• facebook
  • whatsapp
  • telegram

MENSURATION 2D

Perimeter: Path that surrounds a shape.
Perimeter is the sum of length of all external boundary.
Area: Region occupied by external boundary.

1. What is the area of a triangular field of dimensions 6 m, 8 m, 10 m?
A) 48 m2        B) 24 m2       C) 35 m2       D) 49 m2

ANS: 24 m2 

2. The area of the rectangle is 27000 m2. The ratio of the sides is 6 : 5, the perimeter of same  rectangle is...
A) 660 m       B) 440 m       C) 250 m       D) 360 m

ANS: 

3. If the diagonal of a square is 14 cm. What is the area of the square (in cm2)?
A) 45       B) 29       C) 106       D) 98

ANS:  45      

4. In an error of 30% excess is made in calculating the side of a square, the % error in its area is.....
A) 26%       B) 75%       C) 60%       D) 69%

ANS:  69%

5. The diagonals of the rhombus are 10 cm and 24 cm. Its perimeter is...
A) 79 cm       B) 85 cm       C) 52 cm       D) 36 cm

ANS: 52 cm

6. What is the radius of a circular field of area 18,634 m2?
A) 77 m       B) 66 m       C) 154 m       D) 70 m

ANS:  77 m

7. The perimeter of a rectangular field of length 135 m and breadth 45 m is....
A) 460 m       B) 360 m       C) 270 m       D) 540 m

ANS: 360 m

8. If the radius of a circle is increased by 9%, then the area is increased by....
A) 18.81%       B) 26.63%       C) 72.27%       D) 54.45%

ANS:  18.81%

9. The length of a diagonal (in cm) of a rectangle of length 13 cm and breadth 7 cm is....

ANS: 


10. The area of an equilateral triangle is  sq.cm. Find the height of the triangle.

ANS:  


11. The diagonal of square A whose perimeter is  92 is equal to the side of square B. What is the area of square B?
A) 1120       B) 2064       C) 1058       D) 1528

ANS:  1058

12. What is the area of trapezium with parallel  sides having the lengths 8 and 10, the perpendicular distance between them is 12?
A) 108 sq.units       B) 264 sq.units       C) 240 sq.units       D) 324 sq.units

ANS: 108 sq.units

13. If the diagonals of a Rhombus are in the ratio 2 : 5 and its area is 2000 cm2, what is the length of the longer diagonal?
A) 135 cm       B) 240 cm       C) 120 cm       D) 100 cm

ANS: 100 cm

14. The perimeter of a square is 264 cm. Find its area.
A) 2025 cm2       B) 4356 cm2     C) 8791 cm2       D) 2116 cm2

ANS: 4356 cm2 

15. The difference between the perimeter and side of a square is 20 cm. The area of square is.....

ANS: 

16. The length of rectangular field is increased by 12% and breadth is decreased by 12%. What is the percentage increase or decrease in its area?
A) 1.44% increase       B) 1.44% decrease      C) No change      D) 2.88% decrease

ANS: 1.44% decrease

17. The perimeter of a circle and an equilateral triangle are equal. If the area of circle is  196, the area of an equilateral triangle is... 

ANS: 

18. In a triangle xyz, xy = 26 cm, yz = 24 cm and ∠z = 90o, then the area of ∆xyz is....
A) 120 cm2       B) 230 cm2       C) 60 cm2       D) 240 cm2

ANS: 120 cm2 

Explanations

1. Area of Right angled triangle 

2. Let length and breadth of rectangle be 6x and 5x respectively.
So, Area = length × breadth
27000 = 6x × 5x
30x2 = 27000
x2 = 900 ⇒ x = 30
Perimeter = 2 (l + b) = 2 (6x + 5x)
= 2 (11x) = 22x
= 22 × 30 m = 660 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted Date : 03-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌