• facebook
  • whatsapp
  • telegram

boold relations

Directions (Q.No.1-2): Study the following information carefully and answer the given questions:

         In a family of five members, there are two married couples in the family. A is father-in-law of X, who is  married with W. Z is the son of W. D has only one daughter.

1. How is A related with Z?

1) Grand Father         2) Grand Mother         3) Father-in-law         4) Daughter-in-law          5) grandson
 

2. Who is the son-in-law of Z’s grandmother?

1) A           2) D         3) W         4) X        5) None of these 
 

Directions (Q.No.3-5): Study the following information carefully and answer the given questions:

          In a family there are eight members. A is mother of B, who is brother of C. C and Q are siblings. Y is daughter of P. Z is brother-in-law of B, who is son of D. A has only one son. There are only two married couples in the family. P is married to B. 
 

3. How is P related with Z?

1) Brother        2) Daughter        3) Nephew       4) Niece       5) None of these
 

4. How is C related with Y?
1) Aunt        2) Daughter-in-law       3) Uncle      4) Granddaughter       5) None of these

 

5. How many male members are there in the family?
1) Four           2) Three         3) Five         4) Two         5) None of these 

 

Directions (Q.No.6-8): Study the information carefully and answer the questions given below. There are seven members of three generation in a family. There are three male members in the family. K has two children. A is father of B. K is grandmother of D. B is sister-in-law of  M. C is father of F. C is son-in-law of A. F is grandson of K. M is aunt of D. M is unmarried.
 

6. Who is the daughter-in-law of K?
1) B              2) F            3) D          4) M           5) None of these

 

7. How is C related to D?
1) Mother           2) Father           3) Sister        4) Son         5) None of these

 

8. How D is related to M?
1) Nephew       2) Son        3) Sister       4) Niece        5) None of these

 

Directions (Q.No.9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: There are seven family members P, Q, R, S, U, V and W. There are two married couples. Q is the brother-inlaw of V and son of R. W is the sisterin-law of P. R is grandfather of S. U is brother of S. R has two child and only one son. W is mother of S, who is niece of P. P is the wife of V.
 

9. How is P related to S?
1) Uncle      2) Aunt      3) Daughter     4) Daughter-in-law       5) Can’t be determined

 

10. If M is the son of P then how is M related to S?
1) Cousin      2) Brother      3) Sister       4) Brother-in-law       5) None of these

 

Direction (Q.No.11-13): Study the following information carefully and answer the questions given below. K is sister of P, who is married to N. L is son of M. N is father of S. P is mother-in-law of M. N has no daughter. Q is daughter of J, who is married to K.
 

11. What is the relation of N with respect to K? 
1) Brother         2) Brother-in-law        3) Sister        4) Sister-in-law       5) None of these 

 

12. How is J related to S?
1) Father       2) Mother       3) Uncle       4) Grand father      5) None of these

 

13. What is the relation of L with respect to S?
1) Brother       2) Sister         3) Son       4) Daughter        5) None of these

 

Direction (Q.No.14-16): Study the following information carefully and answer the given questions S is sister of R. A is brother of G. A has only one son. M is the wife of A. M is the daughter of S. R is brother-inlaw of V.  

14. If N is the husband of K and son of M, then how is V related to N?
1) Paternal grandfather     2) Father        3) Mother        4) Uncle       5) Maternal grandfather

 

15. How is G related to M?
1) Brother-in-law         2) Sister-in-law        3) Brother        4) Cannot determined         5) Sister

 

16. How is R related to M?
1) Uncle        2) Father        3) Aunt       4) Maternal Uncle       5) None of these


Direction (Q.No.17-18): Study the following information carefully and answer the given questions B is the brother of M. M has only one daughter. M is the mother of X. X is the sister of C. O is the father of C. C is married to Z. A is the son of C.

17. How is M related to Z?
1) Cannot be determined     2) Sister-in-law      3) Mother         4) Aunt          5) Mother-in-law

 

18. How is C related to B?
1) Father       2) Father-in-law       3) Mother       4) Maternal Uncle        5)  None of these 

 

ANSWERS: 1-1; 2-4; 3-5; 4-1; 5-2; 6-1; 7-2; 8-4; 9-2; 10-1; 11-2; 12-3; 13-3; 14-5; 15-4; 16-1; 17-5; 18-5.

Model Questions

Directions (Qs. 1 - 10): Select the correct alternative from the given choices.

 

1. How is my father’s brother’s daughter’s only brother related to me?

1) Uncle                     2) Cousin                3) Brother
4) Brother-in-law              5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 2

 

2. How is my sister’s only brother’s wife related to me?

1) Wife                  2) Daughter               3) Sister
4) Sister-in-law           5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 1

 

3. How is the son of my only brother’s brother’s wife is related to me?
1) Daughter                2) Nephew               3) Son
4) Niece                  5) None of these

Explanation:

Ans: 2

 

4. Rahul is the only son of the only child of my grandfather. How am I related to Rahul if I am a girl?

1) Sister                2) Daughter            3) Mother
4) Cousin       5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 1

 

5. My daughter’s husband’s only sister is Sailaja, then how is Sailaja’s only brother related to me?

1) Nephew      2) Son-in-law       3) Brother-in-law
4) Son           5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 2

 

6. A and B are children of D; F is the mother B. How is F’s father related to A?

1) Maternal uncle          2) Paternal grandfather
3) Paternal uncle          4) Maternal grandfather
5) Father

Explanation:

Ans: 4

 

7. If D is the brother of B; the son of D is the grandson of C. C has only one child, then how is D related to C?

1) Son            2) Nephew            3) Son-in-law
4) Uncle             5) Father

Explanation:

Ans: 3

 

8. If A is the brother of B; B is the wife of C; D is the daughter of C and A is the father of E, how is D’s sibling related to E’s father?

1) Daughter                  2) Nephew           3) Son
4) Niece             5) Either 2 or 4

Explanation:

Ans: 5

 

9. Q is mother of P, P is R’s son, R is only son of K. L is K’s only sibling. How is P related to L’s Nephew?

1) Son              2) Grandson              3) Father                4) Nephew           5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 1

 

10. K is the son of H; H and O are sisters; S is the mother of O and G is the son of S. Which of the following statements is true?
1) G and K are cousins
2) G is the maternal uncle of K

3) O is the maternal grandfather of K                4) H and G are sisters               5) All are true

Explanation:


Ans: 2 

Directions (Qs. 11 - 13): These questions are based on the following information. In a family there are six persons – H, I, J, K, L and M. L is the son of K but K is not the mother of L, M and K are married couple. I is the brother of K. J is daughter of M. H is brother of L.

 

11. How many female members are there in a family?
1) Four            2) Three               3) One
4) Two           5) Cannot be determined

 

12. How many children does K have?

1) Two           2) Three                3) None               4) Four              5) One

 

13. How is I related to ‘H’?
1) Maternal uncle         2) Cousin
3) Brother 4) Paternal uncle
5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 11-4; 12-1; 13-3

Directions (Qs. 14 – 18): Read the following information carefully and answer the questions that follow.
J @ K means ‘J is the mother of K’.
J £ K means ‘J is the father of K’.
J ¥ K means ‘J is the husband of K’.
J ± K means ‘J is the daughter of K’.

 

14. Which of the following expressions indicates M is the brother of E?
1) M £ K @ W @ E ± Q
2) E ± Q ¥ W @ M £ K
3) E ± Q ¥ W @ M @ K
4) E ± Q ¥ W ± M £ K
5) None of these

Explanation:

Ans: 2

 

15. Which of the following expressions indicates G is the sister of S?
1) S @ N ¥ P £ G                  2) G ± N ¥ P @ S
3) G @ N ¥ P £ S                  4) S ± N ¥ P @ G
5) Either (2) or (3)

Explanation: 

Ans: 2

 

16. If R ¥ Y @ C £ H, then how is R related to H?

1) Paternal grandmother
2) Maternal grandmother
3) Paternal grandfather
4) Maternal grandfather
5) Great grandfather

Explanation:

Ans: 3

 

17. If P ¥ N ± V £ E, then how is P related to E?

1) Brother-in-law           2) Sister
3) Sister-in-law              4) Brother
5) Cannot be determined

Explanation:

Ans: 1

 

18. If U @ L ¥ F then how is F related to U?

1) Daughter-in-law       2) Mother-in-law            3) Daughter             4) Aunt           5) Mother

Explanation:

Ans: 1

Directions (Qs. 1-2): These questions are  based on the following information. In a family of six persons – Hari is son of Chitti and brother of Vivan. Charvi is daughter of Vivan and granddaughter of Vissu, who is parent of Hari. Vedika is the only sister-in-law of Hari.

 

1. How is Charvi related to Chitti?

1) Sister     2) Daughter     3) Sister-in-law     4) Granddaughter    5) Aunt

 

2. If Vissu is father-in-law of Vedika then how is Chitti related to Charvi?
1) Mother       2) Paternal Aunt
3) Paternal grandmother
4) Maternal grandmother
5) Maternal aunt

Explanation:

Ans: 1-4; 2-3
 

Posted Date : 17-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌