• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Matrix

1. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘G’ can be represented by 00, 12 etc., and ‘T’ can be represented by 57, 66 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘PRICE’.

a) 55, 58, 57, 14, 34          b) 68, 75, 88, 04, 10           
c) 85, 89, 88, 20, 02          d) 97, 96, 99, 32, 01
Sol: ‘P’ can be represented as 55, 68, 78, 85, 97 ‘R’ can be represented as 58, 69, 75, 87, 96 ‘I’ can be represented as 56, 67, 79, 88, 99 ‘C’ can be represented as 04, 14, 20, 32, 44 ‘E’ can be represented as 02, 10, 22, 34, 43 Hence, option (b) is correct.
 Ans: b

 

2. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘E’ can be represented by ‘02’, ‘21’ etc., and ‘S’ can be represented by ‘58’, ‘87 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SPEED’.

a) 58, 56, 02, 12, 03              b) 87, 68, 21, 22, 23           
c) 95, 78, 02, 21, 31              d) 77, 96, 44, 30, 41
Sol: ‘S’ can be represented as 58, 67, 76, 87, 95 ‘P’ can be represented as 56, 68, 75, 89, 96 ‘E’ can be represented as 02, 12, 21, 30, 44 ‘E’ can be represented as 02, 12, 21, 30, 44 ‘D’ can be represented as 03, 10, 23, 31, 42 Hence, option (a) is correct. 
Ans: a


3. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘C’ can be represented by ‘01, ‘12’ etc., and ‘R’ can be represented by ‘58’, ‘69’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CRATE’.

a) 44, 95, 13, 87, 32         b) 30, 88, 14, 68, 02         
c) 24, 58, 33, 75, 42         d) 01, 57, 13, 56, 20
Sol: ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 30, 44 ‘R’ can be represented as 58, 69, 77, 88, 95 ‘A’ can be represented as 00, 13, 22, 33, 41 ‘T’ can be represented as 56, 68, 75, 87, 96 ‘E’ can be represented as 03, 14, 20, 31, 42 Hence, option (c) is correct.
Ans: c

4. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘T’ can be represented by ‘01’, ‘10’ etc., and ‘E’ can be represented by ‘56’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CRUSH’.

a) 78, 34, 13, 33, 69           b) 85, 12, 41, 02, 69           
c) 99, 00, 03, 21, 44           d) 66, 35, 02, 03, 75
Sol: ‘C’ can be represented as 57, 66, 78, 85, 99 ‘R’ can be represented as 00, 12, 23, 34, 41 ‘U’ can be represented as 03, 13, 24, 30, 42 ‘S’ can be represented as 02, 14, 20, 33, 44 ‘H’ can be represented as 58, 69, 75, 88, 96 Hence, option (a) is correct.
Ans: a

 

5. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘H’ can be represented as ‘01’, ‘10’ etc., and ‘P’ can be represented as ‘56’, ‘67’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GRISH’.

a) 43, 56, 13, 58, 01          b) 34, 57, 23, 76, 33           
c) 12, 75, 42, 75, 44          d) 20, 69, 31, 65, 01
Sol: ‘G’ can be represented as 02, 12, 20, 34, 43 ‘R’ can be represented as 57, 69, 75, 86, 99 ‘I’ can be represented as 04, 13, 24, 31, 42 ‘S’ can be represented as 58, 65, 76, 89, 97 ‘H’ can be represented as 01, 10, 22, 33, 44 Hence, option (d) is correct.

 

6. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘R’ can be represented as ‘02’, ‘11’ etc. and ‘B’ can be represented as ‘57’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SCARE’.

a) 20, 66, 76, 24, 87           b) 14, 79, 69, 30, 66         
c) 32, 85, 69, 10, 37           d) 41, 77, 99, 11, 65
Sol: ‘S’ can be represented as 03, 14, 20, 32, 41 ‘C’ can be represented as 56, 67, 79, 85, 98 ‘A’ can be represented as 55, 69, 76, 87, 99 ‘R’ can be represented as 02, 11, 24, 30, 43 ‘E’ can be represented as 58, 66, 77, 88, 95 Hence, option (b) is correct. 
Ans: b

 

7. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘A’ can represented as ‘00’, ‘11’ etc. and ‘P’ can be represented as ‘57’, ‘68’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SOCCER’. 

a) 87, 55, 01, 13, 31, 94         b) 66, 77, 03, 33, 77, 65           
c) 79, 69, 33, 01, 10, 78         d) 57, 99, 40, 01, 11, 58
Sol: ‘S’ can be represented as 58, 66, 79, 87, 95 ‘O’ can be represented as 55, 69, 77, 88, 99 ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 33, 40 ‘C’ can be represented as 01, 12, 24, 33, 40 ‘E’ can be represented as 03, 10, 21, 32, 44 ‘R’ can be represented as 59, 65, 78, 86, 97 Hence, option (c) is correct.
Ans: c

 

8. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g. ‘K’ can be represented as ‘00’, ‘13’ etc. and ‘A’ can be represented as ‘56’, ‘67’ etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘COLD’. 

a) 96, 03, 01, 68            b) 88, 24, 14, 86         
c) 57, 10, 33, 54            d) 75, 24, 14, 99
Sol: ‘C’ can be represented as 57, 69, 75, 88, 96
‘O’ can be represented as 03, 11, 24, 30, 42
‘L’ can be represented as 02, 14, 20, 33, 41
‘D’ can be represented as 55, 68, 76, 87, 99
Hence, option (d) is correct.
Ans: d

Posted Date : 05-05-2021

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌