• facebook
  • whatsapp
  • telegram

WORD FORMATION

Word formation is a process of forming words from the given main word. And all the words which are formed from the main word should be meaningful.

 

Model Questions

Directions (Qs. 1-32): From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

 

1. SWORDSMANSHIP
A) SWORD            B) MAN           C) SHIP            D) WORSE

 

2. ENTREPRENEUR  
A) CARPET             B) ENTER             C) PEN            D) RENT

 

3. ABONDMENT
A) MEN            B) TONGUE            C) BOND              D) TON

 

4. BACKSLAPPED
A) BACK              B) SLAP             C) LUCK          D) LAP

 

5. DAYDREAMERS
A) DAY           B) REAL            C) DREAM          D) RAY

 

6. EARTHMOVING
A) EAR              B) EARTH              C) MOLE           D) MOVE

 

7. FABRICATIVE
A) BRAVE              B) CARB              C) FIVE             D) TIMBER

 

8. GAMETOPHORE
A) PHONE            B) GAME           C) MOTOR      D) HARM

 

9. JEOPARDISED
A) SIDE           B) ARISE           C) DOSE          D) OPEN

 

10. KERATECTOMY
A) KERATIN           B) RATE         C) TREK            D) MORE

 

11. LACTOMETERS
A) LANE            B) LACTO           C) METER          D) SOME

 

12. MACROGRAPHS
A) MACRO         B) GRAPH
C) SHARP           D) GRACE

 

13. NARCODOLLAR
A) DOLLAR         B) ANIMAL
C) DOLL              D) ROLL

 

14. OBFUSCATION
A) BUS        B) CAST           C) OBTUSE            D) CATION

 

15. QUADRUMANES
A) SAME          B) DRUM           C) MANTLE         D) URAD

 

16. SAILBOATERS
A) SAIL          B) BOAT           C) TOIL       D) TORN

 

17. SAGACIOUS
A) GRACE             B) GAS            C) ASS             D) GUASS

 

18. VAGABONDISM
A) BOND          B) BAND
C) ABOVE             D) BIN

    

19. WAISTCOATED
A) WAIST         B) COAT             C) WASTE               D) WORST

 

20. ACCOUTREMENTS
A) ACCOUNT             B) COURT
C) TREATMENT         D) COUNT

 

21. VACUOLATION
A) COT           B) CURLS             C) NAIL             D) LION

 

22. SACRIFICIAL
A) SCARF          B) FAR         C) SOURCE           D) RAIL

 

23. BACHELORETTES
A) CLEAR         B) REST         C) CHISEL            D) LOSE

 

24. CAESAROPAPISM
A) PROPER            B) CEASE           C) ROSE         D) SAME

 

25. ECTODERMAL
A) DORM         B) MALE          C) DETER         D) DECK

 

26. COMMONSENSICAL
A) SENSE           B) ALONE
C) LOAN             D) COMMON

 

27. PULCHRITUDINOUS
A) RITUAL         B) CHRIST
C) SOUP            D) STUDIO

 

28. PERSPICACIOUS
A) SPACIOUS            B) SPACE
C) PURSE            D) SPIKE

 

29. TRANSCENDENT
A) ASCENT         B) TENT
C) DECENT            D) TRANSACT

 

30. FLABBERGASTING
A) GIST                B) RING
C) RUBBER         D) FINGER

 

31. BESOTTEDNESS
A) NEST          B) DESERT
C) BEST          D) DETEST

 

32. PREDILECTION
A) DIALECT       B) ELECT
C) PERIL           D) DENT

 

Directions (Qs.33-41): From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

 

33. CACKLEBERRY
A) CAKE            B) COCK           C) CUB          D) BERN

 

34. HACKLEBACKS
A) ANKLE            B) HACK          C) BAR           D) SNACK

 

35. ICEBOATINGS
A) BLOAT         B) EBONY          C) ICE          D) ISLE

 

36. PALATOGRAMS
A) LOVE         B) GROW          C) PHOTO          D) GRAM

 

37. RADARSCOPES
A) RADAR                   B) SCARF         C) FAST         D) PEST

 

38. RADIOCARBON
A) RACE             B) RADIO
C) CREATE          D) BROWN

 

39. TABERNACLES
A) ANKLE           B) TABLE
C) RADAR         D) CLENCH

 

40. ULTRACASUAL
A) CASUAL           B) RENT       C) SUN        D) NURSE

 

41. WASTEBASKET
A) WASTE           B) STERN           C) TOAST        D) BUS

 

KEY  

1-D    2-A    3-B    4-C    5-B    6-C    7-D    8-A    9-D    10-A    11-A    12-D    13-B    14-C    15-C   16-D    17-A    18-C    19-D    20-C    21-B    22-C    23-C    24-B    25-D    26-A    27-A    28-D    29-D    30-C   31-B    32-A   33-A    34-B    35-C    36-D    37-A    38-B    39-B    40-A    41-A

 

Explanations

 

1. There is no ‘E’ letter in the given word. Therefore, WORSE cannot be formed. SWORD, MAN, SHIP are formed.

 

2. There is no ‘C’ in the given word. Therefore, CARPET cannot be formed from the given word ENTREPRENEUR. Only ENTER, PEN, RENT are formed.

 

3. There are no ‘G’ and ‘U’ letters in the given word. Therefore, TONGUE cannot be formed. Only MEN, TON, BOND are formed.

 

4. There is no ‘U’ in the given word. Therefore, LUCK cannot be formed. Only BACK, SLAP, LAP are formed.

 

5. There is no ‘L’ letter in the given word. Therefore, REAL cannot be formed. Only DAY, DREAM, RAY are formed.

 

6. There is no ‘L’ letter in the given word. Therefore, MOLE cannot be formed. Only EAR, EARTH, MOVE are formed.

 

7. There is no ‘M’ in the given word. Therefore, TIMBER cannot be formed. BRAVE, CARB, FIVE only are formed.

 

8. There is no ‘N’ is the given word. Therefore, PHONE cannot be formed. Only GAME, MOTOR, HARM are formed.

 

9. There is no ‘N’ in the given word. Therefore OPEN cannot be formed. Only SIDE, ARISE, DOSE are formed.

 

10. There are no ‘I’, ‘N’ in the given word. Therefore, RATE, TREK, MORE are only formed.

 

11. There is no ‘N’ in the given word. So, LANE cannot be formed only LACTO, METER, SOME are formed.

 

12. There is no ‘E’ in the given word. Therefore GRACE cannot be formed. Only MARCO, GRAPH, SHARP can be formed.

 

13. There are no ‘I’, ‘M’ letters in the given word. Therefore, ANIMAL cannot be formed. Only DOLLOR, DOLL, ROLL can be formed.

 

14. There is no ‘E’ letter in the given word. Therefore, OBTUSE cannot be formed. Only BUS, CAST, CATION can be formed.

 

15. There are no ‘T’, ‘L’ letters in the given word. Therefore, only SAME, DRUM, URAD are formed.

 

16. TORN cannot be formed as the letter ‘N’ is missing in the given word. SAIL, BOAT, TOIL are formed.

 

17. GRACE cannot be formed as the letter ‘R’ is not given in the word. Only GAS, ASS, GUASS are formed.

 

18. ABOVE cannot be formed as the letter ‘E’ is missing. Remaining words BOND, BAND, BIN are formed.

 

19. WORST cannot be formed as the letter ‘R’ is not in the word. Remaining words WAIST, COAT, WASTE are formed.

 

20. Since, there are only two ‘T’s in the given word. Therefore the word ‘TREATMENT’ cannot be formed.

 

21. CURLS cannot be formed as ‘R’, ‘S’ are missing in the given word.

 

22. SOURCE cannot be formed as ‘U’, ‘E’, ‘O’ are missing in the given word. Remaining words SCARF, FAR, RAIL are formed.

 

23. Since, there is no ‘I’ in the given word. Therefore the word ‘CHISEL’ cannot be formed.

 

24. Since, there is only one ‘E’ in the given word. Therefore the word ‘CEASE’ cannot be formed.

 

25. Since, there is no ‘K’ in the given word. Therefore the word ‘DECK’ cannot be formed.

 

26. Since, there is only one ‘E’ in the given word. Therefore the word ‘SENSE’ cannot be formed.

 

27. Since, there is no ‘A’ in the given word. Therefore the word ‘RITUAL’ cannot be formed.

 

28. Since, there is no ‘K’ in the given word. Therefore the word ‘SPIKE’ cannot be formed.

 

29. Since, there is only one ‘A’ in the given word. Therefore the word ‘TRANSACT’ cannot be formed.

 

30. Since, there is no ‘U’ in the given word. Therefore the word ‘RUBBER’ cannot be formed.

 

31. Since, there is no ‘R’ in the given word. Therefore the word ‘DESERT’ cannot be formed.

 

32. Since, there is no ‘A’ in the given word. Therefore the word ‘DIALECT’ cannot be formed.

 

33. Only CAKE can be formed from the given word. Remaining words cannot be formed as there are no ‘O’, ‘U’, ‘N’ letters in the word.

 

34. Only HACK can be formed from the given word. There are no ‘N’, ‘R’ letters in the given word.

 

35. Only ICE can be formed from the given word. There are no ‘L’, ‘Y’ letters in the given word.

 

36. There are no ‘V’, ‘E’, ‘W’, ‘H’ in the given word. Therefore, only GRAM can be formed.

 

37. Only RADAR can be formed from the given word. Remaining words cannot be formed as ‘F’, ‘T’ letters are not there.

 

38. Only RADIO can be formed from the given word, letters ‘E’, ‘T’, ‘W’ are missing in the word. So, RACE, CREATE, BROWN cannot be formed.

 

39. Only TABLE can be formed. The letters ‘K’, ‘D’, ‘H’ are missing. So, ANKLE, RADAR, CLENCH cannot be formed.

 

40. Only CASUAL can be formed. As the letters ‘E’, ‘N’ are missing RENT, SUN, NURSE cannot be formed.

 

41. WASTE can be formed letters ‘R’, ‘O’, ‘U’ are not there in the given word. So, STERN, TOAST, BUS cannot be formed.

 

Posted Date : 06-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌