• facebook
  • twitter
  • whatsapp
  • telegram

Human Eye and Colourful World

Bits

Multiple Choice Questions
1. The amount of light entering the eye is adjusted by the                                                     
     A) Iris      B) Pupil      C) Cornea      D) Retina

 

2. The ability of the eye to focus both near and distant object is called ..... of the eye.       
     A) Least distance of distinct        B) Adjustment
     C) Persistence of vision               D) None of these

 

3. The change in the focal length of an eye-lens discussed by the action                            
     A) Pupil      B) Iris      C) Ciliary muscles      D) Cornea

 

4. ..... enables pupil to act as a variable aperture for entry of light into the eye.               
     A) Ciliary muscles      B) Retina      C) Cornea      D) Iris

 

5. The decrease in the focal length of the eye-lens causes                                                    
     A) Myopia      B) Hypermetropia      C) Presbyopia      D) Astigmatism

 

6. The least distance of distinct vision for a human with normal vision is about
     A) 20 cm      B) 25 cm      C) 30 cm      D) None of these

 

7. The angle of vision of a human being is                                                                              
     A) 30°      B) 50°      C) 60°      D) None of these

 

8. Focal length of eye                                                                                                                 
     A) 2.0 - 2.20 cm      B) 2.0 - 2.27 cm      C) 2.27 - 2.5 cm      D) 2.27 - 2.8 cm

 

9. Older age hypermetropia is called                                                                                      
     A) Myopia      B) Hypermetropia      C) Presbyopia      D) None of these

 

10. The defect of vision which can not be using, spectacles is                                             
     A) Myopia      B) Hypermetropia      C) Presbyopia      D) Cataract

 

11. The defect of vision indicated in the adjacent diagram is
                                             
A) Myopia      B) Hypermetropia      C) Presbyopia      D) None of these

 

12. The colour in the sequence VIBGYOR that has least wave length is                              
     A) Red      B) Violet      C) Green      D) Yellow

 

13. The near point of hypermetropia eye is 1m. Power of lens required to correct it        
     A) 2 D      B) 3 D      C) 1 D      D) 4 D

 

14. Colour blindness is caused due to lack of cells                                                                    
     A) rods      B) cones      C) iris      D) none

 

15. In the spectrum of white light the two colours appearing at the ends are .... and .....  
     A) green, yellow      B) blue, red      C) red, orange      D) red, violet

 

16. Grass appears green because it ............                                                                              
     A) reflects green light           B) absorbs green light
     C) refractive green light       D) none of these

 

17. To correct one's presbyopia we need to selects a                                                             
     A) biconvex lens      B) bifocal lens     C) biconcave lens      D) convex lens

 

18. In the figure i1 represents                                       
     A) Angle of reflection
     B) Angle of incidence
     C) Angle of emergence
     D) Angle of prism

 

19. In the beside figure, 'D' represents                          
     A) Angle of deviation
     B) Angle of reflection
     C) Angle of refraction
     D) Angle of prism

 

20. .............. is responsible for the blue of the sky.      
     A) O2, H2 molecules      B) N2, He molecules
     C) N2, O2 molecules      D) N2, Cl2 molecules


21. Select the incorrect matching of the following.                                                               
     A) Angle of vision - 60°
     B) The least distance of distinct vision - 25 cm
     C) Minimum focal length of eye lens - 1 cm
     D) Maximum focal length of eye lens - 2.5 cm

22. Select the correct statement of the following.                                                              
     A) The least distance of distinct vision at below 10 year age is 7 - 8 cm.
     B) The least distance of distinct vision in old age is 1 m or even more.
     C) In angle of vision is above 60°, then we can see only the part of the object.
     D) Angle of vision and least distance of distinct vision same for all persons.

23. Doctor advised to use 2 D lens. What is its focal length?                                             
     A) 20 cm      B) 50 cm      C) 100 cm      D) 150 cm

24. If doctor advised to a person to use 2 D (-ve) lens. What is its focal length and which type of lens is it?                                                                              A) 50 cm, convex      B) 50 cm, concave     C) 25 cm, convex      D) 25 cm, concave


25. The number of surfaces bounding a triangular prism is                                
 
A) 3      B) 4      C) 5      D) 6

26. The pupil of the eye changes in size adjust for                                                            
     A) Objects at different distances      B) Objects of different sizes
     C) Different amounts of light             D) Different colours

27. The sensation of vision in the retina is carried to the brain by                                  
     A) Cornea      B) Optic nerve     C) Ciliary muscles      D) None of these

28. Which of the following phenomena contributes significantly to the reddish appearance of the sun at sunrise or sunset?     
     A) Total internal reflection of light      B) Scattering of light
     C) Dispersion of light                             D) Reflection of light

29. The danger signals installed at the top of tall buildings are red in colour. These can be easily seen from a distance because among all other colours; the red light                     
     A) moves fastest in air.
     B) is absorbed the most by smoke or fog.
     C) is scattered the most by smoke or fog.
     D) is scattered the least by smoke or fog.


30. At sunrise or at sunset the sun appears to be reddish while at mid-day it looks white. This is because       
     A) The sun is cooler at sunrise or at sunset
     B) Refraction causes this phenomenon
     C) Scattering due to dust particles and air molecules causes this phenomenon
     D) Diffraction sends red rays to the earth at these times

31. From which point of a waterfall can a person see a rainbow, when it is noon               
     A) from any point
     B) from the top the waterfall
     C) from the sides of the waterfall
     D) from the bottom of the water fall

32. Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow? 
     A) Refraction, dispersion
     B) Refraction, dispersion and internal reflection
     C) Reflection, refraction and dispersion
     D) Dispersion, scattering and total internal reflection


33. If ciliary muscles are in rest position, then                                                                          
     A) Focal length of eye lens becomes maximum
     B) Eye can be focused on a distant object
     C) The parallel rays coming into the eye are focused on to the retina
     D) All the above

34. The smallest distance, at which the eye can see objects clearly without strain is called 
     A) Persistence                B) Least distance of distinct vision
     C) Accommodation        D) All the above

35. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about         
     A) 7 cm      B) 10 cm      C) 25 cm      D) 1 m

36. The far point of human eye with normal vision lies                                                          
     A) 7 cm      B) 10 cm      C) 25 cm      D) Infinity

37. A person suffering from myopia cannot see ........ objects clearly.                                   
     A) Near      B) Distant     C) Near, Distant      D) None of these


38. Due to myopia short sightedness                                                                                   
     A) The maximum focal length of the eye becomes greater than 2.5 cm
     B) The maximum focal length of the eye becomes less than 2.5 cm
     C) The maximum focal length of the eye becomes greater than 2.27 cm
     D) The maximum focal length of eye becomes less than 2.27 cm

39. In which of the following defects the image of distant object is formed before the retina?  
     A) Myopia      B) Hypermetropia     C) Presbyopia      D) Astigmatism

40. The lens used to correct Myopia is                                                                                   
     A) Convex      B) Concave      C) Bifocal      D) Cylindrical

41. Which of the objects cannot see clearly by a person if he is suffering from Hypermetropia                                                                                                                          
     A) Near      B) Distant      C) A and B      D) None of these

42. The lens used to correct Hypermetropia                                                                        
     A) Convex      B) Concave      C) Bifocal      D) Cylindrical

43. If a person suffering from Myopia and Hypermetropia the lens used by him is         
     A) Convex      B) Concave      C) Bifocal      D) Cylindrical


44. The defect of vision indicated in the below diagram is                                                  
     
     A) Myopia           B) Hypermetropia
     C) Presbyopia     D) There is no defect of vision

45. The distance between the eye lens and retina is                                                          
     A) 2.5 cm      B) 2 cm      C) 1.75 cm      D) 7 cm

46. The power of a lens is                                                                                                       
     

 

ANSWERS: 1-A;  2-B;  3-C;  4-C;  5-A;  6-B;  7-C;  8-C;  9-C;  10-D;  11-A;  12-B;  13-B;  14-A;  15-C;  16-A;  17-B;  18-B;  19-A;  20-C; 21-C;   22-C;   23-B;   24-B; 25-C;   26-C;   27-B;   28-B;   29-D; 30-C;   31-B;   32-B; 33-D;   34-B;   35-C;   36-D;   37-B; 38-B;   39-A;   40-B;   41-A;   42-A;   43-C; 44-B;    45-A;   46-B. 

Posted Date : 26-06-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రత్యేక కథనాలు

 
 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

physical-science

OTHER SUBJECTS

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌