• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Syllogism Model Questions

For success in bank examination every one should be aware of syllogism questions. Definitely some number of questions do appear in the question paper from this topic. We are sure that the following practice exercise questions will definitely help to your preparation.
Directions (1 - 15): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer -
                             1) If only conclusion I follows
                             2) If only conclusion II follows
                             3) If either conclusion I or II follows
                             4) If neither conclusion I nor II follows
                             5) If both conclusions I and II follow

1. Statements: Some spoons are glasses.
                          Some fruits are spoons.
Conclusions: I. 
Some glasses are fruits.
                      II. 
All fruits are spoons.
Ans: neither conclusion I nor II follows
Exp:

(note: since their is no negative conclusion, we need not to draw an alternate diagram)
2.
 Statements: Some units are chapters.
                          All books are units.
Conclusions: I. 
No chapter is a book.
                       II.
 Some books are chapters.
Ans: either conclusion I or II follows

          Basic Diagram                                          Alternate Diagram

3. Statements: Some colleges are schools.
                           All schools are universities.
Conclusions: I. 
Some colleges are universities.
                       II.
 All universities are colleges.
Ans: only conclusion I follows
Exp: 

4. Statements: All branches are creepers. 
                           All creepers are roots.
Conclusions: I.
 All branches are roots.
                       II.
 Some roots are branches.
Ans: both conclusions I and II follow
Exp:

5. Statements: All eyes are heads.
                           Some heads are ears.
Conclusions: I.
 Some ears are not heads.
                       II.
 All ears are heads.
Ans: both conclusions I and II follow

6. Statements: All sweets are biscuits.
                           No biscuits is a mobile.
Conclusions: I.
 Some sweets are mobiles.
                       II.
 No sweet is a mobile.
Ans: only conclusion II follows
Exp:

7. Statements: Some bangles are bags.
                           No purse is a bangle.
Conclusions: I.
 Some purses are bags.
                       II.
 No bag is a purse.
Ans: either conclusion I or II follows
Exp:
                         Basic Diagram                                      Alternate Diagram

 

8. Statements: All boats are ships.
                          Some boats are baloons.
Conclusions: I.
 No ship is a balloon.
                       II.
 All baloons are boats.
Ans: only conclusion II follows

 

9. Statements: All liers are lawyers.
                           No lier is a Judge.
Conclusions: I.
 All Judges are lawyers.
                       II.
 Some judges are lawyers.
Ans: neither conclusion I or II follows.

Exp:

(Note: Since there is no negative conclusion, there is no need to draw an alternate diagram)

10. Statements: All boys are men.
                            No man is a girl.
Conclusions: I.
 No boy is a girl.
                       II.
 No girl is a boy.
Ans: both conclusions I and II follow
Exp:

11. Statements: All photos are snaps.
                            All snaps are notes.
Conclusions: I.
 All photos are notes.
                       II.
 All notes are photos.
Ans: only conclusion I follows

Exp:

 

12. Statements: All flutes are instruments.
                             Some instruments are guitars.
Conclusions: I.
 No guitar is an instrument.
                       II.
 Some guitars are flutes.
Ans: neither conclusion I nor II follows
Exp:

13. Statements: All cities are countries.
                             Some trains are cities.
       Conclusions: I.
 No country is a town.
                            II.
 All countries are towns.
Ans: neither conclusion I nor II follows
Exp:

14. Statements: All stars are planets.
                             No star is a sun.
Conclusions: I.
 Some planets are suns.
                       II. 
No sun is a planet.
Ans: either conclusion I nor II follows

Exp:

15. Statements: No officer is a lier.
                             No lier is a woman.
Conclusions: I.
 No woman is an officer.
                       II.
 All women are officers.
Ans: either conclusion I or II follows

Exp:
Basic Diagram                                            Alternate Diagram

Directions (16 - 25):
          In each question below are given two statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements disregarding commonly known facts.
16.
 Statements: All gardens are parks.
                             Some hotels are gardens.
Conclusions: I.
 No park is a hotel.
                       II.
 Some parks are hotels.
                       III.
 No garden is a hotel.
                       IV.
 No hotel is a park.
Ans: Only conclusion II follows.
Exp: 

 

17. Statements: All breads are sweets.
                            No bread is a pizza.
Conclusions: I.
 No pizza is a sweet.
                       II.
 All pizzas are sweets.
                       III.
 All pizzas are breads.
                       IV.
 Some breads are pizzas.
Ans: Only either I or II follows
Exp:
Basic Diagram                                                  Alternate Diagram

18. Statements: No question is an answer.
                             All answers are puzzles.
Conclusions: I.
 some answers are questions.
                       II.
 Some puzzles are questions.
                       III.
 All questions are puzzles.
                       IV.
 All answers are questions.
     1) Only I follows                             2) Only II follows
     3) Only either II or III follows     4) Only II and IV follow          5) None follows
Ans: None follows
Exp: 

19. Statements: Some covers are papers.
                             Some bags are covers.
Conclusions: I.
 No bag is a paper.
                       II.
 some papers are covers.
                       III.
 All bags are papers.
                       IV.
 No paper is a cover.
Ans: 
Only II and either I or III follows.      
Exp:
       Basic Diagram                                       Alternate Diagram

 

20. Statements: No flower is a canal.
                             Some rivers are flowers.
Conclusions: I.
 No river is a canal.
                       II.
 No canal is a flower.
                       III.
 Some rivers are not canals.
                       IV.
 Some rivers are canals.
Ans: II and III and either I or IV follow.
Exp:
       Basic Diagram                                         Alternate Diagram

21. Statements: No mark is a patch.
                             No patch is a wall.
Conclusions: I.
 Some walls are marks.
                       II.
 No mark is a wall.
                       III.
 Some walls are patches.
                       IV.
 Some patches are marks.
Ans: Only either I or II follows
Exp:
       Basic Diagram                                         Alternate Diagra

22. Statements: Some magazines are novels.
                             All books are magazines.
Conclusions: I.
 Some books are not novels.
                       II.
 Some novels are magazines.
                       III.
 All magazines are novels.
                       IV.
 All books are novels.
Ans: Only II and either I or IV follow
Exp:
           Basic Diagram                                         Alternate Diagram

23. Statements: Only rockets are boats.
                             All rockets are bombs.
Conclusions: I.
 All boats are rockets.
                       II.
 No boat is a rocket.
                       III.
 Some boats are not rockets.
                       IV.
 Some bombs are boats.
Ans: Only I and IV follow
Exp:

24. Statements: All feelings are emotions.
                             Some sorrows are feelings.
Conclusions: I.
 No emotion is a sorrow.
                      II.
 No sorrow is an emotion.
                      III.
 No feeling is a sorrow.
                      IV.
 No sorrow is a feeling.
        1) Only I and II follow        2) Only III and IV follow
        3) Only I follows                  4) None follows                     5) None of these
Ans: None follows
Exp:

25. Statements: All lines are rows.
                            All curves are lines.
Conclusions: I.
 All curves are rows.
                       II.
 Some rows are curves.
                       III.
 Some lines are curves.
                       IV.
 All rows are curves.
Ans: Only I, II and III follow
Exp:

Posted Date : 01-10-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌