• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SERIES

In the previous articles, we discussed, in detail the  hierarchy in which a candidate should attempt in the examination to score  maximum marks in less time. The next topic in that order is SEQUENCE. There is every chance of getting 5 questions from this chapter and it is very easy to score 5 out of 5 marks in the exam. This sequence in particular we get in prilims rather than in mains. In this article, we are going to discuss those models of sequence That are important for the prilims examination.

1. How many 5’s are there in the following digit sequence which are immediately preceded by 7 and immediately followed by 6?
7 5 5 9 4 5 7 6 4 5 9 8 7 5 6 7 6 4 3 2 5 6 7 8
1) One         2) Two        3) Three        4) Four         5) None
Sol: In the sequence

there is only one 5 which is immediately preceded by 7 and immediately followed by 6.
Ans: 1

 

2. How many 7’s are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 4 in the following sequence?
7 4 2 7 6 4 3 6 7 5 3 5 7 8 4 3 7 6 7 2 4 0 6 7 4 3
1) None          2) Two               3) Four        4) Six        5) One
Sol: In the sequence

there are only two 7's which are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 4.
Ans: 2 

 

3. How many 4’s are there which are immediately preceded by 7 but not immediately followed by 3?
5 9 3 2 1 7 4 2 6 9 7 4 6 1 3 2 8 7 4 1 3 8 3 2 5 6 7 4 3 9 5 8 2 0 1 8 7 4 6 3
1) Three           2) Four        3) Five         4) Six           5) Two
Sol: In the sequence,

there are four 4's which are immediately preceded by 7 but not followed by 3.      
Ans: 2

 

4. In the sequence given below, how many such 9's are there each of which is either immediately preceded by 2 or immediately followed by 3?
1 2 9 4 6 5 9 3 8 3 9 3 2 5 9 2 9 3 4 8 2 6 9 8
1) One            2) Three          3) Four           4) Six            5) None of these
Sol: In the sequence, 

there are five 9's each of which is either immediately preceded by 2 or followed by 3.
Ans: 5

 

5. In the sequence given below, how many such 9's are there each of which is either immediately preceded by 2 or immediately followed by 3 but not both?
1 2 9 4 6 5 9 3 8 3 9 3 2 5 9 2 9 3 4 8 2 6 9 8
1) Five        2) Three          3) Four           4) Two           5) More than five
Sol: In the sequence,

there are only three 9's each of which is either immediately preceded by 2 or immediately followed by 3 but not both.  
Ans: 2

 

Model - II

Directions (Qs. 1 - 5): These questions are based on the five three digit numbers given below.
387       453       764       645       892
1. The sum of the second and third digits in which of the following number is exactly one and half times of the first digit in that number?
1) 764           2) 645           3) 453             4) 892             5) 387 
Sol: 8 + 7 ≠ 3 × 1. 1/2
4 + 5 = 6 × 1. 1/2
Ans: 2 

 

2. Which of the following will be the third digit of the three digit number obtained by subtracting the second lowest number from the highest number?
1) 5        2) 1        3) 6        4) 9        5) 2
Sol: 892 - 453 = 439  
Ans: 4

 

3. The difference between the first and the second digits of which of the following number is exactly half of the difference between the second and the third digits of the same number? (difference always take positive)
1) 453           2) 892          3) 764          4) 387         5) Both (1) and (3)
Sol: 387 ⇒ 8 - 3 = 5 and 8 - 7 = 1,
5 is not half of 1.
453 ⇒ 5 - 4 = 1 and 5 - 3 = 2, 1 is half 2.
764 ⇒ 7 - 6 = 1 and 6 - 4 = 2, 1 is half of 2.
Ans: 5

 

4. Which of the following is the second digit of the second highest number?
1) 6        2) 9        3) 5        4) 8        5) 4
Sol: Second highest is 764 and second digit is 6.
Ans: 1

 

5. If the position of the first and the third digits in each number are interchanged, which of the following will be the third digit of the second lowest number thus formed?
1) 3        2) 4        3) 7        4) 6        5) 5
Sol: The given numbers after in  rearranging are
783, 354, 467, 546, 298
The Second lowest number is 354 and the third digit 4.
Ans: 2

 

Model - III

Directions (Qs. 1 - 3): These questions are based on the five words given below.
RAT    NOT    EAR    BUN    SHE
(The new words formed after performing the mentioned operations not necessarily be meaningful English words)

1. If the positions of the first and the second alphabets of each of the words are interchanged, which of the following will form a meaningful English word?
1) EAR            2) BUN           3) RAT           4) SHE           5) Both RAT and SHE
Sol: After interchanging the letters the words are
ART    ONT    AER    UBN    HSE  only RAT  forms a  meaningful word.  
Ans: 3

 

2. If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will no vowels appear?
1) Four           2) Two           3) Three           4) One           5) None
Sol: After applying the condition the words are
QBS    MPS    FBQ    AVM    RGF
In four words no vowel is present.
Ans: 1

 

3. If third alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels (same of different vowels) will be formed?
1) One           2) Three           3) None           4) Two           5) Four
Sol: The words are RAU    NOU    EAS    BUO    SHF  
Ans: 5

 

Model - IV

Directions (Qs. 1 - 5): Select correct alternative from the given choices. 1. Which of the following is 8th letter to the left of 6th letter from the right end in the English alphabet?
1) G        2) M        3) Y        4) K        5) N
Sol: (Left = L, Right = R)
8L + 6R ⇒ 8 + 6 = 14R = M
(Since directions are different add)
Ans: 2

 

2. Which of the following is 9th letter to the right of 3rd letter to the right of 7th letter  from the left end in the English alphabet?
1) N        2) H        3) S        4) I        5) M
Sol: 9L (3R 7L) ⇒ 9R (10L) ⇒ 19L (... directions are different) 19L = S
Ans: 3

 

3. Which of the following is 5th to the left of 6th to the right of 8th to the left of 15th from the right end in the English alphabet?
1) E        2) R        3) P        4) V        5) U
Sol: 5L 6R (8L 15R) ⇒ 5L 6R (23R)
⇒ 5L (23 − 6) ⇒ 5L17R ⇒ 5 + 17 = 22R = E
Ans: 1

 

4. Which of the following is 4th to the right of 7th to the left of 6th to the right of 10th to the right of 3rd from the left end in the English alphabet?
1) L        2) T        3) M        4) P        5) Z
Sol: 4R 7L 6R (10R 3L) ⇒ 4R 7L (6R 13L)
⇒ 4R 7L (19L) ⇒ 4R (12L) ⇒ 16L = P
Ans: 4

 

5. Which of the following is 5th to the right of 12th to the right of 13th to the left of 6th to the right of 8th to the left of 3rd from the right end in the English alphabet?
1) Z              2) V             3) B            4) S           5) None of these
Sol: 5R 12R 13L 6R (8L 3R)
⇒ 5R 12R 13L 6R (11R)
⇒ 5R 12R (13L 5R)
⇒ 5R (12R 18R)
⇒ 5R6R ⇒ 1R = Z
Ans: 1

 

Model - V

Directions (Qs. 1 - 5): These questions are based on the following information.
8 3 X ∗ $ W I 7 F 4 5 % @ L C Σ 8 H B Y 9 U > ® µ T Q Ω 2 £

1. Which of the following is 5th element to the right of 16th element from the right end?
1) $           2) Y            3) @          4) 9          5) None of these
Sol: 5R 16R ⇒ 16 − 5 = 11R = Y
Ans: 2

 

2. How many such symbols are there in the above sequence each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
1) Two            2) Three          3) None            4) One            5) More than three
Sol: In the Sequence

There are two symbols which are immediately preceded by a consonant and immediately following by a number.
Ans: 1

 

3. Which of the following is the 9th element to the left of the 18th element from the left end?
1) 9        2) L        3) 0        4) F        5) &
Sol: 9L 18L ⇒ (18 − 9) = 9L = F  
Ans: 4

 

4. If the second half of the above sequence is reversed then which element is 12th to the right of 8th to the right of 2nd element from the left end?
1) U        2) µ        3) ®        4) Y        5) T
Sol: 12R (8R 2L) ⇒ 12R10L ⇒ 22 L
If the second half is reversed 22nd from the left is ®.
Ans: 3

 

5. Four of the five are alike in a certain way based on the given arrangement, which does not belong to the group?
1) $7%         2) F%Σ           3) >T£          4) ∗I5          5) 89>
Sol: $+3 7+4 %; F+3 %+4 Σ;  >+3 T+4£ ∗+3 I+4 5; 8+4 9+2>.
Hence, except 89> four of the five are alike in the sequence.
Ans: 5

Posted Date : 10-06-2021

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌