• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Synonyms

Synonym questions are directly important because in SSC CGLE, you will get 1 to 2 Synonym questions in Tier I and 3 to 4 questions in Tier II. Synonym questions are also indirectly important because words (and meanings of words) are indirectly tested in the whole of the English section. You can do well in this section only if you are good at Vocabulary.
 

Steps to deal with synonym questions

* Read the question word and first decide whether the meaning is positive, neutral or negative.
* Then check the word's part of speech: whether it is a verb, noun, adjective or adverb. 
* Go to the options and look for its synonym of the same part of speech and the same tone, and then select the answer. 
* In case you do not know the word and its meaning, please do not guess. Guessing does not work in vocabulary, only memory will help. You better prepare well!

 

Model Questions

Directions: Select the synonym of the given word. 

1. Audacity
1) Boldness           2) Apprehension           3) Introversion         4) Silliness
Ans: 1
Explanation: 
The given word means “boldness”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “worry; anxiety”; option 3 means “shyness or the quality of being reserved” and option 4 means “stupidity; childishness”.

 

2. Antediluvian
1) Ancient          2) Dehydrated           3) Dogmatic             4) Ridiculous
Ans:1
Explanation: 
The given word means “prehistoric; ancient”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “having lost a large amount of water from the body”; option 3 means “inclined to lay down principles as undeniably true; opinionated; adamant” and option 4 means “laughable, absurd; comical”.

 

3. Remote
1) Spontaneous           2) Isolated          3) Savage           4) Miserly
Ans: 2
Explanation: 
The given word means “far away; isolated”. Therefore, the correct answer is Option 2. Option 1 means “voluntary; unplanned; impulsive”; option 3 means “ferocious; fierce; wild” and option 4 means “stingy; tightfisted; close-fisted; penny-pinching”.

 

4. Churlish
1) Immature          2) Ill-mannered             3) Passionate            4) Messy
Ans: 2
Explanation: 
The given word means “rude; impolite; illmannered”. Therefore, the correct answer is Option 2. Option 1 means “not fully developed; childish”; option 3 means “having, showing, or caused by strong feelings or beliefs; intensely emotional” and option 4 means “untidy; dirty”.

 

5. Prophesy
1) Forecast            2) Adopt           3) Avert           4) Discover
Ans: 1
Explanation: 
The given word (with an ‘s’; this is a verb; the noun form has ‘c’) means “say that (a specified thing) will happen in the future; predict; foretell; forecast”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “legally take (another's child) and
bring it up as one's own; choose; embrace”; option 3 means “turn away” and option 4 means “find; locate; come across”.

 

6. Pensive
1) Burdened         2) Detained          3) Brooding          4) Contented
Ans: 3
Explanation: 
The given word means “engaged in, involving, or reflecting deep or serious thought; thoughtful; contemplative; brooding”. Therefore, the correct answer is Option 3. Option 1 means “loaded; weighed down”; option 2 means “kept (someone) from proceeding by holding them back or making claims on their attention; delayed; held up”; and option 4 means “satisfied”.

 

7. Banish
1) Exile            2) Abhor            3) Support          4) Sanitize
Ans: 1
Explanation: 
The given word means “send (someone) away from a country or place as an official punishment; exile; deport”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “regard with disgust and hatred; detest; despise”; option 3 means “help” and option 4 means “make clean and hygienic; disinfect”.

 

8. Covetous  
1) Inaudible             2) Underhand            3) Loitering             4) Avaricious
Ans: 4
Explanation: 
The given word means “having or showing a great desire to possess something belonging to someone else; greedy; avaricious”. Therefore, the correct answer is Option 4. Option 1 means “unable to be heard”; option 2 means “acting or done in a secret or dishonest way; deceitful; dishonest” and option 3 means “standing or waiting around without apparent purpose; lingering”.

 

9. Deplete
1) Embellish             2) Beg           3) Finish           4) Hasten
Ans: 3
Explanation: 
The given word means “use up the supply or resources of; exhaust; use up; consume; finish”. Therefore, the correct answer is Option 3. Option 1 means “make (something) more attractive by the addition of decorative details or features; decorate; adorn”; option 2 means “ask someone earnestly or humbly for something; beseech; entreat”; and option 4 means “be quick to do something; hurry”.

 

10. Dupe
1) Deceive           2) Generate          3) Simpleton            4) Medication
Ans: 1
Explanation: 
The given word means “deceive; trick”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “produce or create”; option 3 means “a foolish or gullible person” and option 4 means “a drug or other form of medicine that is used to treat or prevent disease”.

 

11. Apathetic
1) Impartial             2) Uncaring            3) Exquisite            4) Amusing
Ans: 2
Explanation: 
The given word means “showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern; unconcerned; indifferent; uncaring”. Therefore, the correct answer is Option 2. Option 1 means “treating all rivals or disputants equally; unbiased; unprejudiced”; option 3 means “extremely beautiful and delicate; beautiful; elegant” and option 4 means “causing laughter and providing entertainment; entertaining; funny; comical”.

 

12. Valiant
1) Authoritative           2) Spineless              3) Courageous          4) Suspicious
Ans: 3
Explanation: 
The given word means “possessing or showing courage or determination; brave; fearless; courageous”. Therefore, the correct answer is Option 3. Option 1 means “commanding and self-confident; likely to be respected and obeyed; self-assured; also reliable; dependable”; option 2 means “having no spine or backbone;
invertebrate; weak; weak-willed”; and option 4 means “having or showing a cautious distrust of someone or something; doubtful; unsure”.

 

13. Pretend
1) Stimulate             2) Simulate            3) Artificial            4) Recurrence
Ans: 2
Explanation: 
The given word means “behave so as to make it appear that something is the case when in fact it is not; pose; fake; simulate”. Therefore, the correct answer is Option 2. Option 1 means “encourage or arouse interest or enthusiasm in; encourage; prompt”; option 3 means “not natural; synthetic” and option 4 means “the fact of occurring again”.

 

14. Dispense
1) Apportion            2) Resolve             3) Censor           4) Dispute
Ans: 1 
Explanation: The given word means “distribute or provide (a service or information) to a number of people; apportion”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “settle or find a solution to (a problem or contentious matter); settle; solve”; option 3 means “examine (a book, film, etc.) officially and suppress unacceptable parts of it; cut; delete” and option 4 means “argue about (something)”.

 

15. Generic
1) Nonspecific             2) Discounted            3) Renewed            4) Mature
Ans: 1
Explanation: The given word means “characteristic of or relating to a class or group of things; not specific; general; common”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “deducted an amount from (the usual price of something)”; option 3 means “having been resumed, re-established, or revived” and option 4 means “fully developed physically; fullgrown; adult”.

 

16. Wary
1) Tranquil            2) Curled            3) Muddled            4) Watchful
Ans: 4
Explanation: The given word means “feeling or showing caution about possible dangers or problems; cautious; careful”. Therefore, the correct answer is Option 4. Option 1 means “free from disturbance; calm; peaceful”; option 2 means “curved; spiralled” and  option 3 means “not clear or coherent; confused”.

 

17. Flippant
1) Humourous          2) Detrimental           3) Frivolous            4) Thoughtful
Ans: 3
Explanation: The given word means “not showing a serious or respectful attitude; frivolous; superficial”. Therefore, the correct answer is Option 3. Option 1 means “causing laughter and amusement; comic; amusing; funny”; option 2 means “tending to cause harm; harmful; damaging; injurious”; and option 4 means “absorbed in or involving thought; pensive”.

 

18. Distort
1) Bungle            2) Malign             3) Deform            4) Injure
Ans: 3
Explanation: The given word means “pull or twist out of shape”. Therefore, the correct answer is Option 3. Option 1 means “carry out (a task) clumsily or incompetently; mishandle”; option 2 means “speak about (someone) in a spitefully critical manner; defame”; and option 4 means “do physical harm or damage to (someone); hurt; wound”.

 

19. Whirl
1) Spin           2) Travel           3) Sensation             4) Blunder
Ans: 1
Explanation: The given word means “move or cause to move rapidly round and round; rotate; spin”. Therefore, the correct answer is Option 1. Option 2 means “go from one place to another, typically over a distance of some length”; option 3 means “a widespread reaction of interest and excitement” and option 4 means “a stupid or careless mistake”.

 

20. Assertive
1) Eye-catching            2) Shrewd            3) Contemporary            4) Confident
Ans: 4
Explanation: The given word means “having or showing a confident and forceful personality; confident”. Therefore, the correct answer is option 4. Option 1 means “immediately appealing or noticeable; striking”; option 2 means “having or showing sharp powers of judgement; astute” and option 3 means “living or occurring at the same time”.

 

21. Unfathomable
1) Difficult          2) Mysterious           3) Stubborn          4) Distrustful
Ans: 2
Explanation: The given word means “incapable of being fully explored or understood; inscrutable; mysterious”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “hard”; option 3 means “having or showing dogged determination not to change one's attitude or position on something, especially in spite of good arguments or reasons to do so; obstinate” and option 4 means “feeling or showing distrust of someone or something”.


22. Stentorian
1) Ferocious            2) Inappropriate           3) Loud             4) Stealthy
Ans: 3
Explanation: The given word means “(of a person's voice) loud and powerful”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “savagely fierce, cruel, or violent”; option 2 means “not appropriate” and option 4 means “behaving or done in a cautious and secretive manner, so as not to be seen or heard”.

 

23. Upright
1) Unworthy            2) Flat            3) Modest            4) Vertical
Ans: 4
Explanation: The given word means “vertical; when used of a person, it means ‘strictly honourable or honest’’. Therefore, the correct answer is option 4. Option 1 means “not worthy”; option 2 means “level; horizontal” and option 3 means “unassuming in the estimation of one's abilities or achievements; humble”.                            

 

24. Affluent
1) Devastating           2) Wasteful            3) Prosperous           4) Spoiled
Ans: 3
Explanation: The given word means “(especially of a group or area) having a great deal of money; wealthy; prosperous”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “highly destructive or damaging”; option 2 means “x(of a person, action, or process) using or expending something of value carelessly, extravagantly, or to no purpose”; option 4 means “(of a person, especially a child) harmed
in character by being treated too leniently or indulgently”.

 

25. Loquacious
1) Talkative             2) Desirous            3) Stunning            4) Intricate
Ans: 1
Explanation: The given word means “tending to talk a great deal; talkative”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “having or characterized by desire”; option 3 means “extremely impressive or attractive; remarkable” and option 4 means “very complicated or detailed; complex”.

 

26. Chimera
1) Appeal          2) Dissent           3) Illusion             4) Flamboyance
Ans: 3
Explanation: The given word means “a thing which is hoped for but is illusory or impossible to achieve”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “make a serious, urgent, or heartfelt request”; option 2 means “the holding or expression of opinions at variance with those commonly or officially held; disagreement” and option 4 means “the tendency to attract attention because of one's exuberance, confidence, and stylishness”.

 

27. Sacrosanct
1) Grave           2) Unholy           3) Pious            4) Welcome
Ans: 3
Explanation: The given word means “(especially of a principle, place, or routine) regarded as too important or valuable to be interfered with; sacred; pious”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “giving cause for alarm; serious”; option 2 means “not holy” and option 4 means “very pleasing because much needed or desired”.        

 

28. Provoke
1) Petition            2) Stimulate         3) Ultimate           4) Decriminalize
Ans: 2
Explanation: The given word means “stimulate or give rise to (a reaction or emotion, typically a strong or unwelcome one) in someone”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “a formal written request, typically one signed by many people, appealing to authority in respect of a particular cause; appeal”; option 3 means “being or happening at the end of a process; final” and option 4 means “stop treating (something) as illegal or as a criminal offense”.

 

29. Magnate
1) Mediocrity           2) Tycoon         3) Thriller           4) Attraction
Ans: 2
Explanation: The given word means “a wealthy and influential businessman or businesswoman; mogul; tycoon”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “the quality or state of being mediocre”; option 3 means “a novel, play, or film with an exciting plot, typically involving crime or espionage” and option 4 means “the action or power of evoking interest in or liking for someone or something; appeal”.  

 

30. Pal
1) Shade            2) Gratification           3) Mate            4) Opponent
Ans: 3
Explanation: The given word means “friend; mate”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “comparative darkness and coolness caused by shelter from direct sunlight; shadow”; option 2 means “pleasure, especially when gained from the satisfaction of a desire” and option 4 means “someone who competes with or opposes another in a contest, game, or argument”.  

 

31. Gauche
1) Awkward           2) Reasonable         3) Vivid           4) Offensive
Ans: 1
Explanation: The given word means “unsophisticated and socially awkward”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “having sound judgement; fair and sensible”; option 3 means “producing powerful feelings or strong, clear images in the mind; bright; lively” and option 4 means “causing someone to feel resentful, upset, or annoyed; insulting; rude”.

 

32. Customary
1) Sweet            2) Habitual          3) Ethical              4) Distributive
Ans: 2
Explanation: The given word means “according to the customs or usual practices associated with a particular society, place, or set of circumstances; customary; habitual”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “having the pleasant taste characteristic of sugar or honey; not salt, sour, or bitter”; option 3 means “relating to moral principles or the branch of knowledge dealing with these” and option 4 means “concerned with the way in which things are shared between people”.

 

33. Specter
1) Superior          2) Phantom          3) Fantasy            4) Antique
Ans: 2
Explanation: The given word means “ghost; phantom”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “higher in rank, status, or quality”; option 3 means “the faculty or activity of imagining impossible or improbable things” and option 4 means “a collectable object such as a piece of furniture or work of art that has a high value because of its age and quality”.

 

34. Shock
1) Excite           2) Enclose          3) Horrify        4) Complicate
Ans: 3
Explanation: The given word means “cause (someone) to feel surprised and upset”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “cause (someone) to feel very enthusiastic and eager”; option 2 means “surround or close off on all sides” and option 4 means “make (something) more complicated”.

 

35. Opulent
1) Emotional          2) Gorgeous          3) Dangerous           4) Luxurious
Ans: 4
Explanation: The given word means “ostentatiously costly and luxurious”. Therefore, the correct answer is option 4. Option 1 means “(of a person) having feelings that are easily excited and openly displayed”; option 2 means “beautiful; very attractive”; option 3 means “able or likely to cause harm or injury”.

 

36. Prolong
1) Extend            2) Query           3) Diminish           4) Pause
Ans: 1
Explanation: The given word means “extend the duration of; extend”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “ask a question about something, especially in order to express one's doubts about it or to check its validity or accuracy”; option 3 means “make or become less” and option 4 means “interrupt action or speech briefly”.  

 

37. Magnanimous
1) Benevolent             2) Disadvantageous           3) Flawless            4) Prudent
Ans: 1
Explanation: The given word means “generous or forgiving, especially towards a rival or less powerful person”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “involving or creating unfavorable circumstances that reduce the chances of success or effectiveness”; option 3 means “without any imperfections or defects; perfect” and option 4 means “acting with or showing care and thought for the future; wise; cautious”.

 

38. Foreboding
1) Distressful            2) Ominous             3) Persisting            4) Scrupulous
Ans: 2
Explanation: The given word means “a feeling that something bad will happen; fearful apprehension”. Therefore, the correct answer is option 2. Option 1 means “causing distress or worry or anxiety”; option 3 means “continuous” and option 4 means “(of a person or process) careful, thorough, and extremely attentive to details; honest”.

 

39. Negligent
1) Inattentive            2) Gloomy            3) Vigilant         4) Obscure
Ans: 1
Explanation: The given word means “failing to take proper care over something; inattentive”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “causing or feeling depression or despondency”; option 3 means “keeping careful watch for possible danger or difficulties” and option 4 means “not discovered or known about; uncertain; unclear”.  

 

40. Resolved
1) Determined           2) Puzzled            3) Absolute          4) Craved
Ans: 1
Explanation: The given word means “firmly determined to do something; determined”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “confused”; option 3 means “final” and option 4 means “desired”.        

 

41. Charisma
1) Impression            2) Vigor          3) Charm         4) Audacity
Ans: 3
Explanation: The given word means “compelling attractiveness or charm that can inspire devotion in others”. Therefore, the correct answer is option 3. Option 1 means “an idea, feeling, or opinion about something or someone, especially one formed without conscious thought or on the basis of little evidence”; option 2 means “physical strength and good health” and option 4 means “boldness”.              

 

42. Placid
1) Even-tempered           2) Indolent            3) Solitary           4) Devious
Ans: 1
Explanation: The given word means “not easily upset or excited; even-tempered”. Therefore, the correct answer is option 1. Option 2 means “lazy”; option 3 means “alone” and option 4 means “deceitful; cunning”.  

Posted Date : 06-05-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌