• facebook
  • twitter
  • whatsapp
  • telegram

ELECTRIC CURRENT

Bits

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 

1. The directed flow of electrons along the conductor is known as
      A) Potential       B) Electron Current      C) Current       D) None of the above

 

2. In the following the good conductor is
      A) Copper       B) Germanium       C) Wood       D) Glass

 

3. Human body is a
      A) Insulator       B) Conductor      C) Semi conductor       D) None of these

4. Which of the following flow from lower potential to higher potential through conductor is
      A) Electrons       B) Current      C) Positive charges       D) None of these

 

5. In an electric cell
      A) Chemical energy converts into electrical energy
      B) Mechanical energy converts into electrical energy
      C) Electrical energy converts into mechanical energy
      D) Magnetic energy converts into electrical energy

6. Equation for electric current is

7. The symbol of an electric cell is

8. The symbol for resistance is

9. The electrical potential V is equal to
      A)  

         B)            C) Work × Charge            D) None of these
 

10. The ratio of potential difference to current is
      A) Voltage       B) Specific resistance      C) Resistance       D) None of these

 

11. This is constant in Ohm's Law
A) Temperature       B) Resistance      C) Pressure       D) None of these

 

12. The graph which represents Ohm's Law is

13. For ohmic conductor, the graph between current and potential difference is

14. Which of the following is not an Ohm's Law
A) V = IR       B) I = 

       C) VI = R       D) R = 
 

15. If the voltage is doubled then the electric current of a conductor becomes
      A) Halved       B) doubled      C) No change       D) None of these

 

16. Silicon and Germanium are
      A) Conductors       B) Insulators      C) Semi conductors       D) None of these

 

17. If we touch a 240 V current wire, then the electric current passes through our body is
      A) 0.001 A       B) 0.015 A       C) 0.024 A       D) 0.0024 A

 

18. Match the following.
1) 0.001 A                           a) causes involuentry muscle contractions

2) 0.005 A                           b) unconscious

3) 0.010 A                           c) can be felt

4) 0.070 A                           d) is painful

 A) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d     B) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a    C) 1-c, 2-d, 3-b, 4-a      D) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
 

19. The unit of specific resistance is
      A) Ohm       B) Ampere       C) Ohm-m       D) None

 

20. The symbol Ω stands for
      A) Volt       B) Ampere       C) Resistance       D) Ohm

 

21. The units for resistance is
      A) Ampere       B) Volt       C) Ohm       D) None

 

22. R = ρ 

 in this formula 'l' indicates
      A) length       B) radius      C) Area of cross section       D) None
 

23. Formula for specific resistance is
      A) R = ρ        B) ρ =        C) R =         D) None of these

 

24. If the length of a wire is 'l' and area of cross section is 'A' then its resistance
      A) R           B) R   lA       C) R   I2A       D) R 

   
 

25. The element in the electric stove is made up of
      A) Tungston       B) Copper       C) Iron       D) Nichrome

 

26. The resistance of a conductor is R, if its length and cross sectional area are doubled then the resistance is
      A) R/2        B) 2 R       C) R       D) 4 R

 

27. Given R1 = 100 Ω, R2 = 1 Ω then the effective resistance when these are connected in parallel
      A) 0.1 Ω       B) 0.5 Ω       C) 0.99 Ω       D) 0.10 Ω

 

28. Ten identical resistances, each having a resistance of 1 Ω are joined in parallel, The combination has the resultant resistance of
      A) 1 Ω       B) 10 Ω       C) 0.1 Ω       D) 0.01 Ω

 

29. Five identical resistances, each having a resistance of 2 Ω are joined in parallel, then the combination has the resultant resistance of
      A) 2 Ω       B) 10 Ω       C) 0.04 Ω       D) 0.4 Ω

 

30. The resultant of two resistances in series is 28 Ω. If one of them is 17 Ω. The resistance of second is
      A) 20 Ω       B) 45 Ω       C) 23 Ω       D) 11 Ω

 

31. Three resistors values 2 Ω, 8 Ω, 12 Ω are connected in parallel. The equivalent resistance of combination is

      A) 10 Ω       B) 20 Ω       C) 30 Ω       D) None of these
 

32. We are fuses in household circuits to
      A) prevent overloading of house hold circuits      B) prevent fire accident
      C) Both A and B                                                        D) to decrease the power consumption

 

33. Overloading of household circuit means
      A) Increasing the number of electric appliances consuming power more than 4.8 kW
      B) The household circuits draw the current from mains more than 20 A.
      C) Both A and B
      D) The household circuits draw the current from mains more than 40 A.

 

34. At the time of short circuit the current in the circuit
      A) increase heavily       B) reduces      C) does not change       D) None of these

 

35. The main use of the fuse is

      A) to stop the high current       B) to avoid the accidental flames
      C) to avoid short circuit             D) All the above

 

36. Characters of a fuse wire
      A) Low resistance                            B) High resistance
      C) Low melting temperature         D) High melting temperature

 

37. kWh is the unit of
      A) Potential       B) Current      C) Electric energy       D) emf

 

38. If a bulb of 100 watts glows for 20 hours the energy utilised in kWH is
      A) 1       B) 2       C) 5       D) None of these

 

39. Five 60 W bulbs are working for 8 hours per a day. If the charge to be paid per unit is 80 paise. The amount to be paid for a month of 30 days is
      A) Rs.72.00 P       B) Rs.50.60 P       C) Rs.57.00 P       D) Rs.57.60 P

40. A 750 W Iron box is used for 5 hours. Charge per unit is 0.80 paise. What is the amount to be paid

      A) Rs.3.70 P       B) Rs.2.70 P       C) Rs.3.50 P       D) Rs.3.00 P
 

41. On everyday a 60 W bulb is used for 8 hours. The amount of energy utilised in 30 days in kilowatt hours
      A) 7.2       B) 5.2       C) 16.2       D) 14.4

 

42. As shown in the below diagram, four resistances are connected. The effective resistance of the combination between the points X and Y is

     A) 3/25 Ω         B)  20/3 Ω         C) 20 Ω         D) 3 Ω 

43. How will the resistance of a wire of given material change if the length is doubled with same area of cross-section?

      A) No change       B) halved       C) doubled       D) None of these
 

44. How will the resistance of a wire of given material change if the length is halved with same area of cross-section
      A) No change       B) halved      C) doubled       D) Becomes 4 times

 

45. How will the resistance of a wire of given material change if its area of cross-section is doubled with same length
      A) No change       B) halved      C) doubled       D) Becomes 4 times

 

46. How will the resistance of a wire of given material change if its cross-sectional area is halved with same length
      A) No change       B) halved      C) doubled       D) becomes 4 times

 

47. How will the resistance of wire of given material change if the length and area of cross section both are doubled
      A) halved       B) doubled      C) No change       D) becomes 4 times

48. How will the resistance of a wire of give material change if its length and area of cross section both are halved

      A) halved       B) doubled      C) becomes 4 times       D) No change
 

49. The effective resistance of R1 and R2 who connected in series is 6 Ω when connected in parallel it is 5/6 Ω. Then the actual value of R1 and R2 are respectively
      A) 1.5 Ω, 4.5 Ω       B) 2 Ω, 4 Ω       C) 3 Ω, 3 Ω       D) 5Ω , 1Ω

 

50. The resistance of two resistors are 6 Ω, 12 Ω, when connected in series and parallel are respectively
      A) 3 Ω, 6 Ω       B) 18 Ω, 3 Ω       C) 18 Ω, 8 Ω       D) 18 Ω, 4 Ω

 

51. A short circuit happens because of
      A) Dry wires       B) Contact between the wires      C) Lack of earthing       D) All of these

 

52. Overloading happens because
      A) Connecting many appliances to a single socket      B) Short circuit
      C) hike in the supply voltage                                          D) Any of these

53. An electric fuse is based on

      A) The magnetic effect of the current         B) The heating effect of the current
      C) The chemical effect of the current          D) None of the above

 

54. The most important safety method used for protecting home appliances from short circuiting or overloading is
      A) Use of electric meter       B) Use of stabilizers      C) Use of fuse       D) Earthing


The equivalent resistance between the terminals A and B of the circuit

      A) 10 Ω       B) 20 Ω       C) 4 Ω       D) 5 Ω
 

56. 2, 4, 8 Ohms resistance are connected in series, then the effective resistance is
      A) 2 Ω       B) 4 Ω       C) 8 Ω       D) 14 Ω

 

57. 2, 4, 8 Ohms resistances are connected in parallel, then the effective resistance is
      A) 7/8 Ω       B) 8/7 Ω       C) 5/16  Ω       D) 16/5 Ω 

 

58. The effective resistance of the following circuit between A and B is
         
      A) 14 Ω       B) 6 Ω       C) 3 Ω       D) 13 Ω

 

59. The equivalent resistance of the combination shown in below diagram is
          


      A) 30 Ω       B) 20 Ω       C) 15 Ω       D) 10 Ω
 

60. The effective resistance of the combination between points A and B as shown in the below diagram is

                               
      A) 20 Ω       B) 10 Ω       C) 20/3  Ω       D) 3/25  Ω 

 

61. The effective resistance between the terminals A and B in the network as shown in the below diagram is
                 


      A) 15 Ω       B) 10 Ω       C) 6 Ω       D) 25 Ω
 

62. The effective resistance between the terminals A and B in the network as shown in the below diagram is
                   
      A) 5 Ω       B) 10 Ω       C) 15 Ω       D) 25 Ω

 

63. In the below given circuit diagram the value of I1 : I2 is
                     
      A) 2 : 1       B) 1 : 2       C) 1 : 4       D) 4 : 1

 

64. The defect in the below circuit diagram is

                 
      A) Voltmeter connected in series      B) Voltmeter connected in parallel
      C) Ammeter connected in series        D) Ammeter connected in parallel

 

65. The effective resistance between A and B is
                  
      A) 8 Ω       B) 10 Ω       C) 16 Ω       D) 24 Ω

 

66. Five identical resistances R each are connected as shown in figure. The effective resistance between A and B
                  
      A) 2/R       B) R       C) 2R       D) R/2 

 

67. Three resistances 2 Ω, 8 Ω, and R Ω are connected in series. If the effective resistance of the combination 16 Ω, then the value of R is
      A) 16 Ω       B) 10 Ω       C) 8 Ω       D) 6 Ω

 

68. A uniform wire of resistance R Ω is divided into 10 parts and all of them are connected in parallel. The equivalent resistance will be
      A) 0.1 R Ω       B) 0.01 R Ω       C) 10 Ω       D) 1 Ω

 

69. The rate of electrical work done is called

      A) Electric potential                             B) Electric power
      C) Electro chemical equivalent           D) Mechanical equivalent of heat

 

70. When three resistances R1, R2 and R3 are in parallel, effective resistance 'Req' is given by
      

71. Your friend arranged a circuit, after measured potential difference in between A and B with the help of voltmeter, then which of the following is correct?
      A) Potential difference shows E for sometime and zero for sometime
      B) Potential difference is zero
      C) Potential difference is equal to E
      D) Potential difference is equal to 2E

 

72. Observe the circuit. The resistance of ring shaped conductor is zero. Then the equivalent resistance between A and B is


      A) 2 R
      B) 4 R 
      C) 7 R 
      D) 10 R

 

73. Which one of the following is correct regarding the instruments connected in an electric circuit

A) In electric circuit voltmeter is in series, Ammeter is connected in parallel.
B) In electric circuit voltmeter is connected parallel to battery, ammeter connected in series.
C) Ammeter and voltmeter both are connected in series.
D) Ammeter and voltmeter both are connected in parallel.

 

74. Match the following:

1) Battery

a) 

 

2) Plug key

b) 

3) Resistance

c) 

4) Fuse

d) 

   A) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d     B) 1-d, 2-a, 3-b, 4-c    C) 1-c, 2-b, 3-a, 4-d     D) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
 

 

75. Match the following.

1) Current

a) Volt

2) Resistance

b) Ampere

3) Potential difference

c) Ohm-meter

4) Resistivity

d) Ohm

   A) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c     B) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d    C) 1-a, 2-b, 3-d, 4-c     D) 1-b, 2-d, 3-a, 4-c
 

76. Heater coils are prepared with
      A) Silver       B) Copper      C) Gold       D) Nichrome, Manganin

 

77. In an Iron box and Toaster which of the following used as heating elements

      A) Graphite       B) Nickel       C) Nichrome       D) Silicon
 

78. The material used in preparation of diodes, transistors, and integrated circuits are
      A) Carbon       B) Lead      C) Silicon, Germanium       D) Nichrome

 

79. In the house wiring following is same for all electrical appliances
      A) Current       B) Voltage       C) Resistance       D) Power

 

80. The unit of electrical energy consumed is
      A) volt       B) ampere       C) watt       D) kilo watt hour

Answers: 1-C;   2-A;   3-B;   4-A;   5-A;   6-C;   7-D;   8-D;   9-B;  10-C;   11-A;   12-A;   13-B;  14-C;   15-B;   16-C;   17-D;   18-D;    19-C;   20-D;  21-C;  22-A;   23-B;   24-D;   25-D.  26-C;   27-C;   28-C;   29-D;   30-D  31-D;   32-C;   33-C;   34-A   35-D;   36-C;   37-C;   38-B;   39-D  40-D;   41-D;   42-B  43-C;   44-B;   45-B;   46-C;   47-C  48-D;   49-D;   50-D;   51-B;   52-D​​​​​​​   53-B;   54-C;   55-D​​​​​​​  56-D;   57-B;   58-C;   59-C​​​​​​​  60-C;   61-C​​​​​​​ 62-B;   63-B​​​​​​​  64-D;   65-C​​​​​​​  66-D;   67-D;   68-B​​​​​​​  69-B;   70-C;   71-C​​​​​​​   72-D;   73-B​​​​​​​  74-D;   75-D;   76-D​​​​​​​  77-C;   78-C;   79-B;   80-D

Posted Date : 26-06-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రత్యేక కథనాలు

 
 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం