• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SYNOPSIS OF THE TEST

 

Totally 40 marks are set for English Language section in IBPS Clerks Examination. The section may include questions from spotting errors, sentence arrangement, fill up the blanks, substitutions, cloze test and reading comprehension. Here is an overview and some important tips.
Synopsis of the Test
Spotting Errors
In this type of question, a sentence is divided into four parts 1), 2), 3) and 4). There may be an error in one of the four parts. If there is no error, we have to opt for 5) as our answer. In order to answer these questions correctly, sound knowledge of grammar is essential. A candidate is advised to pay attention to elements of grammar like subject - verb agreement, pronoun usage, adjective and adverb, double negative (incorrect), parallelism (similar elements in similar form), logical choice of verb tenses, prepositions, gerund, infinitive, and etc. Diction (Choice of words) and sentence construction are also the areas where attention is to be focussed. Five questions will be given under spotting errors.


Example: Although he had been hired 1)/ by the magazine to write book reviews, 2)/ he knew scarcely nothing 3)/ about current fiction. 4)/ No error 5).
Explanation: The answer to the above example is (3). 'Scarcely nothing' is a double negative. The sentence must read 'Scarcely anything'.

 

Fill up the Blanks

In order to test a candidate's comprehension/ understanding skills, 'Fill up the blanks' questions are given. It also gives an impression whether the candidate has memorised the meaning of the word or is able to use the word properly. In 'Fill up the blanks' questions, one or two words are omitted from the sentence. Below the sentence options are given and the candidate should choose the word or a pair of words, when inserted into the blanks completes the sentence in such a way that it is clear, logical and literally and grammatically consistent. Five questions will be given under 'Fill up the blanks'.
Example: As a child she had been ..... by her mother and this experience had left an ..... mark.
A) abused, indelible                       B) scolded, perishable                       C) loved, erudite
D) adored, enthralled                    E) instigated, incited
Ans - A: abused, indelible
Meanings:
Abuse = use for wrong purpose
Indelible = unerasable
Perishable = that which can be spoiled/ destructed.
Erudite = a learned person
Adore = worship
Enthrall = attract
Instigate = force, incite

Substitutions

In this type of questions, each sentence has a bold lettered part. Five choices are given below each sentence. From among the choices, a candidate has to choose the correct choice that should be grammatically correct and express the meaning of the sentence clearly and exactly. If the underlined part does not have any error, 'No error' has to be opted for. You don't have to explain the error but only recognize it. First look for more common errors in bold lettered part. You may find errors in cases, subject - verb agreement, pronoun - antecedent, tense or form of a verb, adjective, adverb, comparison, etc.
Example: The company had decided for normal its relation with its clientele.
                     1) has decided to normal                     2) has decided to normalise
                     3) have decided normalisation           4) has decided in normalising
                     5) No correction required
Answer: has decided to normalise
'Normal' is not the verb. 'Normalise' is the verb.

Sentence Arrangement

In this type of question, jumbled sentences are given. A candidate has to arrange them in a chronological order to make the paragraph meaningful. He/ She is supposed to answer this question in the shortest possible time. Such questions are given to know a candidate's ability to analyse and evaluate the relationships among the component parts of a sentence or among sentences to synthesise them into a logical and harmonious order.
Ex: Rearrange the following sentences into logical and meaningful paragraph:
(A) It was further revived by Boston Publishing firm, and from that time Mother Goose continued and grew in fame and interest till date.
(B) The first collection of verses under hername was published in London in book form by John Newberry.
(C) These were known long before they were designated as Mother Goose rhymes.
(D) Some rhymes can be traced to popular ballads, folk songs and games, political satire, ancient proverbs, cries of street vendors, real or legendary events.
(E) About twenty-five years later the book was reprinted in the United States in Worcester, Massachusetts.
(F) In fact, until the eighteenth century Mother Goose did not have a name in print in English literature.


1. Which of the following will be the Last sentence after rearrangement?
1) A                           2) B                             3) C                              4) D                            5) E
Ans. D


2. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?
1) F                           2) E                             3) D                              4) C                            5) B
Ans. C


3. Which of the following will be the the Fifth sentence after rearrangement?
1) F                           2) E                             3) D                              4) C                            5) B
Ans. F


4. Which of following will be the First sentence after rearrangement?
1) A                           2) B                             3) C                              4) D                            5) E
Ans. B


5. Which of the following will be the Second sentence after rearrangement?
1) A                           2) B                             3) C                              4) D                            5) E
Ans. E

 

Answer:  D - C - F - B - E - A  (Order of sentences after rearrangement.)

Cloze Test

'Cloze test' is a multiple fill in the blanks type question. A short passage with ten blanks are given. These blanks occur in quick succession. Hence, these are also referred as rapid fillers. A candidate has to fill in the blanks to form a coherent passage with the help of options given. For answering this, sound knowledge of words, grammar and construction are necessary.
Example:
Since 1879 there has been a ...(1)... science of psychology, and one important part of it is directly ...(2)... with the problem of understanding human personality. In fact the fundamental objective of the study of personality is to ...(3)... significantly to our understanding of human beings from within the ...(4)... of the science of psychology. Scientific psychology ...(5)... to work with relatively simple and straight forward concepts that are open to ...(6)... test and to use research methods that are as sound and ...(7)... as possible. Most psychologists are ...(8)... that these scientifically based concepts and methods will ultimately ...(9)... to be of most value in ...(10)... the complex nature of human behaviour.
1. 1) Appreciative      2) Voluminous      3) Possible      4) Durable      5) Recognisable
Ans. Recognisable


2. 1) Measurable      2) Concerned      3) Accountable     4) Responsible      5) Submerged
Ans. Concerned


3. 1) Conjecture      2) Correlate      3) Configure      4) Contribute      5) Convert
Ans. Contribute 


4. 1) Attributes            2) Association      3) Framework      4) Control              5) Contribution
Ans. Framework


5. 1) Prefers                 2) Adjusts            3) Directs              4) Encompasses    5) Views
Ans. Prefers


6. 1) Profound              2) Flexible           3) Stable               4) Empirical           5) Large
Ans. Empirical


7. 1) Precise                 2) Evocative        3) Elongated         4) Regulatory        5) Mandatory
Ans. Precise


8. 1) Exhibited             2) Convinced      3) Attributed        4) Corroborated    5) Professed
Ans. Convinced


9. 1) Extend                 2) Project            3) Develop            4) Making               5) Prove
Ans. Prove


10. 1) Celebrating       2) Advocating     3) Unravelling      4) Ascribing           5) Involving
Ans. Unravelling


Answers: 1-5, 2-2, 3-4, 4-3, 5-1, 6-4, 7-1, 8-2, 9-5, 10-3.
 

Meanings:
Conjecture = guess
Correlate = complement, reciprocate
Configure = to arrange something esp.Computer
Empirical = based on practical experience
Elongate = lengthen
Corroborate = confirm, establish
Unravel = explain, disentangle
Elongate = lengthen
Corroborate = confirm, establish
Unravel = explain, disentangle
Ascribe = assign, attribute
Reading Comprehension
Reading comprehension is given to know the depth of understanding and learning of a candidate. To 'Comprehend' means 'to understand'. In this question, a passage of different length is given with 10 questions below it with options. Some questions require deeper understanding of the passage and some are straight forward and based on facts. The questions pertain to the following main ideas.
a) Questions based on specific information.
b) Tone of the passage.
c) Central idea of the passage.
d) Drawing conclusions.
e) Antonym and synonym type questions.
Since time at the disposal of the candidate is very short and crucial, it is advisable to attempt the comprehension test at the end.

 

Posted Date : 04-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌