• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SYLLOGISM MODEL QUESTIONS 

For success in bank examination every one should be aware of syllogism questions. Definitely some number of questions do appear in the question paper from this topic. We are sure that the following practice exercise questions will definitely help to your preparation.
Directions (1 - 15): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer -
                             1) If only conclusion I follows
                             2) If only conclusion II follows
                             3) If either conclusion I or II follows
                             4) If neither conclusion I nor II follows
                             5) If both conclusions I and II follow

 

1. Statements: Some spoons are glasses.
                Some fruits are spoons.
Conclusions: I. Some glasses are fruits.
              II. All fruits are spoons.
Ans: neither conclusion I nor II follows


Exp:  

(note: since their is no negative conclusion, we need not to draw an alternate diagram)
 

2. Statements: Some units are chapters.
                 All books are units.
Conclusions: I. No chapter is a book.
             II. Some books are chapters.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp:   
         Basic Diagram                             Alternate Diagram

 

3. Statements: Some colleges are schools.
                 All schools are universities.
Conclusions: I. Some colleges are universities.
             II. All universities are colleges.
Ans: only conclusion I follows


Exp: 
 

4. Statements: All branches are creepers. 
                All creepers are roots.
Conclusions: I. All branches are roots.
             II. Some roots are branches.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp:                                                             
 

5. Statements: All eyes are heads.
                Some heads are ears.
Conclusions: I. Some ears are not heads.
             II. All ears are heads.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp: 
     Basic Diagram                                       Alternate Diagram

 

6. Statements: All sweets are biscuits.
                 No biscuits is a mobile.
Conclusions: I. Some sweets are mobiles.
             II. No sweet is a mobile.
Ans: only conclusion II follows


Exp:  
 

7. Statements: Some bangles are bags.
                 No purse is a bangle.
Conclusions: I. Some purses are bags.
              II. No bag is a purse.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp:  
                  Basic Diagram                                               Alternate Diagram

 

8. Statements: All boats are ships.
                Some boats are baloons.
Conclusions: I. No ship is a balloon.
             II. All baloons are boats.
Ans: only conclusion II follows


Exp: 

 

9. Statements: All liers are lawyers.
                 No lier is a Judge.
Conclusions: I. All Judges are lawyers.
              II. Some judges are lawyers.
Ans: neither conclusion I or II follows.


Exp:   

 * Note: Since there is no negative conclusion, there is no need to draw an alternate diagram)
 

10. Statements: All boys are men.
                  No man is a girl.
Conclusions: I. No boy is a girl.
             II. No girl is a boy.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp:  

 

11. Statements: All photos are snaps.
                 All snaps are notes.
Conclusions: I. All photos are notes.
              II. All notes are photos.
Ans: only conclusion I follows
Exp:  
                                     

 

12. Statements: All flutes are instruments.
                  Some instruments are guitars.
Conclusions: I. No guitar is an instrument.
             II. Some guitars are flutes.
Ans: neither conclusion I nor II follows


Exp: 
 

13. Statements: All cities are countries.
                 Some trains are cities.
  Conclusions: I. No country is a town.
               II. All countries are towns.
Ans: neither conclusion I nor II follows


Exp: 

 

14. Statements: All stars are planets.
                  No star is a sun.
Conclusions: I. Some planets are suns.
              II. No sun is a planet.

Ans: either conclusion I nor II follows


Exp:  
        Basic Diagram                            Alternate Diagram

 

15. Statements: No officer is a lier.
                 No lier is a woman.
Conclusions: I. No woman is an officer.
             II. All women are officers.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp:       
             Basic Diagram                              Alternate Diagram

 

Directions (16 - 25):
          In each question below are given two statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements disregarding commonly known facts.

 

16. Statements: All gardens are parks.
                  Some hotels are gardens.
Conclusions: I. No park is a hotel.
              II. Some parks are hotels.
              III. No garden is a hotel.
               IV. No hotel is a park.
Ans: Only conclusion II follows.
Exp:  

 

17. Statements: All breads are sweets.
                  No bread is a pizza.
Conclusions: I. No pizza is a sweet.
              II. All pizzas are sweets.
              III. All pizzas are breads.
              IV. Some breads are pizzas.
Ans: Only either I or II follows


Exp:  
          Basic Diagram                                         Alternate Diagram

 

18. Statements: No question is an answer.
                 All answers are puzzles.
Conclusions: I. some answers are questions.
              II. Some puzzles are questions.
              III. All questions are puzzles.
              IV. All answers are questions.
     1) Only I follows                             2) Only II follows
     3) Only either II or III follows     4) Only II and IV follow          5) None follows
Ans: None follows


Exp: 
 

19. Statements: Some covers are papers.
                  Some bags are covers.
Conclusions: I. No bag is a paper.
              II. some papers are covers.
              III. All bags are papers.
              IV. No paper is a cover.
Ans: Only II and either I or III follows.  

   
Exp: 
       Basic Diagram                                       Alternate Diagram

 

20. Statements: No flower is a canal.
                  Some rivers are flowers.
Conclusions: I. No river is a canal.
              II. No canal is a flower.
              III. Some rivers are not canals.
              IV. Some rivers are canals.
Ans: II and III and either I or IV follow.  


Exp: 
       Basic Diagram                                         Alternate Diagram

 

21. Statements: No mark is a patch.
                  No patch is a wall.
Conclusions: I. Some walls are marks.
             II. No mark is a wall.
             III. Some walls are patches.
             IV. Some patches are marks.
Ans: Only either I or II follows


Exp:  
       Basic Diagram                                         Alternate Diagram
 

22. Statements: Some magazines are novels.
                  All books are magazines.
Conclusions: I. Some books are not novels.
             II. Some novels are magazines.
             III. All magazines are novels.
              IV. All books are novels.
Ans: Only II and either I or IV follow


Exp: 
           Basic Diagram                                         Alternate Diagram
 

23. Statements: Only rockets are boats.
                   All rockets are bombs.
Conclusions: I. All boats are rockets.
              II. No boat is a rocket.
              III. Some boats are not rockets.
              IV. Some bombs are boats.

Ans: Only I and IV follow


Exp: 


24. Statements: All feelings are emotions.
                 Some sorrows are feelings.
Conclusions: I. No emotion is a sorrow.
              II. No sorrow is an emotion.
              III. No feeling is a sorrow.
              IV. No sorrow is a feeling.
        1) Only I and II follow        2) Only III and IV follow
        3) Only I follows                  4) None follows                     5) None of these
Ans: None follows


Exp: 


25. Statements: All lines are rows.
                 All curves are lines.
Conclusions: I. All curves are rows.
             II. Some rows are curves.
             III. Some lines are curves.
             IV. All rows are curves.
Ans: Only I, II and III follow


Exp: 


Directions (26 - 35):
           In each questions are given below three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logical, follow/s from the given statements, disregarding commonly known facts, Give answer:
                        1) If only conclusion I follows
                        2) If only conclusion II follows
                        3) If either conclusion I or II follows
                        4) If neither conclusion I nor II follows
                        5) If both conclusions I and II follow.


26. Statements: All ribbons are wires.
                  some wires are plastic.
                  No plastic is a ribbon.
Conclusions: I. Some ribbons are plastic
             II. Some wires are ribbons.
Ans: Only conclusion II follows


Exp:  
                  


27. Statements: No sport is a game.
                Some games are awards.
                Some awards are sports.
Conclusions: I. Some awards are not games.
              II. All awards are games.
Ans: Only conclusion I follows


Exp: 


28. Statements: No role is a character.
                 Some actors are characters.
                 All directors are roles.
Conclusions: I. No director is an actor.
              II. Some actors are directors.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp:  
                           Basic Diagram                                                        Alternate Diagram
29. Statements: Some ranks are positive.
                 No negative is a bank.
                  All ranks are banks.
Conclusions: I. No rank is a negative.
             II. Some negatives are ranks.
Ans: only conclusion I follows


Exp: 

30. Statements: All phones are sounds.
                 Some phones are lights.
                 Some lights are not sounds.
Conclusions: I. Some lights are not phones.
              II. Some lights are phones.
Ans: both conclusions I and II follow.


Exp:  

31. Statements: All jawans are sainiks.
                 Some sainiks are not comrades.
                 Some comrades are jawans.
Conclusions: I. All jawans are comrades.
             II. Some jawans are not comrades.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp:  
Basic Diagram                                         Alternate Diagram
32. Statements: All radios are stations.
                 Some tracks are trains.
                 Some radios are trains.
Conclusions: I. Some stations are not trains.
             II. Some radios are not tracks.
Ans: only conclusion I follows


Exp:  

33. Statements: No disease is well-being.
                 All doctors are well being.
                 Some patients are doctors.
Conclusions: I. Some diseases are not patients.
              II. All diseases are patients.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp: 
                                Basic Diagram                                         Alternate Diagram

34. Statements: No building is a villa.
                 No villa is a house.
                 Some huts are building.
Conclusions: I. Some houses are huts.
             II. All huts are villas.
Ans: neither conclusion I nor II follows


Exp: 
                 
35. Statements: All circles are triangles.
                  All squares are circles.
                  Some triangles are not squares.
Conclusions: I. All squares are triangles.
             II. Some triangles are not squares.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp: 
Directions (36 - 40):
             In each question below are given some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements, disregarding commonly known facts.
Give Answers.
             1) If only I follows
             2) If only II follows
             3) If either I or III follows
             4) If neither I nor II follows
             5) If both I and II follow
36. Statements: All threads are wires.
                 All lines are wires.
Conclusions: I. All lines being threads is a possibility.
             II. All threads being lines is a possibility.
Ans: both I and II follow


Exp: 
                Picture for Conclusion I         Picture for Conclusion II

37. Statements: A few ponds are rivers.
                  All rivers are oceans.
Conclusions: I. Some oceans are not ponds is a possibility.
             II. All ponds being oceans is a possibility.
Ans: both I and II follow


Exp: 
                    Picture for Conclusion I                                       Picture for Conclusion II
38. Statements: No hill is a mountain.
                   All Himalayas are mountains.
                   All alps are hills.
Conclusions: I. Alps being Himalayas can never be a possibility.
             II. Some mountains being alps is a possibility.
Ans: only I follows


Exp: 

39. Statements: Some students are engineers.
                  Some engineers are boys.
                  Some boys are cricketers.
Conclusions: I. Some students being both boys and cricketers is a possibility.
             II. Some cricketers being both engineers and students is a possibility.
Ans: both I and II follow


Exp: 
                    
40. Statements: All bottles are cups.
                  Some bottles are cokes.
Conclusions: I. All cokes being bottles is a possibility.
             II. All cups can never be cokes.
Ans: both I and II follow


Exp: 
Directions (41 - 50): In each question below are given two statements followed by two sets of conclusions, numbered I and II. The given set of statements is common for both the sets of conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer...
                       1) If only conclusion I follows
                       2) If only conclusion II follows
                       3) If either conclusion I or II follows
                       4) If neither conclusion I nor II follows
                       5) If both conclusions I and II follow
(41 & 42) Statements: All pinks are blue.
                         No blue is a white.
41. Conclusions: I. Some blue is a pink.
                  II. No white is a pink.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp:
                   
42. Conclusions: I. All blue being pink is a possibility.
                  II. Some pinks are not blue.
Ans: only conclusion I follows


Exp:  
                    
(43 & 44): Statements: All clerks are politicians.
                         Atleast some politicians are officers.
43. Conclusions: I. Atleast some officers are being clerks is a possibility.
                  II. All clerks being officers is a possibility.
Ans: both I and II follow


Exp: 
                  
44. Conclusions: I. No officer is a clerk.
                 II. Some officers are clerks.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp: 
                 Basic Diagram                                   Alternate Diagram
(45 & 46): Statements: Some flowers are beautiful.
                          Some beautiful (things) are handsome.
45. Conclusions: I. All flowers being handsome is a possibility.
                  II. Some handsome (things) being flowers is a possibility.
Ans: both conclusions I and II follow


Exp: 

46. Conclusions: I. Some flowers are handsome (things).
                  II. All handsome (things) are flowers.
Ans: neither conclusion I nor II follows


Exp: 
                           
(47 & 48): Statements: Some years are months.
                          All months are days.
47. Conclusions: I. Some Days are not years.
                  II. All Days are years.
Ans: either conclusion I or II follows


Exp: 
                        Basic Diagram                                                               Alternate Diagram
48. Conclusions: I. No day is a year
                  II. Some days are years.
Ans: only conclusion II follows


Exp: 
                  

(49 & 50): Statements: All ministers are men.
                         No men is a criminal.
49. Conclusions: I. No criminal is a man.
                  II. Some men are criminals.
Ans: only conclusion I follows


Exp: 
                           
50. Conclusions: I. No minister is a criminal.
                  II. Some ministers are criminals.
Ans: only conclusion I follows

 

Posted Date : 04-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌