• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Phrasal Verbs

Definition: A phrase (such as take off or look down on) that combines a verb with a preposition or adverb or both and that functions as a verb whose meaning is different from the combined meanings of the individual words. “Phrasal verb” is a vast topic and aspirants  find difficulty in mugging up all the Phrasal Verbs. A lot of questions based on Phrasal Verbs are asked in SSC CGL & CHSL Exams.

 

Model Questions

Directions (Q. 1 - 28): Fill the blanks with correct phrasal verbs given below.

 

1. The robbers ........ the bank last night.
A) broke through         B) broke into
C) broke off                 D) broke up

 

2. Pankaj agreed to help but ........ at the last moment.
A) broke into         B) blew out
C) beared on          D) backed out

 

3. The board helped to ........ a peaceful settlement.
A) call for               B) bring about
C) bring round       D) come by

 

4. The party decided to ........ the strike.
A) cut up              B) call off
C) carry away       D) call in

 

5. Akhil was busy ........ the plans for the new course.
A) drawing up             B) do for
C) dropping in            D) come across

 

6. Many of my relatives ........ to congratulate me.
A) called out           B) called me off
C) called me up         D) bringing up

 

7. Arjun ....... a piece of the cake and put it on my plate.
A) call out            B) cut up
C) cut out            D) cut down

 

8. Rani was ........ because she had been scolded by her teacher.
A) cut out for         B) cut off
C) cut up           D) cut down

 

9. Srikanth could not qualify for the selection as he ........ while the race was in progress.
A) came across             B) dropped out
C) do without            D) dropped in

 

10. My mother at first refused to let me continue studying but she ........ in the end.
A) came around            B) came by
C) came across             D) came about

 

11. Akhil is very intelligent and can ........ any difficult problem.
A) sat up             B) work out
C) work up           D) take off

 

12. Rajesh ........ wearing blue leather jackets.
A) set up             B) took to
C) took off            D) took after

 

13. The letters W.H.O. ........ World Health Organisation.
A) set out B) stand up
C) stands for D) stands out

 

14. The company was ........ by his father.
A) pull in           B) set up
C) work upon           D) send for

 

15. Shivani was busy in ........ the dictation which the teacher was giving.
A) working out             B) working upon
C) taking for            D) taking down

 

16. The Supreme Court ........ the verdict of the lower court in this sensitive matter.
A) see through            B) set aside
C) set in          D) set up

 

17. The pupils were ........ by the Headmaster for their misbehaviour with the class teacher.
A) looked over           B) pulled up
C) make over            D) pulled off

 

18. Vamshi has ........ his fortune over gambling and drinking.
A) round up            B) run over
C) run through              D) looked into

 

19. His parents were present at the airport to ......
A) set him off             B) see him off
C) see through him          D) take him off.

 

20. As the bus ........, the passengers ran here and there.
A) took over            B) pulled in
C) set to          D) turned over

 

21. The teacher is yet to ........ class note books.
A) run into               B) look over
C) look down           D) look upto

 

22. When the supplies ........, the head office was informed.
A) passed off          B) ran down
C) ran into         D) ran out

  

23. Ashok is ........ his brother these days.
A) letting up with      B) pulling up with
C) pulling well with
D) passing away with

 

24. Yamini ........ crying in spite of my assurance to help.
A) got down             B) held up
C) kept on            D) laid down

 

25. I am ........ Supriya because of her dishonesty.
A) coming by            B) do away with
C) done with        D) coming around

  

26. Akash ........ drinking to save money.
A) gave up            B) gave away
C) gave out          D) given to

 

27. The usual board meeting was ........ until late June.
A) jumped at          B) held on
C) held over        D) held out

 

28. Sushmitha waited for the noise to ....... before she started singing.
A) die down             B) die out
C) drew up        D) carry on

 

Key 

1-B   2-D   3-B   4-B   5-A   6-C   7-C   8-C   9-B   10-A   11-B   12-B   13-C   14-B   15-D   16-B   17-B   18-C   19-B   20-B   21-B   22-D   23-C   24-C   25-C   26-A   27-C   28-A 

 

Explanations

1. Break into: To force your way into something. Thus, the correct sentence is ‘The robbers broke into the bank last night’.

2. Backed out: To refuse to do something you earlier had agreed to do. Thus, the correct sentence is ‘Pankaj agreed to help but backed out at the last moment’.

3. Bring about: To cause something to happen. Thus, the correct sentence is ‘The board helped to bring about a peaceful settlement’.

4. Call off: Suspend or abandon. Thus, the correct sentence is ‘The party decided to call off the strike’.

5. Draw up: to prepare something in writing, especially a plan. Thus, the correct sentence is ‘Akhil was busy drawing up the plans for the new course’.

6. Call up: To call someone or something by phone. Thus, the correct sentence is ‘Many of my relatives called me up to congratulate me’. 

7. Cut out: remove or make something by separatingit from something larger with a sharp implement. Thus, the correct sentence is ‘Arjun cut out a piece of the cake and put it on my plate’.

8. Cut up: very distressed.Thus, the correct sentence is ‘Rani was cut up because she had been scolded by her teacher’.

9. Drop Out: To stop doing something before you have completely finished. Thus, the correct sentence is ‘Srikanth could not qualify for the selection as he dropped out while the race was in progress’.

10. Come around: To change your opinion of something. Thus, the correct sentence is ‘My mother at first refused to let me continue studying but she came around in the end’ 

11. Work out: Solve the problem Thus, the correct sentence is ‘Akhil is very intelligent and can work out any difficult problem’.

12. Took to: To start doing something often Thus, the correct sentence is ‘Rajesh took to wearing blue leather jackets’.

13. Stand for: If a letter, an abbreviation, or a symbol stands for something, that is what it means or represents. Thus, the correct sentence is ‘W.H.O. stands for World Health Organisation’. 

14. Set up: Establish a business or institution. Thus, the correct sentence is ‘The company was set up by his father’. 

15. Take down: Write down spoken words. Thus, the correct sentence is ‘Shivani was busy in taking down the dictation which the teacher was giving’.

16. Set aside: Declare a legal decision or process to be invalid. Thus, the correct sentence is ‘The Supreme Court set aside the verdict of the lower court in this sensitive matter’.

17. Pull up: Scold Thus, the correct sentence is ‘The pupilswere pulled up by the Headmaster for their misbehaviour with the class teacher’.

18. Run through: To spend or consume wastefully  and rapidly. Thus, the correct sentence is ‘Vamshi has run through his fortune over gambling and drinking’.

19. See off: Accompany a person who is leaving to their point of departure. Thus, the correct sentence is ‘His parents were present at the airport to see him off’.

20. Pull in: A place at the side of a road where vehicles can stop and where it sometimes possible to buy food and drinks. Thus, the correct sentence is ‘As the bus pulled in, the passengers ran here and there’.

21. Look over: To quickly examine something. Thus, the correct sentence is ‘The teacher is yet to look over class note books’.

22. Ran out: To finish or to use something so that there is none left. Thus, the correct sentence is ‘When the supplies ran out, the head office was informed’.

23. Pull with: Get on with Thus, the correct sentence is ‘Ashok is pulling well with his brother these days’.

24. Keep on: To continue in the same way as before. Thus, the correct sentence is ‘Yamini kept on crying in spite of my assurance to help’.

25. Done with: To stop being involved or dealing with someone or something. Thus, the correct sentence is ‘I am done with Supriya because of her dishonesty’.

26. Gave up: Stop doing or consuming something. Thus, the correct sentence is ‘Akash gave up drinking to save money’.

27. Hold over: To postpone something. Thus, the correct sentence is ‘The usual board meeting was held over until late June’.

28. Die down: To gradually become less strong. Thus, the correct sentence is ‘Sushmitha waited for the noise to die down before she started singing’.
 

Posted Date : 28-04-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌