• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ANALOGY & CLASSIFICATION

EXERCISE

1. ‘Day’ is related to ‘Night’ in the same way ‘White’ is related to ?
     (1) Black      (2) Colour      (3) Ray      (4) Red      (5) None of these
Ans: 1(Black)
Explanation: Day is antonym of Night. Similarly, Black is antonym of White.

 

2. ‘Mango’ is related to ‘Fruit’ in the same way as ‘Potato’ is related to - ?
     (1) Fruit      (2) Stem      (3) Flower      (4) Root      (5) None of these
Ans: 2(Stem)
Explanation: Mango is a fruit. Similarly, potato is a modified stem.  

 

3. ‘School’ is related to ‘Education’ in the same way as ‘Hospital’ is related to - ?
     (1) Treatment      (2) patient      (3) Doctor      (4) Nurse      (5) None of these
Ans: 1(Treatment)
Explanation: Education is provided in school. Similarly, treatment is given in hospital.

 

4. ‘26’ is related to ‘5’ in the same way as ‘65’ is related to …..
     (1) 7      (2) 9      (3) 8      (4) 6      (5) None of these
Ans:  3(8)
Explanation: 26 is one more than the square of 5.
               26 = (5)2 + 1
     Similarly, 65 = (8)2 + 1

 

5. ‘Cub’ is related to ‘Tiger’ in the same way as ‘Kitten’ is related to …..
     (1) Dog      (2) Cat      (3) Duck      (4) Swan      (5) None of these
Ans: 2(Cat)
Explanation: Here young one-animal relationship has been shown. Cube is baby of tiger. Similarly, kitten is baby of cat.

 

6. AF : CH : : KT : ?
     (1) MU      (2) LU      (3) LV      (4) MV      (5) None of these
Ans: 4(MV)
Explanation:
    
Similarly,

7. ‘MP’ is related to ‘KN’ in the same way as ‘DG’ is related to ____.
     (1) FI      (2) GJ      (3) HK      (4) BE      (5) None of these
Ans: 4(BE)
Explanation:

Similarly,

8. ‘Hospital’ is related to ‘Treatment’ in the same way as ‘School’ is related to –
     (1) Education      (2) Student      (3) Teacher      (4) Classroom      (5) Books
Ans: 1(Education)
Explanation: Treatment is provided in the hospital. Similarly, education is provided in the school.

 

9. A ‘Square’ is related to ‘Cube’ in the same way as a ‘Circle’ is related to –
     (1) Sphere      (2) Circumference      (3) Diameter      (4) Area      (5) None of these
Ans: 1(Sphere)
Explanation: A square is a two-dimensional figure consisting of sides whereas a cube is a three-dimensional figure. Similarly, circle is a two-dimensional figure and a sphere is a three-dimensional figure.

 

10. ‘Iron’ is related to ‘Solid’ in the same way as ‘Mercury’ is related to ____?
     (1) Solid      (2) Gas      (3) Liquid      (4) Vapour      (5) None of these
Ans: 3(Liquid)
Explanation: Iron is found in solid state. Similarly, mercury is found in liquid state.

EXERCISE

Directions (Q. 1-6) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

1.  (1) Fruit       (2) Leaf       (3) Flower       (4) Tree       (5) Trunk
Ans: 4(Tree)
Explanation: All others are parts of a tree.

 

2.   (1) Table       (2) Chair       (3) Cupboard       (4) Bed       (5) Computer
Ans: 5(Computer)
Explanation: Computer is different from others. Computer is an electronic device. All others are different type of furniture.

 

3.   (1) March       (2) January       (3) July       (4) June       (5) May
Ans: 1(March)
Explanation: Except June all other months have 31 days.

 

4.   (1) Red       (2) Pink       (3) Green       (4) Violet       (5) yellow
Ans: 2(Pink)
Explanation: Except pink, all others are different colors of a rainbow.

 

5.   (1) Father       (2) Aunt       (3) Mother       (4) Uncle       (5) Niece
Ans: 5(Niece)
Explanation: Niece represents the next generation.

 

6.   (1) Desk       (2) BlackBoard       (3) Classroom       (4) Bench       (5) Chair
Ans: 3(Classroom)
Explanation: Classroom is different from others.

Directions (Q. 7-12) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

7.   (1) 119       (2) 123       (3) 143       (4) 137       (5) 149
Ans: 1(119)
Explanation: Except 119 all others are prime numbers

 

8.   (1) 108       (2) 126       (3) 153       (4) 207       (5) 102
Ans: 5(102)
Explanation: 108   1 + 0 + 8 = 9;
                       126  1 + 2 + 6 = 9;
                       153   1 + 5 + 3 = 9;
                       207  2 + 0 + 7 = 9;
                       102  1 + 0 + 2 = 3;

 

9.   (1) 56       (2) 35       (3) 49       (4) 42       (5) 51
Ans: 3(49)
Explanation: The number 49 is a perfect square.

 

10.    (1) 99       (2) 143       (3) 132       (4) 88       (5) 126
Ans: 5(126)
Explanation: Except 126, all other are multiples of 11.

 

11.   (1) 39       (2) 63       (3) 78       (4) 37       (5) None of these
Ans: 4(37)
Explanation: The number 37 is a Prime number.

 

12.   (1) 343       (2) 64       (3) 75       (4) 27       (5) 216
Ans: 3(75)
Explanation: Except 75 all others are perfect cubes; 
                       43 = 64, 73 = 343, 33 = 27, 63 = 216

 

Directions (Q. 13-15) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

13.   (1) MLJ       (2) WVT       (3) OMK       (4) JIG       (5) TSQ
Ans: 3(OMK)
Explanation:

14.    (1) BRQ       (2) FUT       (3) OXV       (4) DSR       (5) KZY
Ans: 3(OXV)
Explanation:

15.   (1) HJG       (2) PQN       (3) DEB       (4) TUR       (5) KLI
Ans: 1(HJG)
Explanation:

Posted Date : 16-10-2020

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌