• facebook
  • whatsapp
  • telegram

 Numerical Ability 

1. 37% of 1264 + ? = 999

Ans: 531.32

Explanation:

37% of 1264 + ? = 999

467.68 + ? = 999

? = 999 − 467.68 = 531.32


2. (23)2 + (45)2 = (?)2 + 94

Ans: 46

Explanation:

(23)2 + (41)2 = (?)2 + 94

(?)2 = 529 + 1681 − 94

⇒ (?)2 = 2116 = (46)2

⇒ ? = 46

Ans: 2401

Explanation:

4. (1438% of 36) ÷ 24 = ?

Ans: 21.57

Explanation:

(1438% of 36) ÷ 24

⇒ 517.68 ÷ 24 = 21.57

Ans: 
Explanation:

6. Arun spends 22% of his monthly income on rent, 17% on household expenditure and 11% on children's education. He spends 30% of the remaining on traveling and saves Rs.2100. What is his yearly income?
Ans: Rs.72000

Explanation:
Let the monthly income be Rs.100
Money spent on rent = Rs.22
House hold expenditure = Rs.17
Children's education = Rs.1.1
Remaining money = 100 − (22 + 17 + 11)
                                 = 50
Money on travelling = 30% of 50 = Rs.15
Remaining = 50 − 15 = Rs.35
according to question, he saves Rs.2,100
... 35% = Rs.2,100

 

                                         = Rs.6,000
Monthly salary = Rs.6,000
... Yearly salary = 12 × 6000 = Rs.72,000

 

7. Indu obtained 85% marks in Hindi and English, 90% marks in Maths and Science and 86 marks in Social. If the maximum marks in each subject is 100, what is her overall percentage in all the subjects together?

Ans: 87.2

Explanation:

Total marks in Hindi & English = 85 × 2 = 170

Total marks in Maths & Science = 90 × 2
                                                         = 180
Marks in Social = 86

Total marks in all 5 subjects
                       = 170 + 180 + 86 = 436
... Percentage of Marks in all subjects
            

8. A 240 metre long train running at 45kmph speed crosses a bridge in 36 seconds. Find the length of the bridge?

Ans: 210 m

Explanation:
Distance = Speed × Time
Let the length of the bridge be 'x' metres
... 240 + x = 45 (5/18) mps × 36 sec
 x = 210 metres


9. If the fractions 3/5, 8/11, 5/8, and 6/13 are arranged in ascending order, which fraction will come last in the order?
Ans: 8/11
Explanation:

after arranging in ascending order, last in the order is the biggest fraction
... Biggest fraction is  

 

10. What should come in place of question mark (?) in the following number series question?
      14   21   42   ?   315   1102.5
Ans: 105
Explanation:
14 × 1.5 = 21
21 × 2 = 42
42 × 2.5 = 105
105 × 3 = 315
315 × 3.5 = 1102.5


11. By how much is 4/5 th of 1630 more than  2/3 rd of 1140?
Ans: 544
Explanation:

12. The population of a town is 334000. It increases by 5% in the first year and 8% in the second year. What will be the population of the town after two years?
Ans: 378756
Explanation: 
Population after 2 years = 105% of 108% of 334000

 

13. A hostel requires 105 kgs. of rice for one week. How many kgs. of rice will it require for the months of September and October months together?
Ans: 915 kgs
Explanation:

 
Number of days in Sep & Oct = 30 + 31= 61

                                                   = 915 kgs


14. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 150%, the fraction so obtained is . What is the original fraction?
Ans: 3/4

Explanation


 

Posted Date : 03-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌