• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Alphabet series - Missing term

Model Questions

 

Directions (Qs. 1 - 20): Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.
 

1. C_IN_OINCO_NC_IN_OI_
A) O, C, I, O, C, N     B) C, O, N, N, I, O
C) O, C, C, O, N, I     D) C, O, I ,I, O, N
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
COIN/COIN/COIN/COIN/COIN

Ans: A


2. _ENTA_R_NTAL_ENTA_RE_TALR_NTA_
A) R, E, E, L, R, E, L, R         B) R, L, E, R, L, N, E, L
C) L, E, N, A, A, T, T, E        D) E, E, N, T, R, A, L, A
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
RENTAL/RENTAL/RENTAL/RENTAL/RENTAL

Ans: B


3. S_ERN_TER_STE_NST_RN_TE_N
A) T, T, N, S, S, R, E        B) S, T, N, N, R, E, S
C) T, S, N, R, E, S, R        D) S, S, E, R, E, N, S
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
STERN /STERN /STERN /STERN/STERN

Ans: C


4. FL_GH_FLIG_TFL_GH_FL_GH_
A) H, H, I, I, T, T, I        B) I, T, T, H, I, H, F
C) H, I, T, I, T, I, H        D) I, T, H, I, T, I, T
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
FLIGHT /FLIGHT /FLIGHT /FLIGHT

Ans: D


5. _EFL_CT_EFLE_TRE_LEC_RE_LE_T
A) R, E, R, C, F, T, F, C        B) C, R, R, E, T, F, C, E
C) R, C, R, E, T, T, C, R       D) C, E, R, T, L, E, F, E
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
REFLECT/REFLECT/REFLECT/REFLECT

Ans: A​​​​​​​


6. P_ISMP_ISMPR_SMP_ISM_RI_M
A) R, I, P, R, I, P         B) R, R, I, R, P, S
C) R, R, I P, R, P         D) R, P, M, M, P, R
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
PRISM/ PRISM/ PRISM/ PRISM/ PRISM

Ans: B


7. _RUN_GRU_TGR_NTG_UNT_RUN_
A) G, G, T, N, T, R, U         B) G, T, U, U, R, T, R
C) G, T, N, U, R, G, T         D) G, U, T, T, N, N, R
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
GRUNT/ GRUNT /GRUNT/ GRUNT/GRUNT

Ans: C​​​​​​​


8. B_INKBL_NKB_INKB_INK_LIN_
A) B, B, I, I, L L         B) B, I, I, N, N, K
C) L, K ,K, N, I, I         D) L, I, L, L, B, K
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
BLINK /BLINK /BLINK /BLINK /BLINK

Ans: D​​​​​​​


9. _OLLE_ROL_ERR_LLE_ROL_E_
A) R, R, L, O, R, L, R        B) R, L, L, O, O, L, R
C) L O, O, R, R, E, E        D) E, L, L, R, O, L, E
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
ROLLER/ ROLLER/ ROLLER/ ROLLER

Ans: A​​​​​​​


10. FRE_ZE_REE_EFR_EZE_RE_ZE
A) E, E, F, F, Z, Z         B) E, F, Z, E, F, E
C) E, R, E, E, Z, E         D) F, F, R, R, Z , Z
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
FREEZE /FREEZE /FREEZE /FREEZE

Ans: B


11. MO_LDM_ULD_OUL_MO_LD
A) O, U, M, D, U         B) U, O, L, D, M
C) U, O, M, D, U         D) O, D, M, D, M
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
MOULD/ MOULD/ MOULD/ MOULD

Ans: C


12. RI_ERR_VERR_VER_IV_RR_VER
A) V, E, E, R, I , I         B) V, R, E, I, I, R
C) V, R, R, I, E, E         D) V, I, I, R, E, I
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
RIVER /RIVER/ RIVER /RIVER /RIVER

Ans: D


13. _LONE_CLON_DCL_NED_L_NE_
A) C, D, E, O, C, O, D         B) C, E, E, D, L, L, O
C) O, L, L, E, N, N, E         D) O, E, L, L, N, E, C
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CLONED/ CLONED /CLONED/ CLONED

Ans: A​​​​​​​


14. G_RUN_GER_NDGE_UND_E_UN_
A) E, D, U, R, G, R, D         B) E, D, D, R, G, G, E
C) R, R, U, U, D, D, E        D) R, U, D, E, N, G, R
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
GERUND/ GERUND/ GERUND/GERUND

Ans: A


15. _LOSE_CLOS_TCLOS_TC_OSE_
A) C, E, E, T, T, L        B) C, T, E, E, L, T
C) T, T, E, L, L, O         D) T, E, T, C, C, O
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CLOSET/ CLOSET /CLOSET/ CLOSET

Ans: B​​​​​​​


16. N_DGE_UDG_NU_GEN_DG_
A) U, E, E, D, D, E         B) N, N, D, E, D, G
C) U, N, E, D, U, E         D) N, D, E, G, G, E
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
NUDGE /NUDGE/ NUDGE/ NUDGE

Ans: C​​​​​​​


17. BL_SSBL_SSB_ISS_LI_SBLI_S
A) S, S, I, I, B, B         B) S, B, B, S, I, L
C) I, L, L, B, I, S         D) I, I, L, B, S, S
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
BLISS /BLISS /BLISS /BLISS /BLISS

Ans: D


18. X_ROX_ER_XXE_OXX_RO_
A) E, X, O, R, E, X         B) X, E, E, R, R, X
C) E, R, R, X, O, X         D) X, R, E, R, O, O
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
XEROX/ XEROX/ XEROX/ XEROX

Ans: A


19. P_ONE_RON_PRO_EP_ON_
A) R, E, E, P, E, R         B) R, P, E, N, R, E
C) P, R, E, N, E, N         D) P, N, R, R, N, P
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
PRONE /PRONE /PRONE /PRONE

Ans: B


20. FE_LO_FEL_OWF_LLO_FE_LO_
A) L, E, L, O, L, E, W        B) E, L, F, F, E, E, O
C) L, W, L, E, W, L, W        D) W, E, L, L, W, E, F
Sol: A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
FELLOW/ FELLOW/ FELLOW/ FELLOW

Ans: C

​​​​​​​

Some More Questions


Directions (Qs. 1 - 35): Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.

1. JO_NJ_IN_OI_J_INJOI_
A) I, O, I, N, O, O           B) O, O, I, N, O, N
C) I, O, J, N, O, N            D) I, O, J, J, O, N

Ans: C


2. BI_LE_IK_EBI_LEB_KLEB_KLE
A) K, B, L, K, I, I            B) K, B , K , B, I, I
C) B, B, K, K, I, L            D) I, B, L, B, I, L

Ans: A

           
3. L_NA_LU_AR_UN_RLU_AR
A) U, R, A, L, A, R            B) U, R, N, L, A, N
C) R, U, A, L, A, N            D) R, U, L, A, A, N

Ans: B


4. BU_N_BUN_U_UNN_BU_NU
A) B, U, B, B, U, U            B) B, U, U, B, U, N
C) N, U, N, B, U, N            D) N, U, B, N, U, B

Ans: C


5. C_DW_XD_CX_WCXD_CX_W
A) X, C, W, W, D, D            B) C, X, W, D, W, W
C) C, W, X, D, W, W            D) X, C, W, D, W, D

Ans: D

 

6. YA_P_AL_Y_LP_AL_
A) L, Y, P, A, Y, P            B) L, P, Y, A, Y, Y
C) Y, N, K, K, P, P            D) Y, Y, P, A, Y, Y

Ans: A


7. VI_A_V_RAT_IRA_V_RAT
A) V, T, I, R, T, I            B) R, T, I, V, T, I
C) R, I, I, V, T, T            D) T, T, I, V, T, V

Ans: B


8. AG_E_A_HEL_GH_LAG_EL
A) H, G, L, A, E, E            B) L, L, H, A, E, G
C) H, L, G, A, E, H            D) L, H, L, E, A, G

Ans: C


9. P_RK_PU_KI_UR_IPU_KI
A) A, A, D, D, D, L            B) L, A, D, L, D, L
C) L, L, D, L, D, A            D) U, I, R, P, K, R

Ans: D


10. S_HN_SKH_USK_NU_KH_U
A) K, U, N, H, S, N            B) S, U, N, H, U, N
C) L, U, K, H, S, K            D) S, N, U, H, S, U

Ans: A


11. _OR_HW_RTHWO_THW_RT_
A) T, T, O, W, O, H            B) W, T, O, R, O, H
C) I, I, S, M, M, A            D) W, T, R, R, O, W

Ans: B


12. L_XI_EXI_EX_LE_I
A) X, L, L, I, E            B) L, D, C, M, C
C) E, L, L, I, X            D) E, I, L, I, X

Ans: C


13. E_AMS_XA_SEXA_SE_AMS
A) E, X, M, M, X            B) X, M, E, M, X
C) U, E, M, M, R            D) X, E, M, M, X

Ans: D


14. _HIL_CHI_DC_ILD_HI_D
A) C, D, L, H, C, L            B) D, C, L, H, C, L
C) C, L, D, H, C, L            D) L, D, C, H, C, L

Ans: A


15. MI_E_IKEM_KE_IK_
A) M, K, I, M, E            B) K, M, I, M, E
C) K, M, E, M, I            D) M, E, K, M, E

Ans: B


16. CV_X_VN_CV_XC_NX
A) X, C, C, N, V            B) N, C, X, V, N
C) N, C, X, N, V            D) C, N, X, N, V

Ans: C


17. P_FR_SFRP_FRP_F_
A) P, S, S, R, R            B) S, P, S, R, R
C) S, P, P, S, R            D) S, P, S, S, R

Ans: D


18. IM_BI_DBIM_B_M_B
A) D, M, D, I, D            B) M, D, I, I, D
C) D, M, I, I, B            D) I, D, D, I, D

Ans: A


19. _EU_AE_SAE_SA_US
A) A, S, E, E, U            B) A, S, U, U, E
C) A, S, S, E, E            D) S, A, U, U, E

Ans: B


20. K_YTKH_TK_YT_HY_
A) T, H, K, K, T            B) Y, H, H, K, T
C) H, Y, H, K, T            D) H, Y, H, T, K

Ans: C


21. S_TR_SKT_ISK_RIS_TR_
A) R, T, I, T, K, I            B) R, I, S, T, K, I
C) S, R, I, K, K, I            D) K, I, R, T, K, I

Ans: D


22. YE_K_ET_YE_KY_T_
A) T, Y, K, T, E, K            B) Y, T, K, T, E, T
C) Y, T, K, E, T, T            D) Y, T, K, T, E, E

Ans: A


23. B_OW_BR_WN_RO_NBRO_N
A) N, B, O, B, W, B            B) R, N, O, B, W, W
C) N, R, O, B, W, B            D) Y, N, N, B, B, M

Ans: B


24. R_PLRT_LR_PL_TP_
A) T, P, R, R, T            B) L, T, T, R, L
C) T, P, T, R, L            D) P, T, T, L, L

Ans: C


25. C_RT_CSR_ACSR_AC_RTA
A) A, S, A, T, S            B) A, A, T, S, T
C) T, A, S, T, S            D) S, A, T, T, S

Ans: D


26. HM_UH_NU_MN_HM_U
A) N, M, H, U, N            B) U, M, N, U, N
C) N, H, M, U, M            D) U, N, H, U, U

Ans: A


27. F_YPX_TYP_FTY_XF_YP_
A) F, T, X, P, T, D            B) T, F, X, P, T, X
C) X, P, X, P, T, X            D) N, X, P, P, X, X

Ans: B


28. Y_KL_PKL_P_LYP_L
A) K, Y, Y, P, P            B) P, Y, Y, K, K
C) Y, K, Y, P, K            D) P, K, Y, P, T

Ans: B


29. SQ_ES_R_SQ_ES_R_
A) E, Q, R, R, Q, E            B) Q, Q, E, R, Q, R
C) R, Q, E, R, Q, E            D) E, R, E, R, Q, P

Ans: C


30. _YPK_GYP_UG_PK_GYP_U
A) K, Y, P, Y, U, P            B) U, U, G, K, U, K
C) K, U, G, Y, U, K            D) G, U, K, Y, U, K

Ans: D


31. _AD_TCA_ETC_DET_ADE_
A) E, D, C, A, C, C            B) D, E, V, T, C, T
C) C, E, D, A, C, T            D) T, E, K, A, E, T

Ans: C


32. N_PS_NR_SQ_RPS_NRP_Q
A) R, Q, P, N, Q, S            B) N, P, Q, N, S, S
C) Q, Q, P, Y, Q, K            D) N, P, Q, N, Q, S

Ans: A


33. L_XI _UX_ LU_ILUX_
A) L, R, I, X, U            B) U, L, I, X, I
C) L, X, I, X, I            D) U, X, U, X, L

Ans: B


34. S_ER_SW_RT_WE_TSW_RT
A) T, W, A, S, R, E            B) N, T, A, S, A, E
C) W, T, E, S, R, E            D) T, E, E, S, R, E

Ans: C


35. H_NB_JN_HJ_BHJ_BH_NB
A) H, J, B, N, B, N            B) B, J, B, J, N, J
C) J, B, H, N, N, J            D) J, H, B, N, N, J

Ans: D

 

Explanations

 

1. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
JOIN/JOIN/JOIN/JOIN/JOIN

 

2. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
BIKLE/BIKLE/BIKLE/BIKLE/BIKLE


3. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
LUNAR/LUNAR/LUNAR/LUNAR


4. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
BUNNU/BUNNU/BUNNU/BUNNU


5. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CXDW/CXDW/CXDW/CXDW/CXDW


6. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
YALP/YALP/YALP/YALP


7. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
VIRAT/VIRAT/VIRAT/VIRAT


8. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
AGHEL/AGHEL/AGHEL/AGHEL


9. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
PURKI/PURKI/PURKI/PURKI


10. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
SKHNU/SKHNU/SKHNU/SKHNU


11. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
WORTH/WORTH/WORTH/WORTH


12. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
LEXI/LEXI/LEXI/LEXI


13. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
EXAMS/EXAMS/EXAMS/EXAMS


14. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CHILD/ CHILD/ CHILD /CHILD


15. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
MIKE/MIKE/MIKE/MIKE


16. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CVNX/CVNX/CVNX/CVNX


17. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
PSFR/PSFR/PSFR/PSFR


18. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
IMDB/IMDB/IMDB/IMDB


19. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
AEUS/AEUS/AEUS/AEUS


20. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
KHYT/KHYT/KHYT/KHYT


21. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
SKTRI/SKTRI/SKTRI/SKTRI


22. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
YETK/YETK/YETK/YETK


23. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
BROWN/BROWN/BROWN/BROWN


24. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
RTPL/RTPL/RTPL/RTPL


25. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CSRTA/CSRTA/CSRTA/CSRTA


26. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
HMNU/HMNU/HMNU/HMNU


27. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
FTYPX/FTYPX/FTYPX/FTYPX


28. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
YPKL/YPKL/YPKL/YPKL


29. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
SQRE/SQRE/SQRE/SQRE


30. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
GYPKU/GYPKU/GYPKU/GYPKU


31. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
CADET/CADET/CADET/CADET


32. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
NRPSQ/NRPSQ/NRPSQ/NRPSQ


33. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
LUXI/ LUXI/ LUXI/ LUXI


34. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
SWERT/SWERT/SWERT/SWERT


35. A particular pattern is repeating itself when the sequence is divided into equal parts.
HJNB/HJNB/HJNB/HJNB/HJNB

Posted Date : 30-08-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌