• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Data Interpretation

BAR DIAGRAMS

Directions (Q.1 - 5): Study the following graph carefully and answer the questions accordingly. Following graph shows the requirement and production (in thousand tons) of rubber over   the years.

1. In 2011, the production of rubber was what percent of the requirement (rounded off to   two digits after decimal)?
1) 58.48%       2) 69.23%       3) 144.44%
4) 71.57%       5) None of these


2. What is the average requirement over the  years?
1) 6,300 tons       2) 57,000 tons        3) 5,300 tons
4) 61,000 tons     5) None of these


3. In which of the following years was it likely   that the quantity of rubber imported to bridge   the gap between demand and supply was   minimum?
1) 2012               2) 2009          3) 2011
4) 2013               5) 2010


4. What is the respective ratio between the production of rubber in 2012 and production in 2010?
1) 10 : 13      2) 11 : 15     3) 12 : 13
4) 13 : 10      5) None of these


5. The requirement of rubber in 2011 is approximately how much percent more than the requirement from the previous year?
1) 15%        2) 21%     3) 14%      4) 18%      5) 16%


Directions (Q.6 - 10): Study the following bar diagram carefully to answer the questions that  follow.
Following bar diagram gives the Profit (in Rupees crores) earned by a company over   the years.

6. The expenditure of the company in the year 2009 was Rs.65 crores, what was the income of the company in that year?
1) Rs.5 cr              2) Rs.85 cr               3) Rs.115 cr
4) Rs.135 cr          5) None of these


7. What is the average profit earned by the company over the years approximately?
1) Rs.65 cr         2) Rs.63 cr           3) Rs.61 cr
4) Rs.71 cr         5) Rs.69 cr


8. The income of the company in the year 2011 was Rs.120 crores and the income of the company in the year 2008 was Rs.85 crores. What is the respective ratio of the expenditure  of the company in the year 2011 to the  expenditure of the company in the year  2008?
1) 1 : 2       2) 5 : 9       3) 2 : 3     4) 3 : 7       5) None of these


9. What is the percent profit of the year 2012, if the income of the company was Rs.95  crores?
1) 57.8%          2) 137.5%        3) 80%
4) 55%             5) None of these


10. In which of the following years was the percentage   increase in the profit the highest   from that of the previous year?
1) 2011           2) 2008       3) 2009
4) 2013           5) 2010


Directions (Q.11 - 15): Study the graph carefully  to answer the questions that follow.  Following graph gives the Number of employees   (in hundreds) in different income groups   from three different organizations A, B and C.

11. Which income group has the minimum number  of employees?
1) 14001-17000           2) 20001 - 23000        3) 5001 - 8000     

4) 11001-14000           5) 17001 - 20000


12. What is the respective ratio of number ofemployees from income groups 8001- 11000, 14001-17000 and 20001-23000  together of organization B to those from the  same income groups of organization A?
1) 16 : 17       2) 13 : 14        3) 19 : 20
4) 34 : 35       5) None of these


13. What is the total number of employees in  organisation C in all the income groups   together?
1) 3500             2) 3750            3) 3350
4) 3450             5) None of these


14. Number of employees in the income group  of 14001-17000 from organization B is what  percent of the employees from organization  A in the income group of 11001-14000?
1) 33%          2) 66.66%        3) 75%
4) 125%        5) None of these


15. Number of employees in the income group  of 20001-23000 of organisation B is  approximately how much percent less than   that of the income group 11001-14000 of   the same organization?
1) 25%         2) 35%    3) 40%     4) 30%     5) 20%


Directions (Q.16 - 20): Study the following graph and answer the questions that follow. The following graph shows the ratio of  Imports and Exports of two companies A and B  over the years.

16. In how many of the given years were the  imports more than the exports for company B?
1) 1     2) 5    3) 3   4) 4    5) None of these


17. What were the average exports of company A over the given years?
1) Rs.34 cr     2) Rs.14 cr     3) Rs.28 cr   4) Can’t be determined      5) None of these


18. If the total exports of company B in 2006  and 2008 was 42 crore, then what was the total imports of the same company for these  two years together?
1) 50.4 cr     2) 48.6 cr        3) 47.6 cr       4) Can’t be determined         5) None of these

Key
1) 2  2) 5   3) 3   4) 5   5) 4   6) 4   7) 2   8) 5   9) 2   10) 3   11) 1  12) 4  13) 2   14) 3    15) 4   16) 4   17) 4   18) 1     

Part-2

Directions (Q.1-5): Study the following graph carefully and answer the questions below that
         The following graph shows the speeds (in kmph) of three trucks on different routes on different days of the week.
                                   

1. If the distance travelled by Truck A on Friday was 580 km, what was the time taken by it to travel that distance?
Ans: 11 hr. 36 min.
Explanation:
                             
2. What is the average speed of Truck C in metre per second for all the days together?
Ans: 14.58
Explanation:
                       

3. If the distances travelled by Truck B and Truck A on Tuesday were the same, what was the ratio of the time taken by Truck B to that by Truck A to travel that distance?
Ans: 11:12
Explanation:
Speeds ratio of B and A = 60:55 = 12:11
Times ratio is 11:12 ( Speed and time are inversely proportional)

4. What is the percent increase in the speed of Truck C on Tuesday from the previous day?
Ans: 75%
Explanation:

5. In which of the following days was the speed of Truck A same as the Speed of Truck B on Saturday?
1) Tuesday                  2) Thursday           3) Friday 
  4) Monday                5) None of these
Ans: Monday

Directions (Q.6-10): Study the following pie chart carefully and answer the questions accordingly
Following pie chart gives the percentage of students studying different specializations and the table gives the ratio of men and women in each specialisation in a management college. The total number of students in the college is 4500.

 
                            
6. What is the total number of men studying in the college?
Ans: 2421

Explanation:

Men studying in Marketing = 420
Men studying in I.B. = 675
Men studying in Banking = 340
Men studying in I.T. = 315
Men studying in Finance = 275
Total number = 2421

7. Number of women studying Marketing is approximately what percent of the total number of students in the college?
Ans: 7
Explanation:

8. What is the total number of men studying Banking and International Business?
Ans: 1215
Explanation:

9. Number of women studying Finance is what percent of the number of men studying the
same?
Ans: 80%
Explanation:

10. In which specialisation do the maximum number of women study?
Ans: IT

Directions (Q. 11- 15): Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

Following graph gives the Percent Rise in profit of two companies A and B over the years.
                                 
11. If the profit earned by company B in 2006 was Rs.1.6 lakhs, what was the profit earned by the company in the year 2007?
Ans: 2.08 lakhs
Explanation:


12.
What is the average percentage rise in the profit of the company A over all the years together (rounded off to two digits after decimal)?
Ans: 27.14
Explanation:  Average percent rise of company A
                         
13. What was the approximate percentage decrease in the percent rise in profit of Company B in the year 2008 from the previous year?
Ans: 16%
Explanation:

14. If the profit earned by company A in 2005 was 2.99 lakhs, what was the amount of profit earned by it in the year 2003?
Ans: 2 lakhs  

Explanation: Let the profit of company A in 2003 be 'x' lakhs.
                            
15. What is the respective ratio between the percent rise of company B in 2006 and the percent rise of company A in 2003?
Ans: 7:3
Explanation: Required ratio = 35:15 = 7:3

 

Directions (Q.16 - 20): Study the following pie chart and table carefully and answer the questions accordingly.

     The Pie-chart shows the distribution of Two lakh candidates who appeared for a Bank Examination from seven states. The table shows the state wise percentage and ratio of male and female qualified candidates

16. What is the number of female candidates qualified from state G?
Ans: 3696 
Explanation:

17. What is the ratio of male candidates qualified from state B to state D?
Ans: 122:115
Explanation:

 
18. The number of qualified female candidates from states D, E and F constitute approximately what percent of the total candidates qualified from these states?

Ans: 47%
Explanation:


19. What is the total number of qualified male candidates from states A and C together?

Ans: 15810
Explanation:
 
                            
20. What is the percentage of candidates that have not qualified from states A and B together?

Ans: 44.45%

Explanation:

Posted Date : 06-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌