• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Synonyms

In the field of competitive examinations, learning vocabulary plays a key role in scoring maximum marks in the English section. At least 3-4 questions will be asked from the synonyms and antonyms topic in almost every examination including Banking (SBI, IBPS, RBI etc.) and Staff Selection Commission (SSC) examinations. Studying synonyms and antonyms can improve the vocabulary of the aspirants. Synonyms and antonyms are not only useful in understanding the meanings and opposites of the words but also useful in solving the ‘Reading Comprehension’ topic, which is a very important topic for both Staff Selection Commission and Banking examinations. Synonyms and antonyms are also useful in answering ‘Fill in the blanks’ and ‘Cloze tests’topics. So, in order to score maximum marks in the English section, every aspirant has to concentrate on the Synonyms and antonyms also. Mugging up the words may not be a smart option to remember the subject. Knowing the meanings and opposites of the words and using them for the formation of sentences is very useful in memorizing the synonyms and antonyms.
 

PRACTICE QUESTIONS

Directions (Qs.1-28): In each of the questions given below, a word is given in bold letters and five options were given. Choose the appropriate synonym from the options that suits the word given in bold letters.

1. Ludicrous (Adjective)

a) Absurd          b) Logical          c) Realistic            d) Serious         e) Rational

Explanation: Ludicrous means so foolish, unreasonable or amusing.

Ex: It’s so ludicrous that I have gone to hit the traffic constable on my scooter.

Ans: a
 

2. Fishy (Adjective)

a) Truthful      b) Suspicious      c) Aboveboard          d) Honest            e) Correct

Explanation: Fishy is a phrase used to express a doubt or suspicion about something.

Ex: There's something fishy going on here.

Ans: b
 

3. Knave (Noun)

a) Innocent           b) Saint            c) Rogue           d) Angel               e) Hero

Explanation: Knave means a dishonest or a good-for-nothing person.

Ex: A crafty knave needs no broker.

Ans: c
 

4. Covert (Adjective)

a) Obvious         b) Visible         c) Exposed          d) Secret           e) Known

Explanation: Covert means concealed or not openly acknowledged regarding something.

Ex: He glanced covertly at his watch.

Ans: d


5. Defile (Verb)

a) Honour            b) Praise            c) Purge            d) Clear              e) Corrupt

Explanation: Defile means to make something dirty or no longer pure.

Ex: The homes of the victims of the earth quake have been defiled completely.

Ans: e
 

6. Pragmatic (Adjective)

a) Realistic       b) impractical       c) Fanciful            d) Irrational         e) theoretical

Explanation: Pragmatic means solving problems in a practical and sensible way rather than by having fixed ideas.

Ex: They are pragmatic about the spending cuts to save money.

Ans: a
 

7. Adversary (Noun)

a) Hospitable            b) Opposition           c) Sympathetic         d) Friendly            e) Empathetic

Explanation: Adversary means one's opponent in a contest, conflict or dispute.

Ex: The British considered Bhagat Singh as a worthy adversary and killed him.

Ans: b
 

8. Afflict (Verb)

a) Comfort         b) Reprieve         c) Agonize           d) Assist           e) Soothe

Explanation: Afflict means to affect somebody/ something in an unpleasant or harmful way.

Ex: She is badly afflicted with a heart problem.

Ans: c
 

9. Cynicism (Noun)

a) Optimism            b) Ecstasy                c) Hopefulness         d) Despair         e) Bliss

Explanation: Cynicism refers to a belief that something good will not happen or that something is not important.

Ex: The response from the minister regarding jobs was a weary cynicism.

Ans: d
 

10. Hefty (Adjective)
a) Puny       b) Fragile       c) Petite        d) Slight       e) Massive
Explanation: Hefty means big, heavy or large.
Ex: He sold his shares and made a hefty profit.
Ans: e

 

11. Righteous (Adjective)
a) Virtuous       b) Corrupt       c) Atrocious         d) Vicious       e) Nefarious
Explanation: Righteous means morally right or good.
Ex: He considered himself as holy and righteous person.
Ans: a

 

12. Expedient (Adjective)
a) Inadvisable            b) Convenient            c) Imprudent           d) Tactless          e) Brash
Explanation: Expedient is an adjective refersto an action that has done for a particular purpose, but it may not always fair.
Ex: The government has decided that a cut in interest rates would be politically expedient.
Ans: b

 

13. Disparate (Adjective)
a) Analogous             b) Akin             c) Distinct           d) Identical             e) Homogeneous
Explanation: Disparate refers to people or things that are very different from each other.
Ex: All my room-mates are a disparate group of individuals.
Ans: c

 

14. Moratorium (Noun)
a) Renewal             b) Resuscitation           c) Resumption            d) Suspension         e) Continuation
Explanation: Moratorium a temporary stoppage of an activity, especially by official agreement.
Ex: The government has called for a moratorium on bank loans due to Covid-19 pandemic.
Ans: d

 

15. Thrive (Verb)
a) Fail           b) Collapse           c) Struggle           d) Flounder             e) Flourish
Explanation: Thrive means to become and continue to be successful at anything.
Ex: New businesses thrive in Ameerpet area.
Ans: e

 

16. Subversive (Noun)
a) Provocative            b) Conservative          c) Moderate        d) Conventional         e) Orthodox
Explanation: Subversive is a trying to destroy or damage a government or political system by attacking it secretly or indirectly.
Ex: He was a very well-known political subversive in my hometown.
Ans: a


17. Captivate (Verb)
a) Disgust            b) Allure            c) Offend            d) Annoy             e) Repel
Explanation: Captivate means to keep somebody’s attention by being interesting or attractive.
Ex: The children were captivated by the ghost stories.
Ans: b

 

18. Buttress (Verb)
a) Weaken        b) Prostrate        c) Support         d) devitalize          e) Cripple
Explanation: Buttress is a structure made of stone or brick that supports a wall.
Ex: It was necessary to strengthen the building with large external buttresses.
Ans: c

 

19. Detention (Noun)
a) Relinquishment             b) Discharge         c) Freedom         d) Custody         e) Liberation
Explanation: Detention is the state of being kept in a place, especially a prison, and prevented from leaving.
Ex: They were sentenced to one year detention in a bank robbery case.
Ans: d

 

20. Pertinent (Adjective)
a) Frivolous         b) Negligible         c) Inappropriate            d) Inapt            e) Relevant
Explanation: Pertinent refers appropriate to a particular situation.
Ex: "Please keep your comments pertinent to the topic under discussion", Ronaldo said.
Ans: e

 

21. Defiance (Noun)
a) Disobedience            b) Submission           c) Compliance           d) Acceptance          e) Approval
Explanation: Defiance is the act of openly refusing to obey somebody or something.
Ex: North Korea resumed nuclear testing in defiance of an international ban.
Ans: a

 

22. Dissemination (Noun)
a) Suppression         b) Propagation            c) constraint             d) Inhibition              e) Refrainment
Explanation: Dissemination is the act of spreading information or knowledge so that it reaches many people.
Ex: The internet's role in the dissemination of knowledge is very huge.
Ans: b

 

23. Jeopardize (Verb)
a) Safeguard         b) Protect         c) Threaten        d) Preserve         e) Shield
Explanation: Jeopardize means to threaten something or somebody to harm or destroy.
Ex: This scandal could seriously jeopardize his chances of being re-elected as prime minister.
Ans: c

 

24. Lucrative (Adjective)
a) Abortive          b) Bootless          c) Futile          d) Profitable        e) Barren
Explanation: Lucrative means making huge profits.
Ex: If my plan was worked out, I would have made my company lucrative.
Ans: d

 

25. Tranquillity (Noun)
a) Turmoil       b) Pandemonium             c) Bustle         d) Commotion         e) Peace
Explanation: Tranquillity is the state of being quiet or peaceful.
Ex: I found tranquillity in the Birla temple.
Ans: e

 

26. Inevitable (Adjective)
a) Unavoidable       b) Dubious       c) Shaky          d) Uncertain           e) Improbable
Explanation: Inevitable is an adjective to express something that you cannot avoid or prevent.
Ex: It was inevitable that there would be job losses due to the Covid-19 pandemic.
Ans: a

 

27. Abrogate (Verb)
a) Institute           b) Abolish           c) Enact            d) Validate         e) Endorse
Explanation: Abrogate something means to officially end a law or an agreement.
Ex: The law has been abrogated because of the agitations.
Ans: b

 

28. Insular (Adjective)
a) Tolerant            b) Receptive         c) Narrow-minded         d) Liberal       e) Catholic
Explanation: Insular is an adjective used to express narrow-minded ideology of people, government etc.
Ex: The government often accused of being insular.
Ans: c

 

Model Questions

Directions (Qs. 1 - 23): Out of the four alternatives choose the one which best expresses the given word:

 

1. Apparent
A) Obvious               B) Cruel                 C) Stubborn            D) Bold

 

2. Adage
A) Minim B) Maxim C) Zealous D) Crook

 

3. Adroit
A) Grudge              B) Lament              C) Adept           D) Bruise

 

4. Abstemious
A) Dubious            B) Fastidious
C) Conquer            D) Sober

 

5. Behest
A) Mandate            B) Blemish
C) Hasty                 D) Harmonious

 

6. Bedizen
A) Freeze             B) Gaudy                C) Grim             D) Nascent

 

7. Blench
A) Fringe              B) Bendy              C) Shudder             D) Gaudy

 

8. Bode
A) Bliss              B) Furious            C) Ascent              D) Herald

 

9. Boggle
A) Marvel               B) Jib                C) Caravan              D) Crier

 

10. Enumeration
A) Perplex             B) Inventory
C) Drowned           D) Plunge

 

11. Levigate
A) Malicious            B) Critical
C) Pulverize             D) Ferocious

 

12. Collusion
A) Innocence            B) Refusal
C) Myth                    D) Confederacy

 

13. Collate
A) Accumulate            B) Isolate
C) Truant                    D) Disintegrate

 

14. Coordinate
A) Unequal           B) Harmonize
C) Placid               D) Refusal

 

15. Chicanery
A) Vehement            B) Covalent
C) Sophistry             D) Lethargy

 

16. Cipher
A) Metagraph             B) Nascent
C) Injury                     D) Cryptograph

 

17. Cower
A) Crouch               B) Moron                C) Glamour             D) Bevy

 

18. Coy
A) Brave               B) Teetotaller
C) Skittish              D) Coxcomb

 

19. Dapper
A) Wail B) Covet C) Crouch D) Spruce

 

20. Deaden
A) Numb               B) Crook              C) Dare               D) Danger

 

21. Debar
A) Mitigate             B) Disqualify
C) Swollen             D) Ascent

 

22. Errand
A) Esteem            B) Error            C) Expedition            D) Eruption

 

23. Erring
A) Creating              B) Missing
C) Calling                D) Offending

 

Key

1-A    2-B    3-C    4-D    5-A    6-B    7-C    8-D    9-A    10-B    11-C     12-D    13-A    14-B    15-C     16-D     17-A     18-C     19-D     20-A      21-B       22-C      23-D

 

Explanations

 

1. Apparent: clearly visible or understood; obvious. Obvious: clear

 

2. Adage: A proverb or short statement expressing a general truth. Maxim: A brief statement of a general truth, principle. 

 

3. Adroit: clever or skilful. Adept: very skilled or proficient at something.

 

4. Abstemious: indulging only very moderately in something, especially food and drink. Sober: not affected by alcohol; not drunk.

 

5. Behest: a person's orders or command. Mandate: an official order or commission to do something.

 

6. Bedizen: dress up brightly or decorate gaudily. Gaudy: extravagantly bright or showy.

 

7. Blench: make a sudden flinching movement out of fear or pain. Shudder: tremble convulsively, typically as a result of fear or revulsion.

 

8. Bode: be a portent of a particular outcome. Herald: Indicator or portent.

 

9. Boggle: be astonished or baffled . Marvel: wonder.

 

10. Enumeration: the action of mentioning a number of things one by one. Inventory: a complete list of items one by one.

 

11. Levigate: reduce (a substance) to a fine powder or smooth paste. Pulverize: reduce to fine particles.

 

12. Collusion: secret or illegal cooperation. Confederacy: a league or alliance, especially of confederate states.

 

13. Collate: collect and combine. Accumulate: gather together.

 

14. Coordinate: correlate Harmonize: synchronize

 

15. Chicanery: the use of deception. Sophistry: the use of clever but false arguments.

 

16. Cipher: code Cryptograph: coded message

 

17. Cower: shrink Crouch: flinch

 

18. Coy: making a pretense of shyness Skittish: shy

 

19. Dapper: neat and trim in dress and appearance Spruce: neat in dress and appearance.

 

20. Deaden: make (someone) insensitive to something. Numb: cause a sensation to be felt less intensely; deaden.

 

21. Debar: exclude or prohibit Disqualify: eliminated.

 

22. Errand: a short journey undertaken in order to deliver or collect something Expedition: a journey undertaken by a group of people with a particular purpose.

 

23. Erring: having done wrong Offending : causing problems by doing wrong or displeasing.

Posted Date : 30-04-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌