmes for vulnerable sections of society to ensure that there are no deprived communities.
S. These measures to ensure social security and welfare are supplemented by the creation of employment opportunities through Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.

A) QPSR    B) RQPS    C) SPRQ    D) PRSQ

 

Key 

1-C   2-B   3-A   4-B   5-D   6-B   7-B   8-C   9-D   10-A   11-B   12-B   13-B   14-A   15-C   16-A   17-C   18-D   19-B

 

Model Questions

 

Directions (Qs.1 - 20): Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph.

 

1. P. One day, two friends were walking through the forest.
Q. All of a sudden, a big bear approached them.
R. They knew the forest was a dangerous place and that anything could happen.
S. So, they promised to remain close to each other in case of any danger.
A) PQRS           B) PRSQ          C) QRSP         D) SRPQ

Sol : The correct order is PRSQ.

 

2. P. Seeing how slow the tortoise was going, the hare thought he would win this easily.
Q. There was once a hare who was friends with a tortoise.
R. So he took a nap while the tortoise kept on going.
S. One day, he challenged the tortoise to a race.
A) PRQS                 B) PQRS                C) QPSR            D) QSPR

Sol : The correct order is QSPR

 

3. P. One day, he found a big juicy bone and he immediately grabbed it between his mouth and took it home.
Q. He wanted that bone for himself too.
R. On his way home, he crossed a river and saw another dog who also had a bone in its mouth.
S. Once there was a dog who wandered the streets night and day in search of food.
A) SPRQ              B) PQRS                  C) SRPQ           D) PRQS

Sol : The correct order is SPRQ

 

4. P. He then saw pebbles on the ground and one by one, he put them in the pot until the water rose to the brim.
Q. After flying a long distance, a thirsty crow was wandering the forest in search of water.
R. Finally, he saw a pot half-filled with water.
S. He tried to drink from it but his beak wasn’t long enough to reach the water inside.
A) QSPR              B) PRSQ             C) QRSP        D) SRPQ

Sol : The correct order is QRSP.

 

5. P. But no matter how high he jumped, he couldn’t reach for it.
Q. So he told himself that it was probably sour and left.
R. After seeing the round, juicy grapes hanging in a bunch, the fox drooled.
S. Once there was a hungry fox who stumbled upon a vineyard.
A) SRPQ            B) PSQR             C) SPQR        D) RPSQ

Sol : The correct order is SRPQ

 

6. P. In the summer, the ant works hard to fill his storage with food.
Q. When winter came, the ant was lying cozily in his home surrounded by the food he stored during the summer.
R. The ant and the grasshopper were good friends.
S. While the grasshopper was enjoying the fine weather and playing all day.
A) RSPQ         B) RQSP         C) RPQS         D) RPSQ

Sol : The correct order is RPSQ

 

7. P. There was once a shepherd boy who liked to play tricks.
Q. The people who heard rushed over to help him.
R. But they were disappointed when they saw that there was no wolf and the boy was laughing at them.
S. One day, while he was watching over the herd, the boy decided to play a trick andcried “wolf! wolf!”.
A) PQRS             B) PSQR               C) SPQR          D) QPSR

Sol : The correct order is PSQR

 

8. P. There he chanced upon a lion who couldn’t walk because of the thorn in its paw.
Q. One day, he couldn’t take it anymore and ran away to the forest to escape.
R. There was once a slave who was treated cruelly by his master.
S. Although he’s scared, the slave mustered his courage and took out the thorn in thelion’s paw.
A) RSPQ          B) RPQS           C) RQPS           D) RQSP

Sol : The correct order is RQPS

 

9. P. He would go to the anthill near his home and spray water at the ants.
Q. The elephant just laughed and threatened the ants that he would crush them to death.
R. The ants, with their size, could do nothing but cry.
S. There was once a proud elephant who always bullied smaller animals.
A) SRPQ          B) SPRQ               C) QRSP          D) PQRS

Sol : The correct order is SPRQ

 

10. P. For his wish, Midas asked that whatever he touched would turn to gold.
Q. There once was a king named Midas who did a good deed for a Satyr.
R. And he was then granted a wish by Dionysus, the god of wine.
S. Despite Dionysus’ efforts to prevent it, Midas pleaded that this was a fantastic wish, and so, it was bestowed.
A) QRPS             B) SPRQ             C) SPQR       D) QRSP

Sol : The correct order is QRPS

 

11. P. One day, a fox became very hungry as he went to search for some food.
Q. At the top of the wall, he saw the biggest, juiciest grapes he’d ever seen.
R. Finally, as his stomach rumbled, he stumbled upon a farmer’s wall.
S. He searched high and low, but couldn’t find something that he could eat.
A) PQSR          B) QSPR       C) SRPQ           D) PSRQ

Sol: The correct order is PSRQ

 

12. P. As she filled the pails with milk and went to market, she again thought of all the things she wanted to buy.
Q. Molly loved to think about what to spend her money on.
R. Her job was to milk the cows, and then bring the milk to the market to sell.
S. One day, Molly the milkmaid had filled her pails with milk.
A) PQRS         B) QPSR B) SRPQ D) SRQP

Sol : The correct order is SRQP

 

13. P. Every day, he observed incidents that occurred around him.
Q. Yesterday, he watched as a young boy helped an old man carry a heavy basket.
R. Today, he saw a young girl shouting at her mother.
S. There was an old owl who lived in an oak tree.
A) SPQR            B) PSQR          C) SRPQ        D) QPSR

Sol : The correct order is SPQR

 

14. P. The egg provided enough money for the farmer and his wife to support their daily needs.
Q. But, one day, the farmer thought to himself, “Why should we take just one egg a day?”
R. Once upon a time, a farmer had a goose that laid one golden egg every day.
S. The farmer and his wife continued to be happy for a long time.
A) RQSP             B) RPSQ           C) SPQR          D) PRQS

Sol :The correct order is RPSQ

 

15. P. She soon saw a monkey and proceeded to ask, ‘Can we be friends, monkey?’
Q. A lone elephant walked through the forest, looking for friends.
R. The monkey quickly replied, ‘You are big and can’t swing on trees like I do, so I cannot be your friend.’
S. Defeated, the elephant continued to search when it stumbled across a rabbit.
A) QPRS          B) QSPR         C) QSRP            D) RPSQ

Sol : The correct order is QPRS

 

16. P. Her father told her to bring an egg, two tea leaves and a potato.
Q. Once the water was boiling, he told Rani to place the items into each pot and keep an eye on them.
R. He then brought out three vessels, filled them with water, and placed them on the stove.
S. Rani was getting frustrated and tired of life, so she asked her father what to do.
A) SRPQ         B) QPSR           C) RPQS          D) SP Q

Sol : The correct order is SPRQ.

 

17. P. The poor boy asked for food but was denied every time, until he reached the door of a girl.
Q. The poor boy was starving, so he decided to ask for food when he came to the next door.
R. There once was a poor boy who spent his days going door-to-door selling newspapers to pay for school.
S. One day, as he was walking his route, he started feeling low and weak.
A) RSQP           B) RPQS           C) SRPQ           D) SPRQ

Sol : The correct order is RSQP.

 

18. P. When his father asked Akhil why he was crying, he said that he had a lot of problems in his life.
Q. His father simply smiled and asked him to get a potato, an egg, and some coffee beans.
R. His father found him crying.
S. A boy named Akhil was upset.
A) SRPQ             B) SPRQ            C) QPRS       D) QRPS

Sol : The correct order is SRPQ

 

19. P. The old man tried to unite them but failed.
Q. Once upon a time, there was an old man who lived in a village with his three sons. R. Although his three sons were hard workers, they quarreled all the time. S. Months passed by, and the old man became sick.
A) PQRS          B) SPRQ       C) QPRS        D) QRPS

Sol : The correct order is QRPS

 

20. P. Suddenly, two frogs in the group accidentally fell into a deep pit.
Q. Once, a group of frogs was roaming around the forest in search of water.
R. Seeing how deep the pit was, they told the two frogs that there was no way they could escape the deep pit and that there was no point in trying. S. The other frogs worried about their friends in the pit.
A) QRPS     B) SRPQ     C) QPSR     D) RPQS

Sol : The correct order is QPSR

 

Key

1-B      2-D      3-A      4-C      5-A      6-D      7-B      8-C      9-B      10-A      11-D      12-D      13-A      14-B      15-A      16-D      17-A      18-A      19-D      20-C

 

Some more...

Directions (Qs. 1 - 18):  Arrange the given sentences logically, so as to form a paragraph.


1. A) But in terms of practical value they do not impress very much.
B) Creative work should be our watch word.
C) We all do a lot of talking and theorising.
D) The affluent society can contribute a lot in this respect.
E) What we need today is practical work.

1) BECDA      2) BEDAC     3) CADBE      4) CAEBD

ANS:  CAEBD


2.  A) Indian Political life has been dominated by our sentiment of opposition to alien rule.
B) Thus social and moral atmosphere is not suitable for democracy.
C) And the leaders idealised tradition.
D) The constitution was not the product of urge for freedom.
E) Consequently democratic aspirations were relegated to the background.

1) AEBCD     2) DACBE     3) AEDCB     4) AECBD

ANS: DACBE


3. A) But there are omissions and commissions in planning.
B) It is true that standard has fallen in general sector.
C) In a period of expansion it is inevitable.
D) Some say that quantitative expansion is achieved at the expense of quality.
E) And the number of substandard institutions increased.

1) DEBCA     2) DBECA     3) BEDCA     4) BDECA

ANS: DBECA

 
4. A) There is a danger that it may become formal.
B) There should also be a deep concern for national welfare.
C) Democracy can save itself by constant renewal.
D) India has been described as the largest democracy.
E) More over it should be free from corruption.

1) DAEBC     2) DABEC     3) DBACE     4) DACEB

ANS: DACEB


5. A) The authorities must be cautious enough to prevent such misadventures.
B) Internet is one of the most modern communication techniques.
C) But there is the danger of foreign businessmen encroaching into the field of Indian technology.
D) It may be regarded as a milestone in the development of communication facilities in India.
E) India has just started trying it nationally.

1) BECDA     2) BDCEA     3) BEDCA     4) BADCE

ANS: BEDCA  


6. A) For most of us education is a short-cut to get employment and a livelihood.
B) They cannot satisfy the thirst for wealth and position,
C) Many people have no idea about the correct purpose of education.
D) The only means of achieving satisfaction in life is the formation of character.
E) But money and position always lead us astray if they are not attended by good character.

1) DEABC     2) CABED     3) CAEBD     4) CAEDB

ANS: CABED


7. A) It leads to the conclusion that our mentalsetup including those of drivers and pilots is worsening day by day.
B) On travel danger is also increasing proportionately.
C) The history of human transportation extends from horses to supersonic flights.
D) But they cannot find a remedy to human errors.
E) Scientists and technocrats are trying their best to reduce on-travel dangers.

1) CBEDA     2) CBDAE     3) ACDEB     4) CEDAB

ANS: CBEDA


8. A) Now they admit that aptitude also is highly necessary.
B) Most of the business fail due to lack of professional administration.
C) Success in business is the combined result of professional administration.
D) So far people believed that honesty was the best policy.
E) Aptitude helps to decide upon profitability and feasibility.

1) BDEAC     2) BECAE     3) CDEBA     4) BDAEC

ANS: BDAEC


9. A) The curious fact is that they too are not beyond charges of corruption.
B) Corruption at high places is a modern trend in India.
C) We have organizations like the CBI to investigate charges of crime and corruption.
D) Common people adjust themselves to corruption thinking that it is something which has come to stay.
E) People famous for their integrity are being accused of corruption and malpractice.

1) BEADC     2) EDBAC     3) BECAD     4) BEDAC

ANS: BECAD


10. A) It is the result of a new awareness.
B) A very wholesome practice is being developed in the field of business.
C) Now they understand that political intervention is dangerous to 'workers' organisations.
D) Many organizations have refused to accept politicians as their leaders.
E) Workers have more faith in their M.Ds. than in their so-called political bosses.

1) CDAEB     2) BEACD     3) BECDA     4) ACDEB

ANS: BEACD

 

11. A) With the lofty intention of wanting it to be a "life-enhancing influence", Duncan Phillips gave up his entire house with its extraordinary collection to public display.
B) One of Phillips's chief premises was that artists of the past, Jean-Baptistic-Simeon Chardin (1699-1779) and El Greco (1541-1614), were harbingers of the art of the
C) The Phillips collection is America's oldest museum of modern art and dates back to1921 when Duncan Phillips (1886-1966), heir to the Jones and Laughlin Steel fortune, opened two rooms of his family home as a memorial to his brother and father.
D) Phillips had strong views on the continuum of art and artists influencing their contemporaries and successors through generations and centuries.

1) CBDA     2) ABCD     3) DBCA     4) CADB

ANS: CADB

 
12. A) Richard Branson, Chairman of Virgin recognised that aviation, like the music business, is a consumer industry and that if Virgin wanted to diversity, this was the time.
B) Never one to take "no" for an answer, Branson's infectious enthusiam ensured that staff were hired, an aircraft found and licences obtained.
C) Company directors thought he was mad particularly when he announced the new airline, now renamed Virgin Atlantic Airways (VAA), would begin operating in just over three months.
D) It was not easy especially when there were incidents like aircraft developing engine failure on the eve of the maiden flight, but, finally in June, the first flight left for New York, packed with friends, celebrities and the media.

1) BCDA     2) ACBD     3) CDAB     4) DBCA

ANS: ACBD


13. A) According to some theologians, modern science now presents an increasingly compelling model of how the world works.
B) Thus religion, if it is to remain intellectually honest, must reconcile its ideas about God with the universal laws of nature.
C) To scientists like Australian physicist Paul Davies, an inexplicable event is only inexplicable because we don't yet understand it.
D) But then how does one explain miracles? To many believers, they are direct acts of God, often in response to their prayers.

1) ABDC     2) BCDA     3) DBCA     4) CBDA

ANS:  ABDC


14. A) A single pearl is so large and translucent that it has been decided by its owner as priceless.
B) Treasured for their colour and size by celebrity collectors, including Britain's Queen, these gems are dazzling.
C) Pearls are commonplace today, thanks to mass-farming techniques, but in the global gem trade, one type, the Australian South Sea pearls, outshine all.
D) Plucked from giant oysters in tropical waters off NorthWestern Australia, they fuel an industry that has grown six-fold in the last decade.

1) BCDA     2) DBCA     3) CDBA     4) ABCD

ANS: CDBA


15. A) The continent from India to Japan, from below Russia down to Indonesia, now accounts for more than half of the world's population.
B) We are on the threshold of the Asian Renaissance.
C) As we move towards the year 2000, the East will become the dominant region in the world: economically, politically and culturally.
D) Within five years half a billion of these people will be what the West understands as middle class.

1) CBAD     2) BCDA     3) BDCA     4) ABDC

ANS: CBAD  

 

16. A) It was a precarious tight rope that Best walked so long as he didn't realise it was a tight rope then it was fine for him.
B) The world of sport, like the realms of art and music, has had it share of complex personalities but nobody's life has been quite as outrageously enigmatic as, George Best's.
C) He suddenly looked at the earth below, and just as suddenly, the legs started to shake, the mind began to spin.
D) His enormous gifts as a foot baller and a combination of other factors, not the least of which was his movie star good looks put him irretrievably above the level of mortals on a pedestal that was no pedestal at all.

1) CABD     2) BCDA     3) BDAC     4) DBCA

ANS: BDAC

 

17. A) Very little is known about them, even though they are found in most of the major tributaries of both the Amazon and the Orinoco.
B) Pink dolphins, or botos in local parlance, are unlike any other dolphins in their physiognomy and colour - with a melon like forehead,long tubular snout and a coloring that varies from bright pink to a pinkish grey.
C) This she does with great verve, and it is here that even the reader with little interest in biology or botos will be delighted.
D) Montgomery, a travel writer, through her latest book, 'Journey of the Pink Dolphins' hoped to record the habits of the elusive creature, but first she had to negotiate the labyrinthine, even bizarre, world of the Amazon.

1) BADC     2) BCDA     3) DBCA     4) ABCD

ANS: BADC

18. A) Think how depressing it would be if they were politically demotivated.
B) Their political motivation is the reason why we vote for, or against them.
C) That is their job and it is what makes them tick.
D) Governments and oppositions are, by definition, composed of people who are politically motivated.

1) CBAD     2) BCDA     3) ADBC     4) DCBA

ANS: DCBA

Posted Date : 16-07-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌