• facebook
  • whatsapp
  • telegram

THEORY OF INDICES

* In an exponential form, convert the given multiplication or division in such a way that either the bases are same or the powers are same.
* Check for possibility of applying Laws of Indices.
In an exponential form (ab), a is called base, b is called index (or) power (or) exponent.
*  If the given bases are same then, their powers are equal.
Ex: xa = xb then a = b
*  If the given powers are same then, their bases are equal.
Ex: an = bn then a = b

 

Laws of Indices

1) am × an = am + n
2) am ÷ an = am - n
3) (am)n = amn

5) 
6) a0 = 1

 

Important formulae



* am = bm   a = b
* am = an   m = n

1. (27)8.2 × 3x = 2710
Ans: 5.4
Exp: 33 × 8.2 × 3x = 33 ×10
24.6 + x = 30   x = 5.4

Ans: 2
Exp: 

Bases are equal   Powers are equal.
x − 1 = 3 − x   x = 2

 

3. xa(b − c) . xb(c − a) . xc(a − b) = ?
Ans: 1
Exp: x(ab − ac). x(bc − ba) . x(ca − cb)
= x(ab − ac + bc − ba + ca − cb)
= x0 = 1


Ans: 1
Exp: 


Ans: a
Exp: 


Theory of Indices...  >> Page - 5

6. 

 
Ans: 
Exp: i) 3333 = (33 to 34)33 = 399 to 3132
                                   ( 33 is in between 33 to 34)
ii) 3333 = (3to 36)3 = 315 to 318
                                   ( 333 is in between 35 to 36)
iii)   = 
iv) 3333
As all the numbers are powers of 3, compare (99 − 132), (15 − 18), 327, 333.
327 is the highest number.
 is the highest.
Shortcut:
Ignore the same bases (here 3), then consider the powers. The highest no. in the powers will finally be the greatest number.

 

7. If 2x = 3y = 6−z then, 
Ans: 0
Exp:
     2(x) = 3(y) = 6(−z) = K

 

8. If a + b + c = 0 then, 
Ans: x3
Exp: 

    [  a + b + c = 0  a3 + b3 + c3 = 3abc]
Shortcut:
Given condition a + b + c = 0. Consider the values of a, b and c such that the condition is satisfied i.e., (a, b, c) can be (2, −1, −1) or (0, −1, +1), etc.....
Let us take a = b = c = 0


    
     = x0 + 0 + 0 = 1

 

9. If x = 0.9 then, find the value of 
Ans: 0.9
Exp: 

 

10. What is the value of  
Ans: 2n
Exp:
Taking 2n common in the numerator.

 

11.  when m = 19, n = 17
Ans:  
Exp:

 

12. Find the values of a and b if,  
Ans: a = 4, b = 1
Exp:
x(2a) = x(8b)   a = 4b
x   = x   a = 6 − 2b
4b = 6 − 2b   b = 1, a = 4

 

13. If   Find the relation between a and b.
Ans: 
Exp:

 

14.  
Ans: 
Exp: 

 

15.  
Ans: 1
Exp:

 

16. Given 100.48 = x, 100.70 = y and xz = y2 then, z is approximately equal to .......
Ans: 2.9
Exp:
xz = y2   10(0.48z) = 10(2 × 0.70)
1.40   0.48 z = 1.40   = 2.9 (approx)

 

17.  Find the value of (xb + c)b − c (xc + a)c − a (xa + b)a − b
Ans: 1
Exp: 

 x0 = 1
(or) Let a = b = c = 0
x0 . x0 . x0 = 1

 

18. If  then, x equal to .....
Ans:  
Exp:

19. If  then, x is equal to ......
Ans: 4
Exp:
52 + 122 = 132
                   (from the pythogorous triplet)
Hence,  = 2   x = 4

 

20. a3b = abc = 180. a, b, c are positive integers then, the value of c is ......
Ans: 1
Exp:
a3.b = a . b . c   a2 = c
                        (where a, c are integers).
To satisfy this condition, a, c values must be 1.

Posted Date : 04-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌