• facebook
  • whatsapp
  • telegram

REASONING

Reasoning tests your anlytical and mental ability. This is a high scoring section but the questions often take time to get solved. Solving questions based on reasoning require lot of concentration and decision making ability. This section usually includes questions on number series, logical problems, blood relations etc.
Directions (Q.1-4): Read the following information and answer the questions given below:
i. P, Q, R, S and T finished the work, working from Monday to Saturday, one of the days being a holiday, each working overtime only on one of the days.
ii. R and T did not work over time on the first day.
iii. Q worked overtime the next day after the holiday.
iv. The overtime work done on the previous day of the holiday was by R.
v. There was a two days gap between the days on which P and Q worked overtime.
vi. P worked overtime the next day of the over time day of S.
1. When did T work overtime?
Ans. On the next day of the day on which Q worked overtime.

 

2. How many day's gap was there between the days on which P and T worked overtime ?
Ans. Three

 

3. On what day did R work overtime?
1) Monday            2) Tuesday             3) Thursday               4) Friday              5) None of these
Ans. None of these
Explanation : Wednesday

 

4. Which of the following statement is correct?
1) P worked overtime, last among them.
2) P worked overtime earlier than S.
3) The holiday was on Friday.
4) S worked overtime earlier than Q.
5) None of these
Ans. S worked overtime earlier than Q.

5. In a certain code 'acquisition or construction should be completed within three years' is written as 'three be or within should years construction completed acquisition'. How will 'interest paid on loan will be allowed for deduction' be written in that code?
1) for will paid allowed loan on deduction be interest.
2) for will allowed paid loan deduction on be interest.
3) for will paid allowed loan deduction on be interest.
4) for will paid allowed loan deduction be on interest.
5) None of these
Ans. for will paid allowed loan deduction on be interest.
Explanation : The positions of the words shift as follows;
1  9, 2  3, 3  7, 4  5, 5  2, 6  8, 7  4, 8  1 and 9  6.

 

6. Which of the following will be the changed form of the word OBLIQUE when the word is written again by substituting each vowel by the 2nd letter following it in the English alphabet and each consonant is substituted by the 3rd letter following it in the English alphabet?
1) MEDGTSD         2) RDNLSXH         3) QEOKTXG         4) QEOKTWG         5) None
Ans. QEOKTWG
Explanation :        

7. If a meaningful word can be formed using the five letters NWROD, each only once, then the fourth letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed then 'Y' is your answer and if no such word can be formed then 'Z' is your answer.
Ans. W
Explanation : D R O W N

 

8. Pointing towards a girl in the picture, Sunitha said, "She is the mother of Renu, whose father is my son." How is Sunitha related to that girl in the picture?
1) Mother           2) Aunt            3) Cousin            4) Data inadequate             5) None of these
Ans. None of these
Explanation : Sunitha's son = Renus's father.
Hence Renu = Sunitha's grand daughter
Now, girl = mother of Renu = mother of Sunitha's granddaughter = Sunitha's daughter in - law.
Hence Sunitha is the girl's mother-in-law.

 

9. P's father is Q's son. M is the paternal uncle of P and N is the brother of Q. How is N related to M?
1) Brother          2) Nephew       3) Cousin           4) Data inadequate             5) None of these
Ans. None of these
Explanation : 


Hence, N is M's uncle.
10. How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using each letter only once in each word?
Ans. One
Explanation : BITE

 

Directions(Q.11-15): Read the following information and answer the questions given below:
i. A, B, C, D, E, F and G are sitting along a circle facing at the centre and are playing cards.
ii. E is the neighbour of A and D.
iii. G is not between F and C.
iv. F is on the immediate right of A.
11. Who are the neighbours of B?
Ans. F and C

 

12. Which pair given below has the second person sitting immediately to the right of the first?
Ans. EA

 

13. Which of the following has the persons sitting adjacent to each other from left to right in order as given?
1) CDG                2) EDG                3) BGC               4) FBC                5) None of these
Ans. EDG
1

4. What is the position of F?
      1) To the immediate left of A    
       2) To the immediate right of B
       3) 2nd to the right of C         
       4) 3rd to the left of D      
       5) None of these
Ans. None of these

 

15. Which of the following does not have the pair sitting adjacent to each other?
1) BA           2) CB           3) DE           4) GD           5) All are sitting adjacent to each other.
Ans. BA
Explanation : 11 -15

Directions (Q.16-20): To answer these questions  study the following arrangement.
J Y 2 = S £ δ E G M ⋆ 7 $ H P 9 K L β @ W Q 1 3 # C D ©
16. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a letter, but not both?
Ans. 3
Explanation : J Y 2 = S £ δ E G M ⋆ 7 $ H P 9 K L β @ W Q 1 3 # C D ©

 

17. How many such letters are there each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a symbol, but not both?
1) 4                     2) 5                      3) 6                       4) 7                        5) None of these
Ans. None of these
Explanation : J Y 2 = S £ δ E G M ⋆ 7 $ H P 9 K L β @ W Q 1 3 # C D ©
There are eight such letters.

 

18. How many such numbers are there each of which is either immediately followed by a symbol or immediately preceded by a letter, but not both?
1) 2           2) 4           3) 3           4) 5           5) None of these
Ans. 4
Explanation : J Y 2 = S £ δ E G M ⋆ 7 $ H P 9 K L β @ W Q 1  3 # C D ©

 

19. '2YS' is to 'EG£' in the same way as 'PHK' is to
Ans. @WL
Explanation : If you put a mirror after the third element of the first team, the points of reflection constitute the second term.

 

20. Four of the following five are alike in a certain way based on the positions of the elements in the above arrangement and hence form a group. Which one does not belong to the group?
1) 2YCD           2) £S13           3) JS©3           4) £E1W           5) =#2C
Ans. £E1W
Explanation : In all others, the first element occupies the same position from the left as the third does from the right. And a similar relationship exists between the second and fourth elements.

Posted Date : 04-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌