• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Selection of Wrongly spelt/ Correctly spelt Word  

  Spelling error is undoubtedly one of the easiest parts of vocabulary. Since you can eliminate options too, You can always eliminate the correct spellings and then decide from the rest. You should know the spellings of all words we prepare for the vocabulary  section.If you are preparing antonyms, synonyms and one word substitutions, you should know their spellings too. There are no special words for spellings. Usually, words like committee, accommodation, commutation, jewellery are asked in the spelling section for obvious reasons, these spellings can confuse aspirants. Pay special focus to these kinds of words where a kind of repetition is observed.

Model Questions


Directions (Qs. 1 - 32): In the following questions, a group of four words is given. In the group, one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.


1. A) BESOTTED   B) BOISTEROS
C) CLEMENCY    D) ALEXIA


2. A) CONJORE    B) EVASION
C) EXHUME    D) CONVIVIAL


3. A) DEBUTANT    B) EPECURE
C) DEMENTIA     D) ELABORATE


4. A) BUSTLE    B) EERIE
C) DETENTE    D) DESCONSOLATE


5. A) EXCALPATE     B) DOLEFUL
C) DRUDGERY     D) DIVERSION


6. A) PROPENSITY     B) OVATION
C) ALFACTORY     D) OBDURATE


7. A) PERFIDY     B) PROFIGATE
C) PARLANCE     D) PAEAN


8. A) CONTRADICT    B) CALUMNY
C) CONSCIOUS     D) CONSPICUOS


9. A) VEHEMANT    B) VANTAGE
C) KINDRED     D) JUNCTURE


10. A) DECORUM     B) DEBONIAR
C) DENIZENS     D) DOCILE


11. A) PARPETRATE     B) ESPOUSE
C) EXASPERATE    D) PARADIGM


12. A) RESIDUE    B) REWAMP
C) REDOLENT    D) RUMPUS


13. A) MYOPIC     B) PROVIDENT
C) PECUNIERY     D) MALINGER


14. A) ADULATION     B) BEGUILE
C) MISHAP     D) MECABRE


15. A) ANCILLARY     B) AMULGAMATE
C) AMULET    D) FRAGILE


16. A) ENTHUSIASM     B) ESPIOANAGE
C) ENUNCIATION    D) EXPEDIENT


17. A) ENCUNBRANCE     B) CYLINDER
C) CONCEIVE    D) FERROUS


18. A) CHLOROPHYLL    B) COMMISIONER
C) CONCEIT     D) COALITION


19. A) EMISSION     B) ENTHUSIASM
C) EQUIVOCATION    D) EXINERATION


20. A) ADMINISTRTION     B) LANDSCAPE
C) APPARENTLY    D) KNOWLEDGE


21. A) CIRCUMSTANCES     B) CONSTITUTE
C) COMISSION    D) DWELL


22. A) STUPENDOUS     B) OSTANSIBLE
C) RETICENT    D) PROPENSITY


23. A) VENERATE    B) ASSAIL
C) PREDECESSOR    D) DELECACY


24. A) CONSCIENTOUS    B) ARBITRARY
C) EXASPERATE    D) CONJURE


25. A) EDIFICE     B) ADMYNISH
C) PERVADE    D) ELUDE


26. A) ACUIESCE     B) SENTINEL
C) PRECISION     D) DEPOSE


27. A) DEFERENCE     B) ENNDURING
C) INSINUATE     D) SUPPLIANT


28. A) HEADLONG     B) INFALLIBLE
C) EXPLICETE     D) RANGING


29. A) APPEASE    B) STIPULATE
C) RECOURSE     D) COSTREINED


30. A) LUXURIANT     B) SYMETRY
C) APPEND     D) VERITABLE


31. A) PRAJECTION     B) PROWESS
C) SEMBLANCE     D) FORTITUDE


32. A) ASUNDER    B) BEGUILE
C) PURPIRT     D) BEQUEATH


Directions (Qs. 33 - 45): In the following questions, a group of four words is given. In the group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.


33. A) BIGOTARY     B) BETHROTH
C) ALOCATE     D) AUDACITY


34. A) QUIXATIC    B) QUALMS
C) PLEBEAN     D) AMPPLIFY


35. A) BIEENNIAL    B) ULTIRIOR
C) THROTTLE     D) UNRUELY


36. A) TANTAMOUNT    B) SCRAPLE
C) SACROSANT     D) SUCUMB


37. A) BAFFALO     B) ARITHMATIC
C) BILINGUAL     D) ANTROPOLOGY


38. A) ECZYMA     B) DICTIONERY
C) DYSPEPCIA    D) EQUIVALENT


39. A) GOURMAND    B) DILAPPIDATIION
C) GOVERNAR    D) FAHRENHATE


40. A) FUNDAMETAL    B) ERRONEOUS
C) DISSDAIN    D) CAVVIL


41. A) FEROUS    B) FAHRENHEET
C) DORMMANT     D) FERMENTATION


42. A) ETIQUETTE     B) HYSTEREA
C) INFLAMABLE     D) EMACCIATED


43. A) ENORRMITY     B) JOYFULLY
C) JEWELLARY     D) JUVENIEL


44. A) INSOUCIANT     B) ARITHMATIC
C) OCTAGAN    D) OVERSEAR


45. A) THEORUM     B) TOBACOO
C) TOOTACHE     D) TESTIMONIAL

Key  

1-B;  2-A; 3-B; 4-D;  5-A;  6-C;  7-B;  8-D;  9-A;  10-B;  11-A;  12-B;  13-C;  14-D;  15-B;  16-B;  17-A;  18-B;  19-D;  20-A;  21-C;  22-B;  23-D;  24-A;  25-B;  26-A;  27-B;  28-C;  29-D;  30-B;  31-A;  32-C;  33-D;  34-B;  35-C;  36-A;  37-C;  38-D;  39-A;  40-B;  41-D;  42-A;  43-B;  44-A;  45-D

Explanations

 

1. BOISTEROUS is the correct spelling.
BOISTEROUS : noisy, violent


2. CONJURE is the correct spelling.
CONJURE : to make happen by magic


3. EPICURE is the correct spelling.
EPICURE : A person who takes particular pleasure in fine food and drink.
4. DISCONSOLATE is the correct spelling.
DISCONSOLATE : grieving


5. EXCULPATE is the correct spelling.
EXCULPATE : Free from charge.


6. OLFACTORY is the correct spelling.
OLFACTORY: Relating to the sense of smell


7. PROFLIGATE is the correct spelling.
PROFLIGATE is immortal


8. CONSPICUOUS is the correct spelling.
CONSPICUOUS : Distinguish


9. VEHEMENT is the correct spelling.
VEHEMENT : showing strong feeling


10. DEBONAIR is the correct spelling.
DEBONAIR is stylish, and charming


11. PERPETRATE is the correct spelling.
PERPETRATE : To commit crime


12. REVAMP is the correct spelling.
REVAMP : construct


13. PECUNIARY is the correct spelling.
PECUNIARY : pertaining to money


14. MACABRE is the correct spelling.
MACABRE is disturbing


15. AMALGAMATE is the correct spelling.
AMALGAMATE : Combine


16. ESPIONAGE is the correct spelling.
ESPIONAGE : the practice of spying


17. ENCUMBRANCE is the correct spelling.
ENCUMBRANCE : an impediment or burden.


18. COMMISSIONER is the correct spelling.
COMMISSIONER: A person who takes particular
pleasure in fine food and drink.


19. EXONERATION is the correct spelling.
EXONERATION : the action of officially absolving someone from blame


20. ADMINISTRATION is the correct spelling.
ADMINISTRATION : The process or activity of running a business


21. COMMISSION is the correct spelling.
COMMISSION : an instruction, command, or role given to a person or group.


22. OSTENSIBLE is the correct spelling.
OSTENSIBLE : appearing as such but not necessarily so.


23. DELICACY is the correct spelling.
DELICACY : Fineness or intricacy of texture or structure.


24. CONSCIENTIOUS is the correct spelling.
CONSCIENTIOUS : wishing to do one's work or duty well and thoroughly.


25. ADMONISH is the correct spelling.
ADMONISH : warn or reprimand someone firmly.


26. ACQUIESCE is the correct spelling.
ACQUIESCE : accept something reluctantly but without protest.


27. ENDURING is the correct spelling.
ENDURING : lasting over a period of time; durable.


28. EXPLICATE is the correct spelling.
EXPLICATE : analyse and develop


29. CONSTRAINED is the correct spelling.
CONSTRAINED : appearing forced or overly controlled

 

30. SYMMETRY is the correct spelling.
SYMMETRY : balance among the parts of something


31. PROJECTION is the correct spelling.
PROJECTION : a prediction made by extrapolating from past observations


32. PURPORT is the correct spelling.
PURPORT : have the often misleading appearance of being or intending


33. AUDACITY is the only correct spelling.
AUDACITY : Boldness


34. QUALMS is the only correct spelling.
QUALMS is Feeling of doubt


35. THROTTLE is the only correct spelling.
THROTTLE : Strangle


36. TANTAMOUNT is the only correct spelling.
TANTAMOUNT : equivalent in seriousness


37. BILINGUAL is the only correct spelling.
BILINGUAL : speaking two languages fluently.


38. EQUIVALENT is the only correct spelling.
EQUIVALENT : Equal in value


39. GOURMAND is the only correct spelling.
GOURMAND : a person who enjoys eating and often eats too much.


40. ERRONEOUS is the only correct spelling.
ERRONEOUS : wrong; incorrect.


41. FERMENTATION is the correct spelling.
FERMENTATION : Fermentation is a 
metabolic process that produces chemical changes.


42. ETIQUETTE is the only correct spelling.
ETIQUETTE : The set of conventional rules of personal behaviour in polite society.


43. JOYFULLY is the only correct spelling.
JOYFULLY : with great pleasure and happiness.


44. INSOUCIANT is the only correct spelling.
INSOUCIANT : showing a casual lack of concern.


45. TESTIMONIAL is the only correct spelling.
TESTIMONIAL : A formal statement testifying to someone's character and qualifications.

 

Model Questions 

Directions (Qs. 1-15): In the following questions, a group of four words is given. In the group, one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

 

1. A) BENEVOLENT     B) BENNIFICIAL
C) CLEMENCY     D) DISTINGUISH

 

2. A) FRIVOLLOUS     B) EVASION
C) ELATION     D) FORSAKE

 

3. A) ETERNAL     B) ELIMINAITE
C) ECSTASY     D) ELABORATE

 

4. A) BUSTLE     B) BRITTLE
C) BLEAK     D) BLAMYSH

 

5. A) ACRIMONI     B) ACCUMULATION
C) ACCORD     D) ADAMANT

 

6. A) FRAGILE     B) FRAGMENTS
C) BARBARUUS     D) FORSAKE

 

7. A) COVETOUS     B) CORPUYLENT
C) CONVERT     D) CONVENIENT

 

8. A) CONTRADICT     B) BLAME
C) ABOUND     D) ABACH

 

9. A) CONCENT     B) CONSOLIDATE
C) CARESS     D) CAPTIVITY

 

10. A) CALUMNY     B) CALAMYTY
C) DISASTER     D) DISDAIN

 

11. A) DESPIKABLE     B) DEPRIVE
C) CAVITY     D) DELICIOUS

 

12. A) DECEIT     B) ENNJOIN
C) EXULT     D) EXALT

 

13. A) ENDOWMENT     B) ENLIGHTEN
C) ENORMUS     D) ERADICATE

 

14. A) ENCROACH     B) EVADE
C) ETERNAL     D) ESTEEEM

 

15. A) FRUGALITY     B) FRANCHYSE
C) FRANTIC     D) FRAGILE

Directions (Qs. 16 - 40): In the following questions, a group of four words is given. In the group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

 

16. A) ADVVERSE     B) ADDMONISH
C) ALOCATE     D) AFFLUENCE

 

17. A) AFRAY      B) ABSCOND
C) ANIHILATE     D) AMPPLIFY

 

18. A) BIEENIAL     B) BEGGUILE
C) BONANZA     D) BERRATE

 

19. A) CENSURE B) CALLIBRE
C) CHAVVUNIST D) CATASTROPHEE

 

20. A) COLOQUIAL B) CONNDIGN
C) CLICHE D) CACHHE

 

21. A) CONGREGGATION         B) CHARRISMA
C) DUBBIOUS       D) DEFILE

 

22. A) COERCE        B) DILAPPIDATION
C) DISIPIATE       D) DETERENT

 

23. A) DELLETERIOUS     B) DEVOID
C) DISSDAIN       D) CAVVIL

 

24. A) DERRIDE         B) DIVULLGE
C) DORRMANT       D) DEPLETE

 

25. A) DEMUR      B) DETERIORRATE
C) DULLCET        D) EMACCIATED

 

26. A) ENORRMITY       B) EXTANT
C) EMBEZLEMENT       D) EXORRBITANT

 

27. A) ERRANT      B) EXQUISITI
C) ESCHEWW      D) EPCOH

 

28. A) FACCILE         B) FALIBLE
C) FERRVENT       D) FETE

 

29. A) FORTTITUDE      B) FOIBBLE
C) FURRTIVE      D) FRIGID

 

30. A) GRUMMBLE         B) GRUESOME
C) GUSSTO       D) GRREGARIOUS

 

31. A) VAJAZZLED        B) BUJJBOMBS
C) ABASCISCUUS        D) ABAMPEERES

 

32. A) CROUCHET     B) CABRIOLET
C) CACODHYLIC        D) CANNIBALL

 

33. A) GABERDINEY       B) FACTORIYZE
C) FACTICITY    D) JABBIYNGLY

 

34. A) DEMOKRAPHIC
B) NORMALLIZATION
C) FRUSTATION D) LINGUISTIC

 

35. A) SEDIMENTARY     B) REHABILATION
C) ARCHAELOGY     D) DEPOSITRY

 

36. A) REFORRMATION     B) CALCULATION
C) AFFERMATION     D) GENEROSSITY

 

37. A) RECURSSION     B) COOHESIVE
C) EXAMINATION      D) DETREMENTAL

 

38. A) DICTIONNARY     B) ENTIMOLOGY
C) CACCOGRAPHY     D) LEXICOGRAPHY

 

39. A) SECLUSION     B) NOSTTALGIA
C) GENERETION      D) EXCESSIVVE

 

40. A) BRILIANT     B) VEHEMENT
C) APOLOZISE     D) EFFIMINNATE

 

Key  

1-B    2-A    3-B    4-D    5-A    6-C    7-B    8-D    9-A    10-B    11-A    12-B   13-C    14-D    15-B    16-D    17-B    18-C    19-A    20-C    21-D    22-A    23-B    24-D  25-A     26-B    27-A    28-D    29-D    30-B    31-A    32-B    33-C    34-D    35-A    36-B     37-C     38-D     39-A     40-B

Explanations

 

1. BENEFICIAL is the correct spelling. Meaning of BENEFICIAL is resulting in good. 

 

2. FRIVOLOUS is the correct spelling. Meaning of FRIVOLOUS is worthless.

 

3. ELIMINATE is the correct spelling. Meaning of ELIMINATE is to completely remove or get rid of (something).

 

4. BLEMISH is the correct spelling. Meaning of BLEMISH is fault,stain.

 

5. ACRIMONY is the correct spelling. Meaning of ACRIMONY is Harshness.

 

6. BARBAROUS is the correct spelling. Meaning of BARBAROUS is uncivilised.

 

7. CORPULENT is the correct spelling. Meaning of CORPULENT is obese, ugly.

 

8. ABASH is the correct spelling. Meaning of ABASH is discourage.

 

9. CONSENT is the correct spelling. Meaning of CONSENT is agree, permit.

 

10. CALAMITY is the correct spelling. Meaning of CALAMITY is misfortune.

 

11. DESPICABLE is the correct spelling. Meaning of DESPICABLE is worthless.

 

12. ENJOIN is the correct spelling. Meaning of ENJOIN is direct, counsel.

 

13. ENORMOUS is the correct spelling. Meaning of ENORMOUS is immense, spacious.

 

14. ESTEEM is the correct spelling. Meaning of ESTEEM is respect. 

 

15. FRANCHISE is the correct spelling. Meaning of FRANCHISE is right, privilege.

 

16. AFFLUENCE is the only correct spelling. Meaning of AFFLUENCE is abundance. 

 

17. ABSCOND is the only correct spelling. Meaning of ABSCOND is hide, run, secretly.

 

18. BONANZA is the only correct spelling. Meaning of BONANZA is windfall, sudden gain.

 

19. CENSURE is the only correct spelling. Meaning of CENSURE is blame, criticise.

 

20. CLICHE is the only correct spelling. Meaning of CLICHE is stereotyped phrases.

 

21. DEFILE is the only correct spelling. Meaning of DEFILE is pollute, profane.

 

22. COERCE is the only correct spelling. Meaning of COERCE is force, repress.

 

23. DEVOID is the only correct spelling. Meaning of DEVOID is lacking.

 

24. DEPLETE is the correct spelling. Meaning of DEPLETE is reduce, dwindle.

 

25. DEMUR is the only correct spelling. Meaning of DEMUR is delay, hesitate.

 

26. EXTANT is the only correct spelling. Meaning of EXTANT is in existance.

 

27. ERRANT is the only correct spelling. Meaning of ERRANT is erring from right path.

 

28. FETE is the only correct spelling. Meaning of FETE is carnival.

 

29. FRIGID is the only correct spelling. Meaning of FRIGID is intensely cold.

 

30. GRUESOME is the only correct spelling. Meaning of GRUESOME is frightful.

 

31. VAJAZZLED is the only correct spelling. Meaning of VAJAZZLED is to adorn a woman with crystals, glitter, or other decoration.

 

32. CABRIOLET is the only correct spelling. Meaning of CABRIOLET is a light twowheeled carriage with a hood, drawn by one horse.

 

33. FACTICITY is the only correct spelling. Meaning of FACTICITY is the quality or condition of being fact.

 

34. LINGUISTIC is the only correct spelling. Meaning of LINGUISTIC is related to language or linguistics.

 

35. SEDIMENTARY is the only correct spelling. Meaning of SEDIMENTARY is that it has formed from sediment deposited by water or air.

 

36. CALCULATION is the only correct spelling. Meaning of CALCULATION is a mathematical determination of the amount or number of something.

 

37. EXAMINATION is the only correct spelling. Meaning of EXAMINATION is a detailed inspection or study.

 

38. LEXICOGRAPHY is the only correct spelling. Meaning of LEXICOGRAPHY is the activity or occupation of compiling dictionaries.

 

39. SECLUSION is the only correct spelling. Meaning of SECLUSION is the state of being private and away from other people.

 

40. VEHEMENT is the only correct spelling. Meaning of VEHEMENT is showing a strong feeling; forceful, passionate, or intense.

Posted Date : 27-06-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌