• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Time and Distance

1. A car covers a certain distance. The average speed of the car for the first half is 80 km/hr and the average speed for the next half is 120 km/hr. what is the average speed of the car for the entire distance?
Ans: 96 kmph      

 

2. A man covers 220 km in 8 hours and another 300 km at an average speed of 60 kmph. Find the average speed of the man for the total distance.
Ans: 40 kmph 

 

3. Two trains 125 m and 95 m long are running in opposite directions with speeds of 40 kmph and 32 kmph respectively. In what time will they completely clear each other from the moment they meet?
Ans: 11 sec

 

4. Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed of the trains are 45 km/hr and 40 km/hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be (SSC-CGL 2016)
Ans: 3.75 km         

 

5. Two cars start from A and B respectively and moves in opposite directions towards B and A at average speeds 44 kmph and 40 kmph respectively. After what time will they be 294 km apart? 
Ans: 3.5 hours 

 

6. The time for a train of length 110 meters running at the speed of 72 km/hr to cross a bridge of length 132 meters is (SSC-CGL 2016)
Ans: 12.1 sec 

 

7. The distance between two stations A and B is 428 km. A train starts from station A at 6 am and moves towards station B at an average speed of 48 kmph. Another train starts from station B at 6.20 am and moves towards station A at an average speed of 55 kmph. At what time will the trains meet? (SSC-CGL 2019)
Ans:10.20 am    

 

8. The distance between two stations A and B is 575 km. A train starts from station A at 3 pm and moves towards station B at an average speed of 50 kmph. Another train starts from station B at 3.30 pm and moves towards station A at an average speed of 60 kmph. How far from station A will the trains meet?  (SSC-CGL 2019)
Ans: 275 km 

 

9. A thief steals a car at 2 pm and runs away at a speed of 60 kmph. The theft was noticed at 3pm and the policeman started chasing in another car at a speed of 75 kmph. At what time can the police man catch the thief?
Ans: 7 pm

 

10. Two cars A and B leave Delhi at 8.30 am and at 9 am for Shimla respectively. They travel at the speeds of 40 kmph and 50 kmph respectively. How many kilometres away from Delhi will the two cars be together? (SSC-CGL 2019) 
Ans: 100 km 

 

11. A boat covers 78 km down stream or 30 km upstream in the same time. If the speed of the current is 4 kmph, what is the speed of the boat?
Ans: 9 kmph 

 

12. In a stream running at 3 kmph, a motor boat goes 12 km upstream and back to the starting point in 60 min. find the speed of the motor boat in still water (in kmph) (SSC-CGL 2019)
Ans: 

 

13. A 150 m long train running at 36 kmph speed crosses a bridge in 27 sec. Find the length of the bridge.

Ans:120 m           

 

14. Two trains 125 m and 95 m long are running in opposite directions with speeds of 40 kmph and 32 kmph respectively. In what time will they completely clear each other from the moment they meet?
Ans: 11 sec         

 

15. A train crosses a bridge of length 290 metres in 27 seconds. Find the length of the train if it runs at 90 kmph speed.
Ans: 385 m         

 

16. A boat covers 162 km upstream in 6 hours. If the speed of the current of the stream is 3 kmph, find the speed of the boat.
Ans: 30 kmph       

 

17. In what time, a 178 m long train running at 108 kmph speed, overtakes a 247 m long train running at 36 kmph rate?
Ans: 21.25 sec       

 

18. If a car travels at 5/8 th of its original speed, it takes 12 minutes more time to cover a certain distance. Find the actual time it takes to cover that distance?
Ans: 20 min         

 

19. A train crosses a bridge of length 800 m in 100 seconds and a platform of length of 400 m in 60 seconds. Find the length of the train.
Ans: 200 m        

 

20. Speed of a boat is 8 kmph. It goes to a distance from A to B upstream and comes back from B to A downstream in 24 hours. If the speed of the current is 2 kmph, find the distance between A and B.
Ans: 90 km          

 

21. A man goes from his house to office in a car. If his speed is 60 kmph, he reaches his office 3 minutes late however if his speed is 80 kmph he is early by 5 minutes. Find the distance between his house and office.
Ans: 32 km        

 

22. A man covers 220 km in 8 hours and another 300 km at an average speed of 60 kmph. Find the average speed of the man for the total distance.
Ans: 40 kmph       

 

23. A train running at a speed of 65 kmph passes a man, who is sitting in another train running at 38 kmph in the same direction in 16 seconds. Find the length of the faster train.
Ans: 120 m           

 

24. A runs 200 metres in 40 seconds and B runs the same distance in 50 seconds. By what distance will A beat B in a race of 100 metres?
Ans:  20 m

 

25. A boat covers 60 km distance downstream or 36 km distance upstream in the same time. If the speed of the current is 3 kmph, find the speed of the boat.
Ans:12 kmph          

 

26. A man covers a distance of 270 km at 90 km/hr and next 270 km at 60 km/hr. What is his average speed for his whole journey of 540 km?
Ans: 72 kmph        

 

Posted Date : 28-01-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌