• facebook
  • whatsapp
  • telegram

WORD FORMATION

Directions (Qs. 1 - 20): From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

 

1. ABALIENATED

A) BLUNT    B) ABLE    C) LINE     D) LINEATE

Explanation: The word BLUNT cannot be formed because there is no ‘U’ in the given word.

Ans: A

 

2. ACROCERIDAE

A) RIDER     B) ARISE     C) AREA     D) DECOR

Explanation: The word ARISE cannot be formed because there is no ‘S’ in the given word.

Ans: B

 

3. BACTERIOPHAGE

A) BACTERIA     B) REACT     C) PHASE    D) RIOT

Explanation: The word PHASE cannot be formed because there is no ‘S’ in the given word.

Ans: C

 

4. BALLISTOSPORE

A) SPIRAL       B) TOIL       C) BEAST      D) RESISTOR

Explanation: The word RESISTOR cannot be formed because there is only one ‘R’ in the given word.

Ans: D

 

5. BALNEOTHERAPY

A) BALANCE     B) OTHER    C) HERBAL   D) BOTHER

Explanation: The word BALANCE cannot be formed because there is no ‘C’ in the given word.

Ans: A

 

6. CAESAROPAPISM 

A) CASE    B) RACER      C) PRISM      D) MORSE

Explanation: The word RACER cannot be formed because there is only one ‘R’ in the given word.

Ans: B

 

7. CALISTHENICS

A) CHASTE      B) SILICA      C) HELICAL      D) LISTEN

Explanation: The word HELICAL cannot be formed because there is only one ‘L’ in the given word.

Ans: C

 

8. DEAROMATIZING

A) AROMA    B) MERIT    C) GARDEN    D) MORBID

Explanation: The word MORBID cannot be formed because there is no ‘B’ in the given word.

Ans: D

 

9. ECCLESIOLATRY

A) ECSTASY      B) ISOLATE     C) TRACE      D) RELATE

Explanation: The word ECSTASY cannot be formed because there is only one ‘S’ in the given word.

Ans: A

 

10. FACTIONALISM

A) ANIMALIST      B) FASCINATION     C) FICTIONAL     D) ACTION

Explanation: The word FASCINATION cannot be formed because there is only one ‘N’ in the given word.

Ans: B

 

11. FORTUITOUSNESS

A) FITNESS     B) FIRSTNOTE     C) FORTITUDE     D) OUTFITS

Explanation: The word FORTITUDE cannot be formed because there is no ‘D’ in the given word.

Ans: C

 

12. GALVANOSCOPIC

A) OCCASIONAL      B) VOLCANIC      C) COOLING      D) SCOPE

Explanation: The word SCOPE cannot be formed because there is no ‘E’ in the given word.

Ans: D

 

13. HAPHAZARDNESS

A) PHASAL      B) HANDPASS      C) HARASSED      D) HARDNESS

Explanation: The word PHASAL cannot be formed because there is no ‘L’ in the given word.

Ans: A

 

14. HAGIOGRAPHERS

A) AEROGRAPH      B) SHEPHERD      C) ISOGRAPH      D) GARAGE

Explanation: The word SHEPHERD cannot be formed because there is no ‘D’ in the given word. And also, there is only one ‘E’.

Ans: B

 

15. IATROCHEMISTRY

A) CHEMIST      B) ASTROMETRY      C) MYSTERY      D) ERRATICISM

Explanation: The word MYSTERY cannot be formed because there is only one ‘E’ in the given word.

Ans: C

 

16. ANTIRECESSION

A) CONTAINERS      B) CONSENT      C) ENTIRE      D) INSPECTION

Explanation: The word INSPECTION cannot be formed because there is no ‘P’ in the given word.

Ans: D

 

18. LABILIZATIONS

A) LABEL      B) ZILLION      C) ABSTAIN      D) BALLANT

Explanation: The word LABEL cannot be formed because there is no ‘E’ in the given word.

Ans: A

 

19. MACHINABILITY

A) AMIABILITY      B) MACHINE      C) AMICABLY      D) CALAMITY

Explanation: The word MACHINE cannot be formed because there is no ‘E’ in the given word.

Ans: B

 

20. NANOPLANKTONS

A) NONSTOP      B) PLANT      C) PROTON      D) POSTAL

Explanation: The word PROTON cannot be formed because there is no ‘R’ in the given word.

Ans: C

 

Directions (Qs. 21 - 30): From the given alternatives, select the word which can be formed using the letters of the given word.

21. NATIONALISTIC

A) IONIZE      B) RATION      C) ELASTIC      D) SILICON

Explanation: The words IONIZE, RATION, ELASTIC cannot be formed because there are no ‘Z’, ‘R’, ‘E’, in the given word.

Ans: D

 

22. NARCOANALYSIS

A) CANAL      B) NARCOTIC      C) LINEAR      D) CROWN

Explanation: The words NARCOTIC, LINEAR, CROWN cannot be formed because there are no ‘W’, ‘T’, ‘E’, in the given word.

Ans: A

 

23. OBJECTIVISTIC

A) SECRET      B) BIOTICS      C) REJECT      D) VISITOR

Explanation: The words SECRET, REJECT, VISITOR cannot be formed because there is no ‘R’, in the given word.

Ans: B

 

24. PACIFICATIONS

A) PACIFY      B) FASCINATE      C) PACIFICIST      D) RELATION

Explanation: The words PACIFY, FASCINATE, RELATION cannot be formed because there are no ‘Y’, ‘E’ in the given word.

Ans: C

 

25. QUADRAGESIMAL

A) QUADRATIC      B) RENTAL      C) DRAMATIC      D) DIAGRAMS

Explanation: The words QUADRATIC, RENTAL, DRAMATIC cannot be formed because there are no ‘C’, ‘T’ in the given word.

Ans: D

 

26. JAPONAISERIE

A) PRAISE      B) SERIES      C) IRONED      D) PRICE

Explanation: The words SERIES, IRONED, PRICE cannot be formed because there are no ‘C’, ‘D’ and only one 'S' is in the given word.

Ans: A

 

27. KALEIDOSCOPIC

A) SPORE      B) SPOKE      C) DANCE      D) DAILY

Explanation: The words SPORE, DANCE, DAILY cannot be formed because there are no ‘R’, ‘N’, 'Y' in the given word.

Ans: B

 

28. POSSESSION

A) POST      B) PROCESS      C) SESSION      D) SCOPE

Explanation: The words POST, PROCESS, SCOPE cannot be formed because there are no ‘T’, ‘R’, 'C' in the given word.

Ans: C

 

29. ENTHUSIASTIC

A) ENTER      B) HARSH      C) STUCK      D) AUTHENTIC

Explanation: The words ENTER, HARSH, STUCK cannot be formed because there are no ‘K’, ‘R’ in the given word.

Ans: D

 

30. MAGNIFICATION

A) FAINT      B) FINGER      C) NOISE      D) GAME      

Explanation: The words FINGER, NOISE, GAME cannot be formed because there are no ‘E’, ‘R’, 'S' in the given word.

Ans: A

 

31. INQUISITIVENESS

A) INVERT      B) QUININE      C) INVITED      D) QUINTAL

Explanation: The words INVERT, INVITED, QUINTAL cannot be formed because there are no ‘A’, ‘R’, 'L' ,'D' in the given word.

Ans: B

Posted Date : 27-09-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌