• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ages

1. At present, Ajay’s age is four times of Vijay’s age and Peter is three years younger to Ajay. Three years hence, the respective ratio between Vijay’s age at that time and Peter’s age at that time will be 3 : 10. What will be Ajay’s age three years hence?

A) 48 years B) 63 years  C) 67 years D) 66 years E) 57 years

Explanation:

Ajay : Vijay : Peter 4x       1x    4x − 3

      10x + 30 = 12x

         2x = 30

          x = 15

        Ajay 3 years hence = (15 × 4) + 3 = 63 years

Ans: B 

2. At present, the respective ratio between the ages of A and B is 2 : 7 and that between A and C is 1 : 6. 5 years ago, the sum of the ages of A, B and C was 90 years. What is the present age of C?

A) 30 years B) 25 years    C) 60 years D) 50 years  E) 45 years

Explanation:

A : B                  A : C

2 : 7                    1 : 6

A  :  B  :  C

2x    7x   12x Sum of the present age of A, B, C

= 90 + 15 = 105

2x + 7x + 12x = 105 ⇒ x = 5

C = 12x = 12(5) = 60 years

Ans: C

3. Sum of present ages of Suma and Hema is 60 years. At present, Usha is 10 years younger to Suma. The respective ratio of present ages of Usha and Hema is 7 : 18. What was Suma’s age 4 years earlier?

A) 10 years B) 23 years     C) 20 years D) 15 years E) 25 years

Explanation: Suma  :  Hema  :  Usha 

                         x      :  60 − x :  x − 10 

                              
18x − 180 = 420 − 7x

25x = 600

x = 24 Suma age 4 years earlier = 24 − 4 = 20 years

Ans: C

4. The respective ratio between present ages of P and Q is 13 : 10. The respective ratio between P’s age 8 years hence and Q’s age 8 years ago is 15 : 8. What is the respective ratio between P’s age 12 years ago and Q’s age 8 years hence?

A) 5 : 6     B) 9 : 7    C) 5 : 4    D) 5 : 3    E) 8 : 7

Explanation: P  :  Q 

46x → 184

1x → 4

Present age of P = 13 × 4 = 52

Present age of Q = 10 × 4 = 40

Required ratio = P − 12 : Q + 8

=   40  :   48

=      5  :   6

Ans: 

5. At present, the respective ratio between the ages of P and Q is 4 : 9 and that between P and R is 2 : 3. 2 years ago, the sum of the ages of P, Q and R was 70 years. What is the present age of Q?

A) 32 years B) 48 years   C) 36 years D) 42 years E) 24 years

Explanation:

P  :  Q            P  :  R

4x  :  9x          2x  :  3x

P  :  Q  :  R

4x :  9x  :  6x

Sum of the ages of P, Q and R present = 70 + 6 = 76

4x + 9x + 6x = 76 ⇒ x = 4 Q = 9x = 9(4) = 36 years

Ans: C

6. The present average age of X and Y is (6P − 20). The present average age of X, Y and Z is (4P + 5) years. If the present age of Y is 40% less than the present age of Z and 20% more than the present of X, then find the X’s age six years hence? 

Explanation: Present sum of ages of X and Y = (6P − 20) × 2 = 12P − 40

Present sum of ages of X,Y and Z = (4P + 5) × 3 = 12P + 15

Then present age of Z = (12P + 15) − (12P − 40) = 55 X  :  Y  :  Z

3  :  6 :  10

↓      ↓      ↓

27.5   33   55

X age 6 years hence = 27.5 + 6 = 33.5 years

Ans: E

7. The present age of Hussain is 4 years less than the present age of Rajitha and Ram is 11 years less than Hussain, if the average age of Hussain and Rajitha is 69. Find the present age of Ram.

A) 67     B) 71     C) 60     D) 56     E) 55

Explanation:

Hussain : Rajitha : Ram

x − 4         x        x − 15

Present sum of ages of Hussain & Rajitha

= 69 × 2 = 138

x + x − 4 = 138

2x = 142

x = 71 years

Present ages of Ram = x − 15

= 71 − 15 = 56 years

Ans: D

8. At present Chanti is twice the age of Banti and also seven times the age of Fruity. If after 4 years, Banti will be 25 years old and Fruity will be 10 years old, what is Fruity’s present age?

A) 6 years B) 2 years    C) 4 years D) 9 years E) 8 years

Explanation:

Chanti  :  Banti  :  Fruity

7x        3.5x       1x

3.5x + 4 = 25 3.5x = 21 x = 6 years

Fruity’s present age = 6 years

Ans: A

9. Present age of Harish is equal to Ganesh age 8 years ago. Four years hence, the respective ratio between Ganesh’s age and Harish’s age will be 27 : 19 at that time. What is Harish present age?

A) 22 years B) 27 years     C) 17 years D) 18 years E) 15 years

Explanation: Ganesh : Harish = 8 years

Present age of  Ganesh = 27x − 4

Present age of harish = 19x − 4

(27x − 4) − (19x − 4) = 8 8x = 8 x = 1 year

Present age of Harish = 19x − 4 = 15 years

Ans: E

10. Age of A before 6 years is  th of the 5/4 present of C and B is 12 years elder than C. If the sum of the ages of A, B and C before 4 years is 58 years, then find the present age of A.

A) 16     B) 28     C) 26     D) 31     E) 10

Explanation: Present age of A = 5x + 6

Present age of C =  4x

Present age of B = 4x + 12

Sum of ages of A, B, C = 58 + 12 = 70 years

5x + 6 + 4x + 4x + 12 = 70

13x = 52

x = 4 years

Present age of A = 5x + 6 = 26 years

Ans: C 

11. Radha’s present age is  th of her mother’s 8 present age. Radha is 4 years younger to her sister. The respective ratio between the present ages of Radha’s mother and Radha’s sister is 24 : 11. What is Radha’s present age?

A) 14 years  B) 22 years     C) 16 years   D) 18 years E) 12 years

Explanation: Radha : Mother : Sister

                       3x         8x      3x + 4 

                          

                         11x = 9x + 12

                             2x = 12

                               x = 6

years Radha present age = 3x = 18 years

Ans: 

12. Sum of present ages of Rishika and Abhi is 48 years. At present, Abhi is 4 years older to Surekha. Respective ratio of present ages of Rishika and Surekha is 4 : 7, what was Abhi’s age 2 years earlier?

A) 38 years B) 28 years     C) 32 years D) 30 years E) 36 years 

 Explanation: Rishika + Abhi = 48 years

                      Rishika  :  Abhi  :  Surekha 

                          x         48 − x      44 − x

                      

 7x = 176 − 4x ⇒ 11x = 176 ⇒ x = 16 years

Abhi’s present age = 48 − 16 = 32

Abhi’s age 2 years earlier = 32 − 2 = 30 years

Ans: D

 13. Neha’s present age is 1/3 rd. of her aunt’s  present age. Neha’s brother is 18 years older to Neha. The respective ratio between the present ages of Neha’s brother and Neha’s aunt is 17 : 24. What is Neha’s present age?

A) 24 years   B) 14 years   C) 26 years    D) 18 years   E) 16 years

Explanation:

Neha  :  Aunt  :  Brother

1x         3x      1x + 18

 24x + 432 = 51x

27x = 432

x = 16 years (Neha’s present age)

Ans: E

15. Harish is older than Pavan by 12 years. 4 years ago, the respective ratio between the ages of Harish and Pavan was 8 : 5. What will be Varun’s age (in years) after 7 years whose present age is half of Pavan’s present age?

A) 22     B) 15     C) 19     D) 10     E) 25

Explanation: Harish − Pavan = 12

Present age of Harish = 8x + 4

Present age of Pavan = 5x + 4

8x − 5x = 12 ⇒ 3x = 12 ⇒ x = 4 years

Required age = 12 + 7 = 19 years

Ans: C


 

Posted Date : 12-08-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.