• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Pie chart

     A pie chart is a type of graph that represents the data in the circular graph. The slices of pie show the relative size of the data.

It is a type of pictorial representation of data.

Here the term pie represents the whole, and the slices represents the parts of the whole

 

Model Questions
 

Directions (Qs. 1 - 5): The pie chart given below shows the number of shoes of 5 different brands in a multibrand store. There are total 1200 shoes.


 

1. How many shoes are there of Puma brand?

1) 230       2) 276     3) 286

4) 252       5) None

Sol: Puma shoes are 21% = 21% of 1200

= 21 × 12 = 252

Ans: 4

 

2. What is the difference in number of shoes of Puma and Nike?

1) 96 2) 156 3) 36 4) 112 5) None

Sol: Difference in number of shoes of Puma and Nike is = 21% − 18% = 3%
= 3% of 1200 = 3 × 12 = 36

Ans: 3

 

3. The difference between the number of shoes of Reebok and Nike is same as the difference between which of the following two brands?

1) Puma and Adidas                      2) Reebok and Adidas
3) Vans and Nike                           4) Nike and Adidas
5) None

Sol: Difference between the number of shoes
of Reebok and Nike = 23% − 18% = 5%
= Nike − Vans = 18% − 13% = 5%
Ans: 3

 

4. Puma shoes are how much percent more than the Nike Shoes?

1) 14.28%                     2) 16.66%
3) 25%                         4) 21.33%                                       5) None
Sol: Puma shoes are 21%, Nike shoes are 18% then Puma shoes are 3% more when compared to Nike shoes

 

Ans: 2

 

5. Reebok shoes are how much percent less than Adidas shoes?

1) 8%        2) 12%         3) 13%
4) 16%          5) None

Sol: Rreebok shoes are 23%, Adidas shoes are 25%
Reebok shoes when compared to Adidas shoes 2% less so

Ans: 1

 

Directions (Qs. 6 - 10): Study the following Pie Graph carefully and answer the questions given below:

      The pie chart given below represents the budget estimated by a family for their monthly expenses. The total salary is Rs.32,000 per month.


 

6. What is the budget estimated by the family on clothing and grocery together ?

1) Rs.8,960                    2) Rs.8,550
3) Rs.8,780                    4) Rs.8,690               5) Rs.8,850
Sol: Clothing expenditure = 8%,
grocery expenditure = 20%
Total expenditure = 28%
28% of 32000 = 8960

 

Ans: 1

7. Due to a sudden marriage, the family incurs Miscellaneous expenditure of Rs. 3,140 in total. How much is the increase in the amount under this head from that of the budgeted?

1) Rs.2,240                        2) Rs.304                        3) Rs.900
4) Rs.224                            5) None of these

 

Sol: Miscellaneous expenditure = 7%
So 7% of 32000 = 2240
But due to sudden marriage family incurs expenditure 3140
3140 − 2240 = 900 increased

Ans: 1

 

8. The family actually paid Rs.4,672 on grocery. What is the difference in the amount budgeted and spent on grocery?

1) Rs.1,738                  2) Rs.1,672
3) Rs.467                  4) Rs.1,038            5) Rs.1728

 

Sol: Amount budgeted to grocery is 20%
20% of 32000 = 6400
Actually paid = 4672
Difference = 6400 − 4672 = 1728

Ans: 5

 

9. What is the difference in the amount estimated
by the family on electricity and cell bill ?

1) Rs.1,920                   2) Rs.4,160
3) Rs.6,080                  4) Rs.8,000
5) Rs.4,480

Sol: Electricity 19% and cell bill 6%, difference
is 19% − 6% = 13%
32000 × 13% = 4160

Ans: 2
 

10. The family saved Rs.1,920 on their electricity bill, as it was less than the estimated budget. What is the percentage of electricity bill amount of the total salary?

1) 10.5%                    2) 12%              3) 14.5%
4) 13%                       5) 16%

Sol: 1920 is 6% of 13200
So 1920 less means 6% less
Actually electricity bill is 19% but family saved
6% so
19% − 6% = 13%

Directions (Qs. 11 – 12): Read the following information carefully and answer the following questions carefully.

Pie chart given below shows average marks obtained by students from 5 different schools P, Q, R, S, T in National level exam. The exam has maximum marks 200.

11. The total marks obtained by school P are how much more/ less than the total marks obtained by school Q if both schools have 50 students each?

1) 1250                    2) 1550               3) 1850
4) 1750                    5) 1650
Sol: Total marks obtained by School P
             = number of students × average marks
             = 125 × 50 = 6250
Total marks obtained by school Q
                = number of students × average marks
                = 150 × 50 = 7500
Difference of total marks = 7500 − 6250 = 1250

 

Ans: 1

 

12. What is average of marks obtained by all schools together if it is known that all schools have 70 students each participating in the exam?

1) 185             2) 146      3) 164
4) 175              5) None of these

 

Sol: Average of marks obtained by all schools together if it is known that all schools have 70 students each.
Total marks obtained

Ans: 2

Directions (Qs. 1 - 5): Answer the questions based on the information.
    Pie chart given below shows the runs scored by 5 batsman of Indian cricket team in a tournament. Total 5 matches were played in tournament and each player has played different number of matches.

 

1. If Sharma has played all 5 matches of the series, then calculate the batting average in the tournament?

1) 95                2) 67          3) 60
4) 75                 5) 76
Sol: Sharma has played all 5 matches in the series.

Ans: 4

 

2. What is ratio of total runs made by openers in the tournament to the total runs made by other 3 batsman?
 

Note: Sharma and Dhawan used to open every match in tournament.

1) 35 : 33 2) 72 : 5 3) 21 : 19
4) 11 : 19 5) None of these

Sol: Ratio of total runs made by openers in the tournament to the total runs made by other
3 batsman Openers = Sharma and Dhawan
Runs scored by them = 380 + 320 = 700
Runs scored by other 3 = 320 + 190 + 150
                                      = 660
Ratio = 700 : 660 = 35 : 33

 

Ans: 1

 

3. How many runs will Dhawan have to score in next match if it is played to match Sharma’s average if Sharma is not playing next match and both have not missed any match till date in this tournament?

1) 122      2) 125              3) 136
4) Cannot be determined      5) None of these

Sol: Sharma’s average =  = 76

Dhawan’s current average = = 64
Runs to be scored in next match to equal the

Ans: 3

 

4. Runs scored by Kartik are how much percent more / less by total runs scored by Dhoni in the tournament?

1) 22.02%             2) 21.05%               3) 27.50%
4) 75.75%             5) None of these

Sol: Runs scored by Kartik are how much percent more / less by total runs scored by Dhoni

Ans: 2

 

5. Among all batsman, everyone played all 5 matches then who among them has got 2nd best batting average in the tournament?

1) Sharma        2) Dhawan            3) Kohli
4) Both Kohli and Dhawan
5) Can’t be determined

Sol: If everybody plays 5 matches, then 2nd  best average
         That figure will 2nd best total number of runs since number of matches played will be same for everyone.
    Dhawan and Kohli will be the answer as both have 320 runs

 

Ans: 4
 

Posted Date : 08-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌