• facebook
  • whatsapp
  • telegram

TRAINS

1. A train running at the speed of 72 km/hr crosses a pole in 25 seconds. What is the length (in metres) of the train?
A) 600     B) 500     C) 400     D) 200     E) 250

Length of the train = (Speed × Time)
= 20m /sec × 25sec
= 500 m

Ans: B


2. The length (in metres) of the bridge, which a train 150 metres long and travelling at 54 km/hr can cross in 45 seconds, is:
A) 576      B) 625      C) 525       D) 575      E) 369

150 + x = 675
x = 675 − 150 = 525 m
Hence, The length of the bridge is 525 metres.

Ans: C


3. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 38 seconds and 25 seconds respectively and
they cross each other in 30 seconds. The ratio of their speeds is:
A) 5 : 8     B) 7 : 9     C) 8 : 11     D) 3 : 5      E) 7 : 12
Sol: Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.
Then, length of the first train = 38x metres,
length of the second train = 25y metres.

Ans: A

 

4. A train passes a station platform in 45 seconds and a man standing on the platform in 30 seconds. If the speed of the train is 72 km/hr, what is the length (in metres) of the platform?
A) 300      B) 450      C) 550      D) 500      E) 200

600 + x = 900
x = 300 m

Ans: A


5. A train 350 m long passes a pole in 35 seconds. How long (in seconds) will it take to pass a platform 560 m long?
A) 78 sec     B) 65 sec     C) 102 sec    D) 91 sec     E) 95 sec

Ans: D

 

6. A train 400 m long is running at a speed of 90 km/hr. In what time will it pass a bridge 200 m long?
A) 15 sec      B) 26 sec     C) 35 sec     D) 24 sec      E) 30 sec

Ans: D

 

7. Two trains are moving in opposite directions at 40 km/hr and 60 km/hr. Their lengths are 2 km and 3 km respectively. The time taken (in  seconds) by the slower train to cross the faster train in seconds is:
A) 100 sec     B) 180 sec     C) 240 sec     D) 360 sec      E) 450 sec
Sol: Relative speed = (40 + 60) = 100 km/hr
Distance covered = (2 + 3) = 5 km

Ans: B

 

8. A jogger running at 4 kmph alongside a railway track 300 metres ahead of the engine of a 150 metres long train running at 58 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
A) 35 sec     B) 30 sec     C) 45 sec     D) 40 sec     E) 50 sec

Sol: Speed of train relative to jogger = (58 − 4)
= 54 km/hr.

Ans: B

 

9. A goods train runs at the speed of 90 kmph and crosses a 300 m long platform in 20 seconds. What is the length of the goods train?
A) 150 metres    B) 450 metres  C) 300 metres    D) 200 metres   E) 250 metres

Ans: D

 

10. Two trains 200 m and 250 m long run at the speed of 60 km/hr and 48 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:
A) 15 sec     B) 20 sec    C) 10 sec    D) 35 sec     E) 5 sec

Ans: A

 

11. A train 160 metres long is running with a speed of 67 kmph. In what time will it pass a man who is running at 5 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
A) 15 sec    B) 11 sec    C) 8 sec     D) 10 sec    E) 12 sec

Ans: C

Posted Date : 29-08-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

ప్రత్యేక కథనాలు

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌