• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Data Sufficiency

Data sufficiency often involves very simple calculations.

Data sufficiency questions test your knowledge of basic maths facts and skills coupled with reasoning, analytical and problem solving abilities.

Each data sufficiency item presents you with a question where you need to decide whether or not presented along with question would be sufficient to answer the question.

MODEL PROBLEMS

 

1. What is marked price of the the product?

Statement I – After giving the 10% discount on mark price the shopkeeper make a profit of 26% by selling the item. Ratio of cost price and mark price is 5 : 7.

Statement II – Difference of mark price and cost price is 40. Difference of selling price and marked price is 14. Marked price is 40% of the cost price.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we can calculate the marked price. From Statement II we can calculate the marked price. Either Statement I or II is sufficient.

Ans: E

 

2. How many tiles is needed to fit tiles in the rectangular floor of a room?

Statement I – Ratio of length and breadth of the room is 9 : 5 and perimeter of the floor is 140 m. 

Statement II – Price of 100 tiles is 500. And total expenditure to fit the floor is 12000.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From both statements we can not calculate the area of each tiles so we cannot calculate the number of tiles required.

Ans: D

 

3. Lina buy braslet. Find the inner radius of braslet.

Statement I – Braslet is made with 269.5 sqm metal.

Statement II – Length of outer diameter is 28 m.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: To calculate the inner radius we have touse both Statement I and Statement II.

Ans: C

 

4. Find the length of the train P.

Statement I – The train P cross the train Q in 6 sec. when train Q is not moving. Train Q cross train R in 68 sec. when both are moving same direction, speed of train R is 25 m/sec. 

Statement II – Train P cross train R in 64 sec. when both are moving same direction. Length of train Q is 140 m.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From two statements we can not calculate the length of train P, speed of train Q so we cannot able to know the length of train. because lots unknown value.

Ans: D

 

5. How many days A, B and C can complete the work together?

Statement I – Ratio of efficiency of A and B is 2 : 1. B and C can complete the work in 12 days. 

Statement II – Ratio of efficiency of A and C is 3 : 1. C can alone complete the work in 30 days.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From both statements we can calculate the efficiency of A, B and C. And from statement II we know the days of C to complete the work. From that we can easily calculate total days to complete the work by A, B and C. Ans: C

 

6. Is A is an even number?

Statement I – 6A + 3B is even number.

Statement II – 3A + 6B is even number.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we cannot say about A is even or not because we do not know B is even or not. From Statement II we can say A is even because 6B is always even and 3A have to be even.

Ans: B

 

7. Find the present age of B.

Statement I – 2 years ago age of A is equal to the age of C 4 years ago. Age of C is average age of A and B.

Statement II – Ratio of present age of B and age of C after 2 years is 1 : 1. A is 2 years younger than C.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From both Statements I and II we cannot calculate the exact age of any one. So we cannot calculate the age of B.

Ans: D

 

8. There is three number, first, second and third. What is the 45% of first number?

Statement I – 6/11 of the first number is equal to the 22% of second number. Second number is equal to the 1/4th of third number.

Statement II – First number is 92 more than the 1/4th of the second number. Difference of first and second number is 458.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we cannot calculate the first number but from Statement II we can calculate the first number from the relation between first and second number.

Ans: B

 

9. There are two types of employee in a company either 25 year or more than 25 year. Find how many male are 25 year old. 

Statement I – There is 45% male employee in the company. Out of the total female employee 60% is 25 years age. 

Statement II – Total employee of the company is 4800. Out of that 40% is above 25 years age.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we calculate the total male employee and total female employee who are 25 years age in form of percentage. And with the help Statement II we can calculate the exact value. 

Ans: C

 

10. Find the rate of interest.

Statement I – The simple interest accrued of Rs.22500 at the end of four years is Rs.10800.

Statement II – The compound interest accrued on the Rs.22500 at certain time at certain rate is Rs.5724

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we calculate the rate because we know the principle, time and interest, but Statement II we do not know the time so we cannot calculate the the rate.

Ans: A

 

11. What was annual income of M?

Statement I – R’s monthly income is three times V’s monthly income. V’s monthly income is 15% more than C’s monthly income. C’s monthly income is Rs.32,000.

Statement II – V’s monthly income is Rs. 4,800 more than the monthly income of C’s. Total income of V and C is Rs.68,800. V’s monthly income is 1/3 of M’s monthly income.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement I we can calculate the monthly income of C, V and R. But we don’t know about the monthly income of M but with the help Statement II we can calculate monthly income of M and from that annual income.

 Ans: C

 

12. What are maximum marks of the examination?

Statement I – Average marks of three students is 643. First student get 56% second student gets 634 marks.

Statement II – Third student gets 92% marks in the exam which is 171 marks less than Second student. Second student gets 144 more marks than First student.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From each Statement I or II, we cannot calculate the maximum marks because we don’t know any one percentage and marks both. But with both Statements I and II we get marks of third student and also gets third student percentage, from that we can calculate the maximum marks. Ans: C

 

13. What is the present age of D? 

Statement I – Ratio between present age of M and D is 5 : 13. M is 9 years younger than P.

Statement II – P’s age after 9 years will be 33 years. The difference between D’s age and M’s age is same as the present age of P.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: To calculate the age of D we need both the statements. 

Ans: C

 

14. What is the perimeter of the rectangle? 

Statement I – Area of the rectangle is seven fourth area of square whose side is 7 more than the breadth of Rectangle. 

Statement II – Breadth of rectangle equal to the radius of circle whose perimeter is 176 cm and ratio of length and breadth of rectangle is 9 : 7.

A) Only Statement I alone.

B) Only Statement II alone.

C) Both Statements I and II together.

D) Neither Statement I nor II is sufficient.

E) Either Statement I or II.

Sol: From Statement II we can calculate the length and breadth of rectangle and from that perimeter can easily calculate.

Ans: B
 

Posted Date : 10-01-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌