• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ALPHANUMERIC SERIES

Directions (Qs. 1 - 5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given beside.
5  6  7  8  8  7  6  8  6  6  7  8  6  7  6  5  8  5  7  8  6  6  8  7  8  6  5  5  7  6
1. How many such digits are there in the given series each of which when subtracted from the following digit, gives 1 as resultant?
A) More than four    B) Four    C) Three
D) Two E) None of these
Sol: The given series is
5 6 7 8 8 7 6 8 6 6 7 8 6 7 6 5 8 5 7 8 6 6 8 7 8 6 5 5 7 6
Here, we can see that there are seven such digits in the given series each of which when subtracted from the following digit, gives 1 as resultant.

Ans: A


2. Which of the following numbers will be obtained when the 18th number from the right end is added to the 19th number from the left end of the series?
A) 17    B) 13    C) 16    D) 18    E) None of these
Sol: The given series:
5 6 7 8 8 7 6 8 6 6 7 8 6 7 6 5 8 5 7 8 6 6 8 7 8 6 5 5 7 6
The 18th number from the right end = 6
The 19th number from the left end = 7
Now, we get, 6 + 7 = 13

Ans: B


3. How many odd numbers are there in the numeric series which are immediately preceded by a number, which is a perfect cube?
A) Six       B) Two      C) Eight
D) More than eight      E) None of these
Sol: The given series:
5 6 7 8 8 7 6 8 6 6 7 8 6 7 6 5 8 5 7 8 6 6 8 7 8 6 5 5 7 6
Following the above series, we can say that there are two such numbers which are immediately preceded by a perfect cube.
Ans: B


4. If 2 is subtracted from all odd numbers and 1 is subtracted from all even numbers in the given number series, then which number will be sixteenth from the right end?
A) 7     B) 5      C) 9     D) 8      E) None of these
Sol: The given series:
5 6 7 8 8 7 6 8 6 6 7 8 6 7 6 5 8 5 7 8 6 6 8 7 8 6 5 5 7 6
Now, the series after applying above condition:
3 5 5 7 7 5 5 7 5 5 5 7 5 5 5 3 7 3 5 7 5 5 7 5 7 5 3 3 5 5
The sixteenth number from the right end = 5
Ans: B


5. How many such even numbers are there which are immediately followed by a perfect square in the above series?
A) Only one    B) Two    C) Three
D) Five       E) None of these
Sol: The given series:
5 6 7 8 8 7 6 8 6 6 7 8 6 7 6 5 8 5 7 8 6 6 8 7 8 6 5 5 7 6
Ans: E

 

Directions (Qs. 6 - 10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given beside.
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9


6. Which of the following is exactly in the middle between C and % in the above arrangement?
A) B       B) K         C) 9        D) #         E) None of these
Sol: Given sequence:
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9
Each letters lying between C and % are:
I, Q, $, 5, V, E, R, 9, 7, B, #, 2, K
The middle element is R.

Ans: A


7. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a consonant?
A) None      B) One        C) Two            D) Three             E) None of these
Sol: Given sequence:
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9
There are two numbers (9, 4) that satisfy the given condition.

Ans: C


8. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a consonant?
A) None    B) One       C) Two     D) Three         E) Four

Sol: Given sequence:
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9
There is only one vowel (O) that satisfies the given condition.
Ans: B

 

9. Which of the following is seventh to the left of the sixteenth from the left in the above arrangement?
A) A           B) S          C) 3            D) V           E) None of these
Sol: Given sequence:
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9
Note: In case of the same directions we take the difference of the positions and calculate the resultant position of an element from the given end of the series.
\ 7th to the left of the 16th from the left
means (16 − 7) = 9th from the left, i.e., V.
Ans: D


10. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to
that group?
A) B K         9 B) M * O             C) C Q A     D) W J 1              E) 5 R Q
Sol: Given sequence:
S A 3 C I Q $ 5 V E R 9 7 B # 2 K % O 1 M W 4 * J 8 9
In all other groups, the first element moves 3 steps forward to give the second element, which in turn moves 5 steps backward to give the third element.
Ans: C


Directions (Qs. 11 - 15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given beside.
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2

 

11. How many symbols are there in the above series each of which is immediately preceded and also immediately followed by a vowel?
A) Nil       B) One        C) Two       D) Three             E) More than three
Sol: Given sequence:
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2
There is only one symbol (%) that satisfies the given condition.

Ans: B


12. If all the vowels are dropped from the above series, which of the following would be the eighth element to the right of the thirteenth element from the left end?
A) 4      B) 8             C) %            D) C                E) None of these
Sol: Given sequence:
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2
The new arrangement becomes :
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 % 2
Note: In case of opposite directions we add the positions and calculate the resultant position of an element from the given end of the series.
\ 8th element to the right of the 13th element from the left end means (8 + 13) = 21st element from the left end, i.e., %.
Ans: C


13. If each symbol is first assumed as a numeral and then all the numerals are assumed as English letters, how many assumed English letters will there be in the above
arrangement of elements?
A) 7     B) 12      C) 13          D) 25            E) None of these
Sol: Given sequence:
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2
Clearly, required numbers of letters = number
of symbols + numbers of numerals = 7 + 6 = 13
Ans: C


14. C M A N £ E 4 Y 5 ? $ 9 *
What should come in place of the question mark in the following series based on the above arrangement?
A)£ Q #      B) S a #            C) S 8 a      D) S a Z           E) None of these
Sol: Given sequence:
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2
The first and second elements of each term move 3 steps forward while the third element moves 2 steps backward to give the corresponding elements of the next term.
Ans: B


15. Four of the following five are alike in a certain way with respect to their position in the above arrangement. Which is the one that is different from the other four?
A) T Y S     B) 9 W Z     C) U % 2      D) Q 9 *     E) C @ £
Sol: Given sequence:
6 C M @ N £ T 4 Y 8 S a Q $ 9 * W # Z 5 U E % A 2
In all other groups, the first and second elements each move two steps forward to give the second and third elements respectively.
Ans: D

 

Directions (Qs. 16 - 20): Study the following arrangement carefully and answer the questions given beside.
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^ 3 X &


16. If all the even digits are skipped from the sequence then which of the following elements is fifth to the right of '@'?
A) O     B) I       C) X      D) Z        E) #
Sol: Given Sequence:
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^3 X &
Sol: New Sequence:
S $ I L 5 % * K E @ 7 M P 9 O # Z ^ 3 X &
Clearly 'O' is fifth to the right of '@'.
Ans: A


17. What is the sum of the second prime number from the right end and the third composite number from the left end?
A) 18    B) 16    C) 11     D) 20      E) None of these
Sol: Given Sequence:
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^ 3 X &
Second prime number from right end is 7 
Third composite number from the left end is 9.
Required sum = 16.

Ans: B


18. Which of the following elements is 17th from the left end?
A) %     B) 9      C) #    D) 8    E) A
Sol: Given Sequence:
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^ 3 X &
Evidently, 9 is 17th from the left end.
Ans: B


19. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of  the following does not belong to that group?
A) 5*L        B) M97       C) K@2        D) $IS           E) Z^O
Sol: Given Sequence:
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^ 3 X &
Logic: Second element is second to the right of the first element and the third element is the immediate left of the first element.
Thus option E 'Z^E' does not follow the logic.
Ans: E


20. If all the letters are skipped from the given sequence then which of the following is exactly between '%' and '#'?
A) @    B) 4     C) 3     D) 6     E) None of these
Sol: Given Sequence:
S $ 4 I L 5 % * 2 K E @ 6 7 M P 9 8 O # Z ^ 3 X &
New Sequence:
$ 4 5 % * 2 @ 6 7 9 8 # ^ 3 &
Thus, 6 is exactly between % and #.
Ans: D

Posted Date : 05-09-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌